Kan man resa utomlands i höst? Är det någon idé att planera in en volontärresa de närmaste månaderna? Det är två av de vanligaste frågorna vi får just nu, och kortfattat är svaret ”ja” på båda – men med vissa förbehåll.

Covid-19 har som alla vet ställt till med massor av elände i år, på många sätt. Våra tankar går till alla runt om i världen som drabbats – direkt eller indirekt – av pandemin, och till de som kommer att drabbas innan den är över.

Kanske är du en av alla som ville åka utomlands nu i sommar men stannade hemma? Det tycker vi är ett klokt beslut. Även vi på IndiGo som älskar att resa och uppleva nya kulturer har vi gjort detsamma – Emanuel har stannat i Sverige, och Lennie i Thailand.

Men till hösten ser det ut som det är både möjligt och moraliskt försvarbart att resa igen, med begränsningar och ett stor portion sunt förnuft. Till vissa länder kommer det förmodligen att dröja flera månader till innan det är fritt fram, men i andra länder ser vi ljuset i tunneln redan nu. Därför har vi beslutat att återuppta våra volontärresor och äventyrsresor i begränsad omfattning inom kort, som ett första steg.

 

Tillgängliga volontärresor från augusti och september 2020

Vi har ett nära och bra samarbete med de lokala organisationer som sköter det praktiska på plats i alla länder där vi tar emot volontärer. Efter samråd med dem har vi beslutat att inom kort öppna upp för vissa volontärresor och projekt i Sri Lanka, Fiji och Nepal.

I övriga länder följer vi utvecklingen noga och uppdaterar vartefter när något händer. Vi hoppas att våra volontärresor ska vara igång i samtliga länder till årsskiftet.

 

Sri Lanka – från 15 augusti

Sri Lanka var först ut. Det är en av vår mest populära destinationer för volontärresor, och landet har som tur är inte drabbats så hårt av Covid-19. I skrivande stund (8 september) har Sri Lanka registrerat lite drygt 3.000 fall, och bara en handfull relaterade dödsfall.

Sedan den 15 augusti har vi möjlighet att ta emot volontärer på Sri Lanka igen, förutsatt att man uppfyller de krav som ställs för inresa. Dessa ändras ofta, men kolla gärna med oss vad som gäller om du är sugen på en volontärresa till Sri Lanka inom kort.

Tänk även på att UD avråder från icke-nödvändiga resor utanför Europa fram till den 15 november. Det betyder inte att det är förbjudet att åka till exempelvis Sri Lanka innan dess, men att det kan vara svårt att hitta en reseförsäkring som gäller.

Dessa projekt och tilläggsveckor är öppna på Sri Lanka sedan den 15 augusti:

 

Fiji – från 6 september

Fiji har bara 31 fall av Coronaviruset konstaterats, men liksom överallt i världen finns det förstås restriktioner även här för att förhindra att smittan sprids. Sedan början av september kan vi dock ta emot volontärer på Fiji igen.

Till en början kan vi endast ta emot volontärer som vill vara med på kulturveckan och ett bygg- och renoveringsprojekt på  Fiji.

 

Nepal – från 13 september

I Nepal kan vi ta emot volontärer och deltagare från den 13 september som läget ser ut nu. De här volontärprojekten och tilläggsveckorna kommer att vara öppna från det datumet:

 

Vad händer om min volontärresa inte går att genomföra?

På samtliga destinationer startar projekten på ovanstående datum om inget oförutsett inträffar, och de flesta länder har för närvarande specialregler när det gäller visum, inresetillstånd, intyg på att man inte är smittad av Covid-19, läkarkontroller på plats och i vissa fall krav på karantän vid ankomst i ett nytt land. Dessa regler ändras ofta och med kort varsel.

Därför måste du som planerar en volontärresa under hösten vara beredd på att det kan bli ändringar i planerna, och vi ber att du är flexibel. Och självklart är vi minst lika flexibla tillbaka – om det inte går att genomföra din inbokade volontärresa i höst hjälper vi dig att boka om den till senare. Det kostar inget och ingår i den service du får av oss.

På grund av all osäkerhet som råder i världen för tillfället går det även bara att boka av din volontärresa, om du inte har möjlighet att flytta fram den. Du behöver för tillfället inte göra din slutbetalning av resan förrän 16 dagar innan avresa, men om du behöver boka av resan i sista minuten får du tillbaka hela volontäravgiften förutom anmälningsavgiften på 1500 kr, som går direkt till vår fond I Mina Skor, där vi bland annat stöttar barn och unga från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand.

Tänk på att flyget inte ingår i volontäravgiften. Vi rekommenderar att boka flygbiljetter som går att boka om eller i värsta fall boka av.


Observera att regler om inresa, visum, karantän och annat praktiskt ändras ofta i många länder för tillfället, och att det förmodligen kommer att vara så under hela hösten. Vi hjälper dig gärna att kolla upp exakt vad som gäller för det land du är intresserad av.