Ursäkta att vi påminner, så här mitt i den härliga sommaren – men snart är faktiskt hösten här! Funderar du på en volontärresa? Då kan det vara bra att tänka på lite andra faktorer än bara vad du vill volontärjobba med. Klimatet kan också spela in, även om det för de flesta inte är lika viktigt på en volontärresa som på en charterresa.

För dig som planerar en volontärresa eller äventyrsresa till Asien i höst listar vi här länderna efter klimat – en snabbguide för dig som vill kombinera nytta med nöje och dessutom ha bra väder på din resa!

Vad som är ”bra” väder är förstås subjektivt, men eftersom det är monsunperiod i vissa länder i Asien under hösten kan det vara bra att hålla reda på var och när du kan räkna med att bli lite blöt och var det är större chans att solen skiner. 🙂

  • Indien. Hösten är fin i både Udaipur och Goa, där våra projekt är belägna. Sommarregnen har slutat, och allting grönskar. Det blir varmare ju längre söderut du kommer i Indien på hösten, och vill du ha måttliga temperaturer och svala nätter passar Udaipur bra. Det blir kyligare på nätterna för varje månad som går. Gillar du värme dygnet runt ska du åka till Goa istället – särskilt i slutet av hösten. Hösten är också en utmärkt tid att åka på vår äventyrsresa genom Indien.
  • Nepal och södra Kina. I början av hösten är Nepal och den del av Kina våra volontärprojekt är belägna i fantastiskt. Regnperioden slutar i september, och det är grönt och vackert. Nepal och Kina på hösten passar dig som inte vill ha de för varmt – i oktober är det runt 20-22 grader på dagarna och kyligare på nätterna. Vi rekommenderar framför allt de här länderna i början av hösten, om du inte gillar kyla. Från november blir det lite kallt, särskilt på nätterna.
  • Fiji. ”Omvänt” klimat jämfört med stora delar av Asien, eftersom Fiji ligger söder om ekvatorn. Klimatet är bäst i början på hösten, sedan blir det mer regn för varje månad som går. Men från september till november är vädret oftast perfekt – strax under 30 på dagarna, runt 25 på nätterna och bara enstaka regnskurar.
  • Bali och Lombok/Flores. Även Sundaöarna i Indonesien, som Bali, Lombok och Flores tillhör, ligger söder om ekvatorn och har bra väder på hösten. I december och januari är det regnperiod.
  • Malaysia. Det regnar mer eller mindre året runt i norra Malaysia, men mest i oktober och november. Därför rekommenderar vi främst en volontärresa till Malaysia i början av hösten.
  • Laos. Monsunregnen avtar i slutet av september, och det är grönt, vackert och varmt – men inte extremt varmt – från oktober.
  • Burma. Volontärprojektet i Mandalay rekommenderar vi framförallt från mitten av oktober och framåt. Då slutar regnen. Räkna med att det är kyligt på nätterna i december och januari.
  • ThailandKambodja och Vietnam. Regnperioden slutar i oktober, och från mitten av oktober och framåt är de bästa månaderna klimatmässigt. Du blir varken blöt av monsunregn eller svett.
  • Sri Lanka. I oktober och november är det monsunregn i Sri Lanka, och inte den bästa tiden att vara där även om regnet också har sin charm. Därför rekommenderar vi Sri Lanka i augusti och september, särskilt om du vill jobba på sköldpaddsprojektet på stranden, och sedan igen från december och framåt.
  • Filippinerna. Det är regnperiod fram till slutet av november på Palawan. Det regnar inte varje dag och ofta kommer regnet i störtskurar med solsken mellan dem – men planerar du att tillbringa alla lediga timmar på stranden på Palawan kan det vara bättre att vänta till december.