Den 25 mars drunknade två 11-åriga flickor, Waen och May, i en kanal i Bangkok. De blev iknuffade av en jämnårig pojke efter skolan. Händelsen fick stor uppmärksamhet i thailändsk media, eftersom pojken dessutom stampade på deras händer när de försökte ta sig upp ur vattnet, tills flickorna inte orkade längre och drunknade. Vi på IndiGo blev extra berörda av den här tragedin av två anledningar: det skedde nära våra hem, och flickornas föräldrar hör till Bangkoks allra fattigaste.

När vi fick höra att de inte ens hade råd att begrava sina döttrar utan att behöva låna pengar bestämde vi oss för att hjälpa till. Vi besökte föräldrarna och gav dem en donation som kom ur våra egna fickor och från vår fond I Mina Skor. Den fonden är i första hand avsedd för utbildning till burmesiska flyktingbarn i Thailand, men i väntan på att de ansvariga på det burmesiska centret i Kuraburi ska få ordning på den grönsaksodling vi kommer att bekosta åt barnen tyckte vi att det här var en bra sak att donera pengar till.

donation1

 

Flickornas föräldrar är båda ensamstående. Mays pappa är lågbetald säkerhetsvakt med två pojkar kvar att försörja, och Waens mamma är ursprungligen från Kambodja. Hon jobbar som byggarbetare men har varit arbetslös efter tragedin efter att hon var med i en tv-intervju och hennes arbetsgivare inte ville bli förknippad med henne. Hon är i Thailand utan giltiga papper och arbetstillstånd efter att ha flytt från arbetslöshet och svält i Kambodja.

Vi delade deras historia med våra vänner i Bangkok, och med våra tidigare och kommande volontärer via vår hemsida och Facebook. Många blev lika berörda som vi och ville hjälpa till, så vi startade en insamling för att kunna ge dem mer ekonomisk hjälp. Den gav över 11.000 kr, som vi idag har delat ut till föräldrarna. Naturligtvis helt oavkortat, och vi har dessutom lagt lite mer ur egen ficka.

För människor som lever på mindre än 2000 kr i månaden motsvarar det nästan tre månadslöner per person. Båda föräldrarna är mycket tacksamma, och uppskattade verkligen att människor de inte känner vill hjälpa dem. Det är den enda ekonomiska hjälp de har fått, eftersom ingen av dem hade råd att teckna livförsäkringar för sina döttrar. Eftersom pojken som dödade dem är minderårig har de ingen möjlighet att få rättslig hjälp eller ekonomisk ersättning av staten.

Mamman kommer att använda pengarna till att få ekonomin att gå ihop de närmaste månaderna, och till att bevara minnet av sin enda dotter. Pappan använder pengarna till utbildning för sina pojkar, som har bytt skola efter tragedin för att slippa påminnas om den varje dag. De har även tillbringat en månad i ett buddhisttempel med hjälp av den donation de tidigare fick av oss på IndiGo.

tempel

En del av pengarna kommer också att gå till att betala för en minnesceremoni för flickorna i det lokala templet, 100 dagar efter deras död enligt thailändsk tradition. Vi på IndiGo är inbjudna.

Ett stort TACK till alla som har bokat en volontärresa eller äventyrsresa med oss de senaste månaderna – era pengar hjälper oss att hjälpa de som behöver det mest!