• volontärresor-miljöprojekt-filippinerna

Volontärresa: Miljöprojekt på ön Palawan i Filippinerna

  • Destination:
  • Reslängd från : 1 vecka
  • Pris från:
    4,700 sek

På det här projektet bidrar du till att praktiskt stärka den viktiga mangroveskogen längs delar av kustlinjen på Palawan, genom att plantera nya mangroveträd som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet. Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.

Du jobbar med projektet i minst en vecka
Du bor på vår lokala samarbetspartners center, 100 meter från stranden!
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Barnfamiljer välkomna.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2023
1 vecka: 4 700:-*
2 veckor: 7 100:-
3 veckor: 9 500:-
4 veckor: 11 900:-
5 veckor: 14 300:-
6 veckor: 16 700:-
7 veckor: 19 100:-
8 veckor: 21 500:-
9 veckor: 23 900:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan eller med något av våra andra projekt i Filippinerna.
**Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2023 även för projektstart under 2024.
2023 & 2024
Varje måndag.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Puerto Princesa, och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till projektet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Puerto Princesa International Airport, Palawan, så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Hämtning på flygplatsen sker mellan kl 10 och kl 17 och ingår i priset, så försök passa in din ankomst efter det. Om du landar senare än 17.00 kan vi ordna upphämtning mot en extra kostnad på 500 kr, om du inte vill ta dig till boendet på egen hand. Det tar ca 90 minuter med taxi.

 
Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen.

Är du svensk medborgare behöver du inte söka om visum i förväg – ska du stanna på Filippinerna i högst 30 dagar behöver du inget visum alls, och ska du stanna mellan 31 och 59 dagar söker du om visum på flygplatsen när du landat. Ska du stanna ännu längre går det att förlänga visumet på plats. Du kan även skaffa visumet på Filippinernas ambassad i Oslo (via post) innan avresa, om du föredrar det. Ambassaden i Oslo hanterar även svenska visumansökningar, eftersom Filippinerna inte har någon ambassad i Sverige.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Det finns en liten risk att drabbas av malaria på Palawan. Prata med din husläkare eller vaccinationscentral om vilket skydd du behöver. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbete i Filippinerna: Skydda och stärk Palawans viktiga mangroveskog

Mangroveträd ger liv och är hem åt många djur, renar vatten, skyddar mot oväder och dämpar effekterna av klimatförändringar. Palawan är en av Filippinernas mest biologiskt mångfaldiga öar, men tyvärr hotar miljöförstöring både kustlinjen och havet. På det här projektet får vara med och bevara och förstärka de viktiga mangroveträden, och dessutom lära de lokala barnen hur viktigt det är att bevara dem för framtiden.

Det här projektet passar dig som gillar att vara fysiskt aktiv och jobba praktiskt, samtidigt som du bidrar till något viktigt. Det passar utmärkt för dig som är intresserad av naturvetenskap och biologi och brinner för miljöfrågor.

 

Dina arbetsuppgifter som miljövolontär på Palawan

Huvuduppgiften är att planera nya mangroveträd, som ger skydd åt många utrotningshotade däggdjur, fåglar och reptiler. De skyddar också miljön genom att filtrera bort föroreningar från vattnet.  Mangroveträden utgör även en barriär som skyddar kustområdena från stormar och tidvatten.

Mangroveträd utgör grunden i ett komplicerat näringssystem. Mikroorganismer äter nerfallna löv och förmultnande växtdelar från mangroven, och sedan blir de i sin tur föda åt andra djur i näringskedjan. Mangroveskogen är hem för många olika djur som livnär sig, förökar sig och föder upp sina ungar där.

Hundratals fågelarter bygger sina bon och hittar sin föda bland mangroveträden, och vissa arter vilar där under sin flyttning. Många fiskar börjar sitt liv i mangroven eller är beroende av dess ekosystem för att få mat.

mangroveträd-volontär-filippinerna

Trots ökad förståelse för hur viktiga mangroveskogarna är minskar de med ungefär 100 000 hektar varje år. Ofta hugger man ner dem för att få plats för sådant som kan verka mer lönsamt, som jordbruk, husbyggen och räkodlingar.

Träden har en enorm betydelse för fisket längs kusten, för träindustrin och för djurlivet. Dessutom skyddar de kustområden från erosion och bromsar kraftiga orkaner som annars skulle kunna döda tusentals människor.

 

Plantering av mahognyträd och moringaträd

En dag i veckan får du också plantera antingen mahognyträd eller moringaträd (eller båda). Mahognyträd brukar användas för möbler och sniderier, men mahognyträ har också mindre kända användningsområden. Frön från mahognyfrukten kan malas och tas som ett kosttillskott.

