1. Du väljer resa, startdatum samt längd och fyller i dina uppgifter i bokningsformuläret. Inom 24 timmar mailar vi dig en faktura på anmälningsavgiften (1 500 kr) som du betalar inom sju dagar från det att du mottagit den. Obs! Anmälningsavgiften är inte en extra kostnad utan en del av priset för resan, som dras från din slutfaktura.
2. När vi mottagit din anmälningsavgift får du en bekräftelse på din betalning och du är garanterad en plats på projektet. Resterande belopp skickas ut på en separat faktura cirka en månad innan avresa. Vid bokning som inkommer mindre än 6 veckor innan projektstart debiteras fullt belopp direkt.
3. Du meddelar oss dina flygtider så att vi kan ordna hämtning på flygplatsen och när vi fått din slutbetalning får du ett faktablad med praktisk information inför din resa, som exempelvis kontaktuppgifter till våra lokala samordnare och var du ska möta upp din chaufför/guide när du landat.
4. Du åker som volontär och får massor av roliga upplevelser!
5. När du kommit hem följer vi upp dina intryck och tar gärna emot feedback och förslag på förbättringar. Vi vill även gärna ha bilder från din volontärtid. Som tack för hjälpen skickar vi ett volontärintyg som du kan använda för att stärka ditt CV.
Vi finns alltid redo att svara på dina frågor per mail eller telefon genom hela processen!
En vanlig missuppfattning är att man ”betalar för att arbeta” när man åker som volontär. Det stämmer inte. Det du betalar för är boende, mat, transfer från flygplatsen till projektet och alla andra omkostnader. Dessutom finns det i vissa länder arbetssökande som mot mat och husrum gärna skulle göra det jobb som volontärer gör gratis, och för att undvika att konkurrera ut lokal arbetskraft står du själv för alla kostnader.
Många av våra projekt passar de flesta, från barn till pensionärer. Barnfamiljer är mer än välkomna på många av projekten, och exempelvis våra djurprojekt är mycket populära bland barn och tonåringar. Är du under 18 måste du åka tillsammans med målsman eller annan vuxen, men om du är 16 eller 17 kan vi ta emot dig på många av projekt även om du åker ensam, om vi får ett intyg från en förälder/vårdnadshavare som godkänner att du åker.
Det finns ingen övre åldersgräns. Tänk dock på att vissa projekt är fysiskt krävande och vissa upplever värmen som påfrestande i Sydostasien. Om du är tveksam bör du kontakta en läkare innan du bokar. Vissa av våra projekt ligger långt från modern sjukvård och det kan ta tid att få vård om du blir akut sjuk. Om du är rullstolsbunden är det tyvärr svårt att ta sig runt på våra projekt eftersom de är byggda på lokalt sätt med höga trösklar och trappor.
Det kan bara du svara på. För många är den främsta drivkraften att vilja hjälpa till, men att volontära är även ett perfekt sätt att uppleva den lokala kulturen inifrån. Du får en unik inblick i hur lokalbefolkningen lever, långt från massturism och lyxhotell, och du får upplevelser för livet.
Andra åker mest för gemenskapen. När man jobbar ideellt mot samma mål är det lätt hitta samtalsämnen, och du får inte bara nya vänner från det land du väljer att jobba i utan lär även känna andra volontärer från hela världen. På våra projekt finns ofta volontärer från exempelvis Skandinavien, England, Holland, Tyskland, USA, Australien, Japan och Korea.
Att ha arbetat som volontär kan även vara en merit när du söker jobb – en potentiell arbetsgivare blir garanterat mer intresserad av en sökande som lärt ut engelska på ett tempel i Nepal eller jobbat på ett soppkök i Vietnam än av någon som mest jobbade på sin solbränna och festade på utlandsresan. IndiGo Travel skickar gärna ett intyg på vad du gjort under din volontärresa, utan extra kostnad.
