Vår egen volontärfond I Mina Skor, ett initiativ för att stötta volontärprojekt ekonomiskt runtom i AsienI Mina Skor – Hjälp oss att hjälpa!

Vi som driver IndiGo är själva volontärer i Asien sedan många år tillbaka. Det var det som var drivkraften att starta IndiGo; att kunna ge fler möjligheten att hjälpa till där behovet är som störst. Vår grundtanke är att vi hjälper dig att hjälpa, men du kan även hjälpa oss att hjälpa.

Vi får ibland frågan ”Vart går mina pengar om jag åker som volontär med IndiGo?”. Till skillnad från de stora företagen går de inte till höga kostnader för administration, lokalhyra och till aktieägare som bara är intresserade av att tjäna pengar. Vi driver IndiGo utan vinstintresse, och tar inte ut några löner. Överskottet går istället till att ge ekonomiskt stöd där det behövs mest.

 

Vart går pengarna?

Volontäravgifterna går till projekten, täcker våra kostnader för mat och husrum och annan service för våra volontärer, till att leta upp och kvalitetssäkra nya projekt på plats i Asien – och till att hjälpa extra utsatta barn i Thailand.

För varje volontär som bokar med oss lägger vi en summa i vår fond I Mina Skor. Pengarna går direkt och helt oavkortat till att hjälpa projekt och individer i mycket stort behov av sponsring och stöttning i Thailand. För att säkerhetsställa legitimitet besöker vi och utvärderar alltid personligen projekten på plats.

 

Stöd till barn från familjer som drabbats av HIV/AIDS

Under 2017 skaffade vi fyra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Ake är nu 15 år , och hans pappa gick bort när han bara var två år gammal. Han bor med sin mamma som även hon är HIV-smittad. Systrarna Wunsen och Mama, 12 och 11, har båda föräldrarna kvar i livet, men båda är HIV-positiva och lever långt under existensminimum. Ohm är 14 år, hans mamma kan inte ta hand om honom och han bor ensam i ett litet skjul i närheten av sin fosterpappas föräldrar.

En bild från I Mina Skor och vårt initiativ för HIV/AIDS drabbade, bild tagen under ett besök 2017

Att gå i skolan är inte gratis i Thailand. Vi sponsrar alla barnens skolgång, och kommer även att se till att både barnen och föräldrarna får det ekonomiska stöd de behöver. När man har en inkomst på drygt 1000 kronor i månaden är det inte lätt att få det att gå ihop, så vi har lovat att skjuta till pengar när det behövs så länge pengarna används till något bra.

Vårt stöd till Ae och Wunsen går genom stiftelsen Dr Sem Pringpruangkeo Foundation. Den grundades av Dr. Sem 1995, och har sedan dess gett ekonomiskt stöd till över tusen barn i norra Thailand från familjer som drabbats av HIV/AIDS. Vi hoppas kunna hjälpa fler barn genom dem i framtiden, och om du vill sponsra ett eller flera barn med liknande bakgrund får du mer än gärna kontakta stiftelsen direkt. Vi kan även hjälpa dig med kontakten, och om du besöker norra Thailand kan vi även ordna så du får träffa ditt fadderbarn på plats.

 

Sponsring av två barnhem i norra Thailand

Vi sponsrar även två barnhem i Chiang Rai – med pengar till verksamheten, myggnät till alla sängar, leksaker och ett antal uppskattade luncher och middagar. Totalt är det ca 50 barn från fattiga förhållanden som fått ta del av vårt stöd här.

I Mina Skor, bidrag till barnhem i Thailand

 

Sponsring av skola för flyktingbarn från Burma

Sedan oktober 2015 har vi också gett ekonomiskt stöd till en skola för burmesiska flyktingbarn i Kuraburi i sydöstra Thailand, dit du även kan åka som volontär och undervisa barnen i engelska. Vi har bland annat bekostat upprustning av skolgården. Våra pengar gjorde det möjligt att reparera trasiga lekställningar och gungor, som var direkt farliga att använda.

Ett volontärprojekt som har både volontärer och bistånd från IndiGo Travel

Vi har även bekostat att ta bort två stora oljepalmer som var en säkerhetsrisk på skolgården – vid varje tropisk storm fanns det risk att de skulle blåsa omkull och krossa skolbyggnaderna – och till att bygga två fina fotbollsmål som nu används flitigt på rasterna. Du kan läsa mer om det här.

I Mina Skor, volontärprojekt i södra Thailand, borttaget träd och nya fotbollsmål

Vår första donation till skolan gick till att rusta upp skolans toaletter. Det fanns tre toaletter i mycket dåligt skick, och alla tre saknade handtag, så dörrarna gick inte att låsa. Vem som helst kunde alltså smälla upp dörren när man som minst önskade det. Många av barnen, särskilt flickorna,  drog sig därför för att gå på toaletten och väntade in i det längsta tills någon kunde stå utanför toaletten och hålla vakt.

Så ska de förstås inte behöva ha det. Vi följde med skolans vaktmästare och köpte in tre nya dörrar på stående fot, och passade även på att byta ut själva toaletterna, som var spruckna och läckte vatten.

i mina skor- första donationen, nya toaletter och gruppfoto

 

Övriga projekt och donationer

2015 besökte vi även det barnhem i Phang Nga som vi behöver fler volontärer till. Även där lämnade vi en donation till verksamheten från I Mina Skor, som var mycket uppskattad.

Vi skänkte även en stor summa från fonden i maj 2016,  i samband med vår insamling till föräldrarna till två flickor som drunknade i Bangkok under tragiska omständigheter, för att visa solidaritet med samhällets svagaste, och vi har även donerat stora summor till specialistvård för tre barn med autism på barnhemmet Friends For All Children i Bangkok.Donation till flickorna i Bangkok som drunknade

 

Framtida donationer

Vi kommer att fortsätta stödja barn som förlorat sina föräldrar i HIV/AIDS i norra Thailand, genom Dr Sem Pringpruangkeo Foundation, och att stödja de två barnhemmen. Vi kommer även att fortsätta ge ekonomiskt stöd till skolan för flyktingbarnen från Burma.

Våra donationer är helt beroende av våra volontärer och resenärer. Utan er skulle vi inte ha möjlighet att hjälpa. Om du vill skänka en extra slant i samband med att du bokar en volontärresa eller äventyrsresa med oss finns det en kryssruta i bokningen.

Tack för ditt stöd!

Fundersam? Fråga oss!