När du bokar en volontärresa med oss går en stor del av din volontäravgift till det projekt du väljer att jobba på. Det mesta av pengarna stannar i det land du har valt. Vi lägger dessutom minst 100 kr i vår fond indiGo KIDS, som går helt oavkortat till barn i extra stort behov av ekonomisk hjälp i Thailand, eftersom det är vår hemmaplan och vi har full kontroll över vad pengarna används till.

Hittills har pengarna från IndiGo KIDS gått till specialvård för tre pojkar på ett barnhem i Bangkok. Nu väljer vi att utöka stödet till att även omfatta ett annat projekt, där behovet av ett ekonomiskt tillskott är minst lika stort. Vi fortsätter även att stödja barnhemmet i Bangkok privat, utanför IndiGo.

Vi har nyligen inlett ett samarbete med en skola för burmesiska flyktingbarn i Thailand. Skolan får inget ekonomiskt stöd av den thailändska staten utan är helt beroende av donationer och volontärer för att få verksamheten att gå runt. Barnen kommer från familjer som har flytt fattigdom, arbetslöshet och i vissa fall politisk förföljelse i Burma, och de flesta är i Thailand illegalt. Därför står deras barn utanför systemet, och får inte gå i statliga thailändska skolor.

KIDS-burmesiska-skolan-1

 

 

Vi hälsade på hos dem för ett par veckor sedan och såg med egna ögon hur knappa resurser de har. Skolan har i skrivande stund 53 barn inskrivna, och tre lärare. Vi frågade vad de i första hand behöver ekonomisk hjälp med, och de visade oss skolans toaletter. Det fanns tre toaletter i mycket dåligt skick, och alla tre saknade handtag, så dörrarna gick inte att låsa (eller ens stänga). Vem som helst kunde alltså smälla upp dörren när man som minst önskar det. Många av barnen, särskilt flickorna,  drog sig därför för att gå på toaletten och väntade in i det längsta tills någon kunde stå utanför toaletten och hålla vakt.

Så ska de förstås inte behöva ha det. Vi följde med skolans vaktmästare och köpte in tre nya dörrar på stående fot, och passade även på att byta ut själva toaletterna, som var spruckna och läckte vatten. Pengarna kom mestadels från vår fond, så alla ni som har bokat med oss de senaste månaderna har indirekt fixat vettiga toaletter till barnen och personalen på skolan, vilket de är mycket tacksamma för!

KIDS-nya-toaletter

Vi besökte även det barnhem i Phang Nga som vi behöver volontärer till. Även där lämnade vi en donation till verksamheten från IndiGo KIDS, som var mycket uppskattad.

Det finns naturligtvis alltid ett behov av mer pengar överallt, och det är inte lätt att välja ut var nästa donation ska hamna. Vi har dock fastnat för den burmesiska skolan, som kämpar på trots en väldigt tajt budget. De pengar som kommer in till IndiGo KIDS via våra volontärer som bokar de närmsta månaderna kommer därför att gå till ett nytt projekt hos dem.

Barn behöver näringsriktig mat för att orka fokusera på lektioner. Som ett steg i att kunna självhushålla och få ner kostnaderna men samtidigt erbjuda en näringsriktig kost togs tidigare ett beslut om att köpa in och installera hydrokulturutrustning. Hydrokultur eller hydroponics är ett sätt att odla grönsaker och växter utan jord. Oftast sker detta i ett kupolformat tält med ett system av rännor som löper en bit ovan mark. I dessa rännor planterar man grödor, antingen direkt i en vattenlösning eller med stöd av ett annat material. Du kanske har odlat alfa-alfa groddar i bomull där hemma på fönsterbänken? Samma princip används här.

Dock står de två tälten halvfärdiga och oanvända, eftersom de inte har pengar att slutföra dem och börja odla grönsaker. Det vill vi ändra på, och därför är det hit pengarna från IndiGo KIDS kommer att gå en närmaste tiden.

kids-nästa-projekt

Alla som bokar en resa med oss den närmaste tiden kommer därför att bidra till att flyktingbarnen från Burma får ekologiskt egenodlade grönsaker till skollunchen när vi fått ihop tillräckligt med pengar. Bildbevis kommer! Tycker du att det är ett bra initiativ? Det finns en valmöjlighet att göra en extra donation till fonden när du bokar. Bara ett litet tips. 😉