På det här projektet bidrar du till att praktiskt stärka den viktiga mangroveskogen längs delar av kustlinjen på Palawan, genom att plantera nya mangroveträd som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet. Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.
✔ Du jobbar med projektet i minst en vecka
✔ Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
✔ Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
✔ Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
✔ Förkunskapskrav: Grundläggande engelska
Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.
Mangroveträd ger liv och är hem åt många djur, renar vatten, skyddar mot oväder och dämpar effekterna av klimatförändringar. Palawan är en av Filippinernas mest biologiskt mångfaldiga öar, men tyvärr hotar miljöförstöring både kustlinjen och havet. På det här projektet får vara med och bevara och förstärka de viktiga mangroveträden, och dessutom lära de lokala barnen hur viktigt det är att bevara dem för framtiden.
Det här projektet passar dig som gillar att vara fysiskt aktiv och jobba praktiskt, samtidigt som du bidrar till något viktigt. Det passar utmärkt för dig som är intresserad av naturvetenskap och biologi och brinner för miljöfrågor.
Huvuduppgiften är att planera nya mangroveträd, som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet. Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.
Mangroveträd utgör grunden i ett komplicerat näringssystem. Mikroorganismer äter nerfallna löv och förmultnande växtdelar från mangroven, och sedan blir de i sin tur föda åt andra djur i näringskedjan. Mangroveskogen är hem för många olika djur som livnär sig, förökar sig och föder upp sina ungar där.
Hundratals fågelarter bygger sina bon och hittar sin föda bland mangroveträden, och vissa arter vilar där under sin flyttning. Många fiskar börjar sitt liv i mangroven eller är beroende av dess ekosystem för att få mat.
Trots ökad förståelse för hur viktiga mangroveskogarna är minskar de med ungefär 100 000 hektar varje år. Ofta hugger man ner dem för att få plats för sådant som kan verka mer lönsamt, som jordbruk, husbyggen och räkodlingar.
Träden har en enorm betydelse för fisket längs kusten, för träindustrin och för djurlivet. Dessutom skyddar de kustområden från erosion och bromsar kraftiga orkaner som annars skulle kunna döda tusentals människor.
En dag i veckan får du också plantera antingen mahognyträd eller moringaträd (eller båda). Mahognyträd brukar användas för möbler och sniderier, men mahognyträ har också mindre kända användningsområden. Frön från mahognyfrukten kan malas och tas som ett kosttillskott.
Moringaträd kallas ibland ”mirakelträd” – bladen, fröna, blommorna och stammen kan beredas på olika sätt, och de är rika på vitaminer, aminosyror, antioxidanter, protein och järn. De minskar också klimatförändringarna genom att fånga koldioxid.
Förutom att plantera träd får du även vara med och hålla kustremsan längs Aborlan ren – och vara ett bra föredöme för barnen i byn. Genom att få dem att förstå hur viktigt det är att bevara mangroveträden kan din insats som volontär ha positiv effekt på flera plan, och långt in i framtiden.
På torsdagar tilldelas du ett ämne som rör miljö, som du får dela med dig av till de lokala skolbarnen.
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:
Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar:
2023: 1 och 22 januari, 25 februari, 1 november, 25 december
Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.
Vill uppleva mer av Palawan än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.
Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns luftkonditionering, säkerhetsskåp och västerländska toaletter. Duschen består av en vattentunna och en skopa.
Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, men vi rekommenderar att du köper ett lokalt sim-kort eftersom uppkopplingen ofta ligger nere. En veckas surf kostar bara ca 10 kr. Boendet ligger 100 meter från närmsta strand, men det kan ibland finnas brännmaneter i vattnet här. En kvarts promenad längre bort finns en annan strand som är mer lämplig om du vill bada.
Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.
✔ Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.
✔ Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.
✔ Aborlan är en lugn och fridfull by på landet där alla känner alla – här bor du säkert!
Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och fokusera på miljövård och naturvetenskap.
Senaste Kommentarer & feedback