Nej. Om du har en specialkompetens som till exempel byggarbete, sjukvård eller djurvård och vill använda din erfarenhet på ett projekt där den behövs kan du få en ledarroll och mer avancerade arbetsuppgifter än andra volontärer, men alla får utbildning och handledning på plats. Du behöver heller inte vara orolig för att känna dig tvingad att utföra en arbetsuppgift som du inte känner dig bekväm med. Prata med de lokala samordnarna på plats, så kan de skräddarsy din roll på projektet efter dina önskemål.
Alla våra projekt är igång året runt. Du kan boka hur långt i förväg du vill. För att kunna garantera den volontärplats du söker vill vi ha din bokning och full betalning senaste 30 dagar innan projektet startar. Om du bokar senare än det gör vi allt vi kan för att uppfylla dina önskemål, men eftersom vi och våra samarbetspartners behöver tid för planering så att allt blir så bra som möjligt för dig under din volontärperiod rekommenderar vi att vara ute i god tid. Kontakta oss innan du bokar om du är ute i sista minuten.
Det beror på vart du ska åka och hur länge du ska stanna. Vissa visum kan du få på flygplatsen när du landar, andra måste du ordna i förväg. Det finns information om visumregler på varje projekt, men visumregler ändras ofta. Vi gör allt för att hålla information uppdaterad, men vi rekommenderar att du kollar det senaste på respektive lands ambassads hemsida eller liknande. Vi på IndiGo hjälper dig gärna med information om vad som gäller, men i slutändan ligger ansvaret för att ha ett giltigt visum hos dig. Tänk också på att många länder kräver att ditt pass är giltigt minst sex månader efter ankomstdatum.
Ta alltid upp eventuella problem direkt med vår lokala samarbetspartner på projektet. Om du inte trivs med dina arbetsuppgifter går det ofta att byta till ett annat projekt, på de destinationer där det finns mer än ett att välja på. Om du exempelvis upptäcker att det inte var så kul som du trodde att jobba på en skola på Bali kan du få prova på om en förskola passar dig bättre – eller tvärtom. Fast de allra flesta trivs och vill inte åka hem när den dagen kommer!
Det beror på vart du ska åka, vad du ska göra och vad du har för vaccinationsskydd sedan tidigare. De flesta svenskar har ett bra grundskydd, men du kan behöva komplettera med vaccin mot Hepatit A och B, tyfoidfeber och i vissa fall rabies (särskilt om du ska jobba med hundar eller vara nära till exempel fladdermöss). I vissa områden rekommenderas malariaprofylax. Vi har information om vaccinationer under respektive projekt, men kolla gärna med din husläkare eller vaccinationsklinik i Sverige innan du åker. Notera att en kur malariaprofylax ska påbörjas senast en vecka innan du anländer till en riskområde.
Ja, oftast går det att boka ett eget rum mot en extra kostnad. Vissa projekt har dock endast delat boende. Kontakta oss så försöker vi lösa det!
Våra volontärresor är utformade för att man ska stanna i minst två veckor, för att skapa en viss kontinuitet. Men om du vill stanna i bara en vecka är det möjligt — dock måste vi då ta ut en extra avgift på 900 kr, eftersom våra lokala samarbetspartners tar ut den extra avgiften av oss. Ett undantag är Sydkorea — där kostar det inget extra att stanna bara en vecka.
Ja, oftast går det alldeles utmärkt och kostar inget extra. Du kan till exempel volontärjobba två veckor på ett barnhem på Sri Lanka, sedan byta till två veckor på vårt tempelrenoveringsprojekt, och avsluta med en vecka på stranden med sköldpaddsprojektet.
Det går även att kombinera volontärprojekt i olika städer. Det går till och med att kombinera två eller flera länder. Du kan till exempel jobba två veckor på undervisningsprojektet i Kambodja, och sedan åka till Bali och hoppa på vår äventyrsresa med volontärarbete. Det enda som tillkommer är resorna mellan städerna/länderna, som du betalar själv.
Kontakta oss så hjälper vi dig att skräddarsy ett paket!
Ja. Om du är svensk och bosatt utomlands, eller om du är norsk, dansk, finlandssvensk, eller använder Google translate, alla är lika välkomna.
Fundersam? Fråga oss!