För varje person som åker på en volontärresa eller äventysresa genom oss lägger vi minst 100 kr i vår fond I Mina Skor. Pengarna används till att ge ekonomiskt stöd till organisationer och privatpersoner i Thailand som är i extra stort behov av hjälp för tillfället. Att vi har valt just Thailand beror på att vi på IndiGo mestadels är baserade här, och vi vill personligen följa upp att pengarna verkligen används på bästa sätt. Dessutom kan vi garantera att 100% av pengarna verkligen kommer fram – inte en enda krona försvinner i administration!

Det senaste året har merparten av pengarna gått till en skola för burmesiska flyktingbarn i Kuraburi i sydöstra Thailand, dit vi även förmedlar volontärresor. Skolan har mycket små ekonomiska resurser, och vi har bland annat hjälpt dem att rusta upp de fallfärdiga toaletterna på skolan, som tidigare inte ens hade dörrar som gick att låsa. Vi gjorde även en donation och insamling till föräldrarna till två 11-åriga flickor som drunknade i Bangkok i våras – en tragisk historia bland Bangkoks fattigaste som berörde oss extra mycket eftersom vi bor i närheten.

Nu har vi skänkt mer pengar till den burmesiska skolan. Den här gången har vi bekostat nedhuggning av två stora palmer på skolgården, som var en säkerhetsrisk för barnen och personalen. Palmerna hade stora, tunga och vassa skott som i värsta fall kunde falla ned på barnen och skada dem, och det hände flera gånger att stora grenar ramlade av och skadade skolans tak. Dessutom kräver en oljepalm minst 200 liter vatten per dag, och palmerna sög upp allt vatten på skolgården så den blev extremt torr och dammig, särskilt under torrperioderna, och en av palmerna blockerade infarten för skolbussen, så den inte kunde köra in på skolgården. Det låter kanske inte som ett stort problem, men när det kommer monsunregn och barnen måste springa från grinden hinner de bli genomblöta på 30 sekunder.

IMS-palmer

Våra pengar har även använts till att bygga två fotbollsmål, som nu används flitigt på rasterna. Tidigare använde barnen staplade betongklumpar med vassa kanter som mål. För att få barnen involverade i arbetet bad vi dem att själva ordna med nät till målen – något de kunde göra eftersom de flesta av deras föräldrar är fiskare. Så fotbollsmålen är ett samarbete mellan IndiGo och barnen – stommen kommer från IndiGo och näten är begagnade fisknät.

IMS-fotbollsmål

 

Nästa projekt

Vi blickar alltid framåt, och har redan siktet inställt på vart pengarna ska gå nästa gång. Den här gången har vi valt att kombinera donationen med att skicka volontärer till Kuraburi som får delta i arbetet på plats, och se med egna ögon vad pengarna används till. Skolgården består av sand, grus och vassa stenar, och det blir väldigt dammigt när barnen springer och leker. Därför har centret ett starkt önskemål om att ersätta grus och damm med gräs, och vi har lovat dem att hjälpa till med det.

Vecka 44 hoppas vi kunna skicka volontärer från Sverige och Norge, som hjälper dem att planera gräs på skolgården. Eftersom kostnaden ligger på över 10.000 kr räcker inte våra pengar ända fram, och därför ingår en donation i volontäravgiften för det här projektet. Vi kommer som vanligt att skänka minst 100 kr per volontär, från alla projekt i alla länder, och om pengarna inte räcker ändå lägger vi till resten ur egna fickor.

Om du vill hjälpa till lite extra med den här donationen finns den en möjlighet att skänka lite extra till I Mina Skor när du anmäler dig till en volontärresa eller äventyrsresa med oss i höst.