• frivillig-arbeid-hunder-nepal

Volontärresa: Hjälp gatuhundar i Kathmandu, Nepal

 • Destination:
 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  8,600 sek

I ett av världens fattigaste länder är det inte lätt att vara hund – särskilt inte om man tvingas bo på gatan och leta mat i soporna för att överleva. Det här är ett projekt för dig som vill hjälpa hundar där behovet är som allra störst!

Du bor på volontärcenter i Kathmandu
Minimiålder: 18 år, men tonåringar som åker tillsammans med en vuxen är välkomna
Maxålder: 65, men det är en flexibel gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska. Hundvana är en fördel.

2024
1 vecka: –
2 veckor: 8 600:-
3 veckor: 11 500:-
4 veckor: 14 400:-
5 veckor: 17 300:-
6 veckor: 20 200:-**
 
**Vill du stanna längre än 6 veckor? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2024 även för projektstart under 2025.
2024 & 2025
Varje måndag.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu, och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till projektet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på en söndag. Vi kan ordna hämtning på flygplatsen från 06.00 till midnatt. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas vaccination mot rabies (obligatoriskt), hepatit A och B, och i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbete med gatuhundar i Nepal

Nepal är ett av världens fattigaste länder, och när familjer knappt har råd att äta sig mätta själva kommer husdjuren i sista hand. Många hundägare struntar i sina hundar och låter dem komma och gå som de vill, och slänger åt dem lite matrester ibland. Många slänger ut sina hundar på gatan för gott när de börjar bli gamla eller blir sjuka, och därmed blir en börda.

På gatan får de det ännu värre. Massor av hundar bor på Kathmandus gator. De är undernärda och många lider av inälvsmaskar, infekterade sår, hudproblem och parasiter. Vissa har dessutom rabies.

volontär-hundar-nepal

 

Dina arbetsuppgifter som volontär med gatuhundar

Som volontär på det här projektet hjälper du en väletablerad djurrättsorganisation i dess dagliga arbete med att göra tillvaron lite drägligare för Kathmandus gatuhundar. Sedan 2001 har organisationen fört en ojämn kamp för att förhindra att myndigheterna slänger ut förgiftad mat till hundarna för att bli av med dem. Detta är en extremt plågsam avlivningsmetod. Hundar som äter av den förgiftade maten får okontrollerbara muskelryckningar och dör efter flera timmars lidande av syrebrist eller utmattning.

Man fokuserar mycket av sitt arbete på att kastrera och sterilisera gatuhundar, för att förhindra att nya valpar föds in i samma misär och för att kunna hjälpa de hundar som redan lever sina liv bland soporna på ett mer effektivt sätt.

frivillig-arbeid-hunder-dyr-nepal

Här behövs hjälp av både dig som bara tycker om djur och vill hjälpa till och av dig som har utbildning inom djursjukvård. Inga förkunskaper behövs, men har du utbildning och/eller erfarenhet sedan tidigare kan du ges mer avancerade uppgifter som till exempel assistans vid mindre kirurgiska ingrepp, omläggning av sår och utföra enklare medicinska behandlingar.

Det ingår även i arbetsuppgifterna att hjälpa lokalbefolkningen att ta hand om sina hundar och katter på bästa sätt, komma med goda råd om hur de ska göra och ibland även hjälpa till med enklare vård av hundar och katter, som exempelvis kloklippning, rengöring och omläggning av sår, behandling av öroninflammationer och liknande. Du som kan och vill kan även bli ombedd att assistera vid kastreringar.

Om du har möjlighet är det bra om du tar med dig plasthandskar, desinfektionsmedel och liknande saker, som kommer att komma till stor användning.

volontärresa-nepal-hundar

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

Du måste även vara vaccinerad mot rabies innan du åker. Ta med vaccinationskortet till Nepal.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Kathmandu än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.

 

Boende för våra volontärer i Kathmandu

Under hela vistelsen bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns även möjlighet till privatrum mot en extra kostnad.

volontarresor-nepal-boende-kathmandu

 

Du bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna), och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som sända av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd! Du får tillgång till kyl, varm dusch och gratis wifi – var dock beredd på att det inte går snabbt, särskilt när flera är uppkopplade samtidigt.

Du kan tvätta för hand eller lämna in din tvätt mot en liten extrakostnad. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

✔ Var beredd på krävande men givande arbete. Ta med arbetskläder du inte är rädd om.

✔ Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att vandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

✔ Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Erika, 28, Katrineholm
  Svara

  Min resa till Nepal genom er var enormt lärorik, även på bara de två veckor jag var där. Jag hade absolut inga förväntningar när jag började min resa dit och blev faktiskt glatt överraskad med boendet, och familjen vi bodde hos. Väldigt snäll familj som verkligen brydde sig om alla volontärer som bodde där. Vi fick riktigt bra mat och vi fick leva som dom vilket var väldigt lärorikt.

  Det bästa med resan är att man lär sig uppskatta allting i sitt liv så mycket mer än vad man gör innan. Det är också därför jag gillar att göra dessa resor. Man blir en del av folket, kulturen och landet istället för att bara vara en turist. Nepal är ett väldigt annorlunda och fattigt land, men de har också ett väldigt trevligt folk. Att få uppleva ett sådant land är så viktigt, för alla.

  Därför skulle jag självklart rekommendera denna resa till fler som är sugna på volontärarbete. Dock skulle jag nog stanna längre än två veckor om man har råd med det, eftersom introduktionsveckan är en hel vecka. Har du bara två veckor då blir det väldigt lite jobb, och jag hade gärna jobbat mer. Men introduktionsveckan kändes väldigt viktig, och rolig!

  Jag kan faktiskt inte säga något som jag ej var nöjd med, allt var väldigt bra ordnat. Det enda jag kände på hela resan var att man ibland kände sig lite ”obehövd” på hundprojektet. Man kunde inte hjälpa dom med allt och då blev det bara att man gosade med alla hundar. Och jag hade velat gjort så mycket mer för hundarna än det jag gjorde, men då tror jag som sagt att man behöver vara där längre så man kommer in i centrets arbetsrutiner.

  Det jag skulle kunna rekommendera till volontärer som vill åka dit framöver är att inte bara välja ett volontärprojekt. Stannar man lite längre så gick det jättebra att hjälpa till på olika ställen under vistelsen. Och även att, under arbetstiden, även beställa upplevelseresor så man får lite trekking i bergen eller liknande. Många volontärer i huset blandade allt detta och tyckte allt var riktigt bra!

  I stort är jag riktigt nöjd över resan, dock är det jobbiga bilder man tar med sig hem. Men ack så lärorika och jag ångrar inte en sekund att jag åkte dit. Tack för att ni hjälper till med riktigt bra resor!

 • Angelica
  Svara

  Jag är mycket glad över att jag gjorde den här resan. Själva projektet var mycket givande, och allt runt omkring har fungerat bra. Jag hoppas att jag får möjlighet att åka tillbaka redan i höst och självklart kommer jag då att vända mig till er igen. Stort tack!