Moringaträd kallas ibland ”mirakelträd” – bladen, fröna, blommorna och stammen kan beredas på olika sätt, och de är rika på vitaminer, aminosyror, antioxidanter, protein och järn. De minskar också klimatförändringarna genom att fånga koldioxid.

Förutom att plantera träd får du även vara med och hålla kustremsan längs Aborlan ren – och vara ett bra föredöme för barnen i byn. Genom att få dem att förstå hur viktigt det är att bevara mangroveträden kan din insats som volontär ha positiv effekt på flera plan, och långt in i framtiden.

På torsdagar tilldelas du ett ämne som rör miljö, som du får dela med dig av till de lokala skolbarnen.

miljöprojekt-volontär-filippinerna

 

Schema dag för dag:

Måndag:

  • Frukost
  • Trädplantering (mangrove)
  • Lunch på volontärcentret
  • Städning av kustremsan/stranden
  • Middag på volontärcentret

Tisdag:

  • Frukost
  • Trädplantering (mangrove)
  • Lunch på volontärcentret
  • Förberedelser för att plantera mahogny- och moringaträd
  • Middag på volontärcentret

Onsdag:

  • Frukost
  • Trädplantering (mangrove)
  • Lunch på volontärcentret
  • Tid att förbered en lektion om miljömedvetenhet för de lokala skolbarnen
  • Middag på volontärcentret

Torsdag:

  • Frukost
  • Trädplantering (mangrove)
  • Lunch på volontärcentret
  • Lektion om miljömedvetenhet för de lokala skolbarnen
  • Middag på volontärcentret

Fredag:

  • Frukost
  • Trädplantering (mangrove)
  • Lunch på volontärcentret
  • Trädplantering (mahogny och moringa)
  • Middag på volontärcentret

 

Projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar: 

2023: 1 och 22 januari, 25 februari, 1 november, 25 december


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Palawan än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.

 

Boende för våra volontärer på Palawan

Under volontärarbetet bor du på vår lokala samarbetspartners center i Aborlan, ungefär mitt på öns östra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns luftkonditionering, säkerhetsskåp och västerländska toaletter. Duschen består av en vattentunna och en skopa.

volontarboende-palawan

Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär. Det finns wifi på boendet, men vi rekommenderar att du köper ett lokalt sim-kort eftersom uppkopplingen ofta ligger nere. En veckas surf kostar bara ca 10 kr. Boendet ligger 100 meter från närmsta strand, men det kan ibland finnas brännmaneter i vattnet här. En kvarts promenad längre bort finns en annan strand som är mer lämplig om du vill bada.

volontarboende-palawan1

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontarboende-palawan2

 

Att tänka på inför din volontärresa till Filippinerna

✔ Närmsta stad heter Narra och ligger ca 30 minuter med bil från boendet. Där finns bankomater och det mesta annat du kan tänkas behöva.

✔ Palawan har ett behagligare klimat än stora delar av Filippinerna, med regn som är mer jämnt fördelat under året och en behaglig medeltemperatur året runt.

✔ Aborlan är en lugn och fridfull by på landet där alla känner alla – här bor du säkert!

Det här projektet passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och fokusera på miljövård och naturvetenskap.

Bokningsformulär

  • Kombinera
    Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
  • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
  • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
  • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
  • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
  • En donation till I Mina Skor
    För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
  • 0,00 Kr
    När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

  • Sandra
    Svara

    Det bästa med projektet var nog helheten – att känna att man gjorde något positivt, men även alla människor runt omkring som gjorde det möjligt. Då tänker jag både på er på Indigo som gett förstklassig hjälp från mitt första trevande mail till Green Lions personal på plats, och även de andra volontärerna och lokalbefolkningen. Önskar att jag kunde stannat längre, det får bli nästa år igen!

  • Sølvi, 30 Oslo
    Svara

    Jeg vil si det beste ved å dra til Filippinene er menneskene, befolkningen var nydelige på alle måter. Veldig glad jeg fikk møte befolkningen og de som jobbet i Tigman. Vi fikk hjelp til det meste vi spurte om og ingenting var noe problem, bare vi betalte også selvfølgelig 😉 Jeg ble bitt av noe på begge beina og fikk en reaksjon, men fikk god hjelp på sykehuset som er i nærheten.

  • Emilie, 24, Oslo
    Svara

    Jeg jobbet nærmere 2 måneder i Palawan med miljøprosjektet der. Utrolig hyggelige mennesker og givende miljø-prosjekt å arbeide med. Tusen takk for en fantastisk tur arrangert gjennom dere!

  • Moa
    Svara

    Hej alla, jag sitter på nålar och väntar på att Filippinerna ska öppna gränserna så jag kan åka iväg på det här projektet, om det är möjligt vill jag åka i mars eller april och tänkte stanna i 3-4 veckor. Nån som är sugen på att hänga på då? 🙂