Augusti är redan här, och vi hoppas du har en fantastisk sommar! Snart kommer hösten, och kanske är du som oss på IndiGo och gärna förlänger sommaren med mer sol och värme? Men vart ska man åka då? Är det inte regnperiod i hela Asien på hösten?

Nä. 🙂

Om du planerar en volontärresa eller äventyrsresa till Asien i höst bjuder vi här på en snabbguide för dig som vill kombinera nytta med nöje och dessutom ha bra väder på din resa!

”Bra” väder är förstås subjektivt, men eftersom monsunregnen drar in i vissa länder i Asien under hösten kan det vara bra att hålla reda på var och när du kan räkna med att bli blöt och var det är större chans att solen skiner.

  • Indien. Hösten är fin i både Udaipur och Goa, dit våra volontärresor går. Sommarregnen har slutat, och allting grönskar. Det blir varmare ju längre söderut du kommer i Indien på hösten, och vill du ha måttliga temperaturer och svala nätter passar Udaipur bra. Där blir det kyligare på nätterna för varje månad som går. Gillar du värme dygnet runt ska du åka till Goa istället – särskilt i slutet av hösten. Hösten är också en utmärkt tid att åka på vår äventyrsresa genom Indien.
  • Nepal och södra Kina. I början av hösten är Nepal och den del av Kina våra volontärprojekt är belägna i fantastiskt. Regnperioden slutar i september, och det är grönt och fint. Nepal och Kina på hösten passar dig som inte vill ha de för varmt – i oktober är det runt 20-22 grader på dagarna och kyligare på nätterna. Vi rekommenderar framför allt de här länderna i början av hösten, om du inte gillar kyla. Från november blir det lite kallt, särskilt på nätterna.
  • Fiji. Här är det ”omvänt” klimat jämfört med stora delar av Asien, eftersom Fiji ligger söder om ekvatorn. Klimatet är bäst i början på hösten, sedan blir det mer regn för varje månad som går. Men från september till mitten av november är vädret oftast perfekt – strax under 30 grader på dagarna, runt 25 på nätterna och bara enstaka regnskurar.
  • Bali och Lombok/Flores. Även Sundaöarna i Indonesien, som Bali, Lombok och Flores tillhör, ligger söder om ekvatorn och har bra väder på hösten. I december och januari är det regnperiod, och även om den också har sin charm kan det vara läge att planera in din resa till Indonesien under höstmånaderna.
  • Laos. Monsunregnen avtar i slutet av september, och det är grönt, vackert och varmt – men inte extremt varmt – från oktober och framåt.
  • ThailandKambodja och Vietnam. Regnperioden slutar i oktober, och oktober till mars tycker många är de bästa månaderna klimatmässigt i de här länderna. Du blir varken blöt av monsunregn eller svett.
  • Sri Lanka. I oktober och november är det monsunregn i stora delar av Sri Lanka, och inte den bästa tiden att vara där även om regnet också kan vara mysigt. Därför rekommenderar vi Sri Lanka i augusti och september, särskilt om du vill volontärarbeta med havssköldpaddor, och sedan igen från december och framåt.
  • Filippinerna. Det är regnperiod på Palawan där du kan volontärarbeta genom oss från slutet av maj till slutet av november. Det regnar inte varje dag och ofta kommer regnet i störtskurar med solsken mellan dem – men planerar du att tillbringa många lediga timmar på stranden på Palawan kan det vara bättre att vänta till december med att åka dit.

 

volontararbete-utomlands-kina

Är du sugen på att volontärarbeta i Asien i höst? Eller har du några andra frågor eller funderingar kring volontärresor utomlands och hur du kan hjälpa till att göra världen aningen bättre under din resa? Hör av dig! Vi kan massor om volontärarbete i Asien, och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter!