• trekking-nepal-volontärresor

Trekking i Nepal: Bortom de upptrampade turiststigarna

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  4,300 sek

Ett spännande alternativ för dig som tycker att möten med lokalbefolkningen är lika viktigt som vacker utsikt under din trekking! Under den här veckans trekking öster om Kathmandu kommer du inte att träffa på många andra västerlänningar, och får uppleva en mindre exploaterad del av Nepal än de upptrampade turiststigarna runt Pokhara. Den här veckan är ett komplement för dig som bokar en volontärresa till Nepal med oss, och kan kombineras fritt med ditt volontärarbete.

Upplev en av världens vackraste regioner, och blicka ut över Mount Everest!
Du har hela tiden sällskap av en erfaren guide
Den här veckan passar för dig som vill trekka ”off the beaten track”!
Minimiålder: 18 år (om du åker ensam)
Maxålder: 65, men det är flexibelt. Barn från ca 12 år välkomna.

2023
1 vecka i samband med bokning av volontärresa till Nepal: 4 300:-
2 veckor: Kulturveckan + trekkingveckan: 9 400:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2023 även för resa under 2024.
2023 & 2024
Varje måndag
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela vistelsen
✅ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu, och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ Alla aktiviteter och resor inom Nepal, enligt program
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutad vistelse
Du bör boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på en söndag. Vi kan ordna hämtning på flygplatsen från 06.00 till midnatt. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandudalen. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

Möt lokalbefolkningen där färre turister vandrar!

Den här veckan är tänkt som en spännande avslutning på din volontärresa till Nepal. Det går även bra att delta i trekkingveckan som ett avbrott i volontärarbetet om du jobbar i flera veckor. Du kan även kombinera den med vår äventyrsvecka, och/eller kulturveckan. Vi är flexibla – du bestämmer!

Trekking-Nepal-karta

 

Trekkingveckan öster om Kathmandu

Trekking i västra Nepal i all ära – du får uppleva fantastiska utsiktsplatser på 3000 meters höjd på vår vanding till Poon Hill. Men för dig som är mer intresserad av att uppleva trekking i en del av Nepal som väldigt få turister hittar till, har vi ett spännande alternativ!

Nu kan du även boka din trekking genom oss, och den arrangeras i samarbete med samma organisation som håller i volontärarbetet, så att allt blir så smidigt som möjligt för dig. Resan börjar och slutar i Kathmandu.

Den här trekkingveckan innebär mindre tid i bil än den till Poon Hill, som utgår från Pokhara. Här börjar vi i Sakhu, en timmes bilfärd öster om Kathmandu, och får en unik inblick i vardagslivet på den nepalesiska landsbygden. Här kommer du inte att träffa på många andra västerlänningar, men desto fler nyfikna nepaleser.

Bland höjdpunkterna finns fantastiska vyer över Himalayas berg, ett besök på Namobuddha, som är en av Nepals heligaste platser, vandringar genom vackra risfält, besök på lokala byskolor, och massor av chanser att träffa lokalbefolkningen – och förstås en hel del vandring uppåt och nedåt. Du är ju i Nepal!

trekking-östra-nepal

 

Dag för dag

Så här ser schemat ut i detalj, med reservation för ändringar pga väder och andra yttre omständigheter utanför vår kontroll:

Måndag: Transfer med bil till Sankhu, en timme öster om Kathmandu. Sankhu var i forna tider en viktig knutpunkt för resande mellan Kathmandu och Lhasa i Tibet. Tyvärr förstördes många av de gamla byggnaderna i jordbävningen i april 2015, men det imponerande templet Vajrayogini  står fortfarande kvar och är värt vandringen upp.

trekkingvecka-nepal-österut

Från Sankhu vandrar vi i tre timmar, via Kartike till Nagarkot, som är en av de allra bästa utsiktsplatserna för både Annapurna i väster och världens högsta berg – Mount Everest – i öster. Vid klart väder kan man se båda!

nagarkot-trekking-nepal-volontär

Tisdag:  Trekkingen går vidare till to Dhulikhel, som är en gammal boplats för Newar-folket. Vandringen dit tar ca fem timmar, och tar oss genom vackra landskap via byn Nala.  Från Dhulikhel har man en fantastisk panoramautsikt, över Himalayas massiva bergstoppar.

Onsdag: Från Dhulikhel vandrar vi vidare till Dapcha. Även den här vandringen tar ca fem timmaroch vi gör ett uppehåll i Namobuddha, som är en av Nepals mest heliga pilgrimsdestinationer. En av veckans höjdpunkter, särskilt för dig som är intresserad av buddhism.

trekking-nepal-namobuddha-volontärresor

Torsdag: Idag ställer vi in kompassen på den lilla byn Mate, som befolkas av Tamang-folket. De är urinvånarna i Kathmandudalen, hör traditionellt till det näst lägsta kastet i Nepal, Shudra, och har en tragisk historia av förtryck bakom sig. Idag är deras situation lite bättre, men de är fortfarande nästan helt uteslutna från poster inom nationellt beslutsfattande. En tredjedel av alla som dödades i jordbävningen 2015 hörde till Tamang-folket, och två tredjedelar av de byggnader som förstördes låg i områden som mestadels befolkas av Tamanger.

trekking-mate-tamang-nepal

Fredag: Den sista dagen går vandringen till Sipali, en trekking på ca 4 timmar. Där väntar transport tillbaka till Kathmandu.

 

Trekkingveckan går inte att boka under Dashain-festivalen, som under 2023 inträffar den 16 till 27 oktober.

 


Obs: På den här resan krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende under trekkingveckan

I Kathmandu bor du i vår samarbetspartners hus där du eventuellt får dela rum med en eller flera andra deltagare och volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns wi-fi och varm dusch. Du bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna), som  är av lokal karaktär och helt eller delvis vegetarisk.te-hus-trekking-nepal-volontärresa

Under trekkingveckan bor och äter du hos lokala familjer och på ”te-hus” längs vägen. Te-hus är små lokalt drivna övernattningsstugor eller större hus, med lokal mat. Genom att övernatta där stödjer du den lokala ekonomin.

Den här veckan passar de flesta– från barnfamiljer till seniorer – men var beredd på att det är mycket vandrande. Därför rekommenderar vi inte den här resan för små barn, eller personer med hälsoproblem som kan förvärras vid ansträngning. På vintern är det oftast minusgrader i bergen, och på sommaren regnar det ganska mycket, vilket gör vandringslederna leriga och hala.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Maria, 57, Hallsberg
  Svara

  Vandringen var lagom utmanande för mig, det var väldigt kuperat och några dagar gick vi ganska länge, ca 6 timmar. Jag hade förväntat mig att vi skulle gå mer på vandringsstigar än vad vi gjorde, mest vandrade vi på mindre grusvägar, ibland även asfalterade bilvägar. Under vandringen fick man verkligen se och uppleva den nepalesiska landsbygden. Vi passerade en enkel kommunal skola där jag spontant gick in för ett kort litet besök, vi åt god mat på enkla ställen, besökte en grönsaksmarknad, gick genom byar där man kunde se det vardagliga enkla men lugna livet och mycket mer. Jag uppskattade att övernatta hos lokala familjer, det var mycket enkelt och spartanskt men verkligen en upplevelse. Vi vandrade förbi några trevliga turistställen som Nagarkot och ett buddistiskt tempel. Vår guide kände väl till trakten och var bekant med de vi bodde hos. Han hade förslag på några olika alternativ under vandringen, vilket var jättebra.