• volontärresor-vietnam-soppkök-food-shop-volontär

Volontärresa: Hjälp till i soppkök för fattiga i HCMC, Vietnam

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  4,700 sek

Volontärarbeta med att laga god och näringsriktig lunch för ca 500 fattiga och behövande personer varje dag, och lär dig laga vietnamesisk mat på köpet!

Arbeta tillsammans med lokala volontärer och gör verklig skillnad!
Du bor på ett lokalt college tillsammans med andra volontärer
Det finns luftkonditionering och varm dusch på boendet
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2023
1 vecka: 4 700:-*
2 veckor: 7 100:-
3 veckor: 9 500:-
4 veckor: 11 900:-
5 veckor: 14 300:-
6 veckor: 16 700:-
7 veckor: 19 100:-
8 veckor: 21 500:-
9 veckor: 23 900:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan eller med något av våra andra projekt i Vietnam.
**Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2023 även för projektstart under 2024.
2023 & 2024
Varje måndag – utom under Tết, det vietnamesiska nyårsfirandet (9 till 14 februari 2024).
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Ho Chi Minh City och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till projektet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Eventuella visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Ho Chi Minh City så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs en söndag. Om det passar bättre in i dina planer kan du även landa på lördagen, hämtning på flygplatsen ingår kostnadsfritt fram till klockan 22 båda dagarna. Om du kommer redan på lördagen kostar extranatten på boendet 500 kr.
Sista projektdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter!
Ska du stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Ska du vara i Vietnam i 16-30 dagar kan du skaffa e-visum på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn. Se upp för bluffsidor! Sedan Vietnam införde e-visum i början av 2017 har det ploppat upp flera sidor som påstår sig ordna visum men som bara tar betalt utan att skicka något.

För vistelse längre än 15 dagar kan du även ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Då får du ett visum som gäller i antingen 30 eller 90 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns inte i Ho Chi Minh City, men om du ska resa runt i andra delar av Vietnam kan det vara bra att kolla med en vaccinationscentral innan du åker. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.


På det här specialprojektet, som drivs i samarbete med en lokal välgörenhetsorganisation, får du jobba sida vid sida med lokala volontärer för att kunna erbjuda god och nyttig mat till stadens fattiga och utsatta. Projektet är baserat i Ho Chi Minh City, Vietnams största stad, med drygt 7 miljoner invånare.

volontärresa-fattigdom-vietnam
Vietnams ekonomi har stärkts de senaste åren – men inte alla får ta del av det ”nya” Vietnam. Tiggare är fortfarande en vanlig syn på gatorna i Ho Chi Minh City. Många är funktionshindrade eller barn från minoritetsgrupper vars föräldrar har svårt att få jobb.

 

Volontärarbete i soppkök i Ho Chi Minh City, Vietnam

Det här soppköket drivs av en lokal välgörenhetsorganisation. Det finansieras av donationer, och drivs av lokala och internationella volontärer tillsammans med en liten grupp eldsjälar. Det här är ett projekt för dig som vill göra något konkret för Vietnams fattiga, och jobba sida vid sida med lokala volontärer för att kunna erbjuda bra mat till så många som möjligt av de som är i behov av extra omsorg.volontärarbete-soppkök-vietnam

Det är oftast en lång kö av hungriga till soppköket. Målgruppen är i första hand handikappade, äldre som inte har en familj som tar hand om dem, arbetslösa, och barn från fattiga familjer. Man serverar traditionella vietnamesiska rätter, som du kommer att få lära dig hur man lagar – så det här är inte bara ett volontärprojekt, utan även en matlagningskurs och en praktisk utbildning i hur man förser många människor med god och vällagad mat på kort tid!

På menyn står ofta exempelvis Phở (uttalas ”Fö”), som är en klassisk vietnamesisk nudelsoppa, Bánh xèo (vietnamesiska crepes fyllda med kött och böngroddar) och Bánh mì (baguetter med kött- och grönsaksfyllning).volontärresor-vietnam-soppkök-food-shop

Maten är inte gratis, men priset är så lågt att nästan alla har råd att äta sig mätta. Man betalar 2000 dong, som är mindre än 1 krona. Det händer ofta att människor som har mer pengar än de allra fattigaste kommer och äter här också – för att maten är bra och för att det är god stämning. Det är då en oskriven regel att man betalar mer, som en donation till verksamheten. För de som saknar pengar helt brukar man bjuda på något helt gratis.

 

Dina arbetsuppgifter som volontär i soppkök i Vietnam

Efter frukost på boendet ordnar vi transport till soppköket, där du hjälper till med förberedelserna inför dagens lunchrusning. Det innebär att du får göra allt som ingår i klassiskt restaurangjobb, fast på ett lite annorlunda sätt än i Sverige. Men principerna är desamma – soppköket ska vara rent och hygieniskt, och förberett att ta emot runt 500 hungriga lunchgäster!

volontär-vietnam-soppkök

Om du har tidigare erfarenhet av restaurangjobb är det en fördel, men det är inget krav. Det viktigaste är att du inte är rädd att ta i och utföra samma arbetsuppgifter som de lokala volontärerna. Oroa dig inte för att du inte vet hur man lagar vietnamesisk mat – det får du lära dig, ett steg i taget. Arbetet behöver utföras så effektivt som möjligt för att kunna få ut så mycket mat som går under en begränsad tid, så ett par extra händer är alltid uppskattade.

Du kommer att få jobba med förberedelser, jobba i köket med att laga mat, servera maten och hålla rent både ute i restaurangdelen och i köket. Din insats kommer att bli mycket uppskattad av lokalbefolkningen, och även om ni inte pratar samma språk kommer du garanterat att få många tacksamma leenden!

volontärresor-soppkök-vietnam-restaurang

När lunchen är över är det dags för dig att ta lunch – och självklart får du äta samma goda mat som du varit med och lagat och serverat! Därefter är arbetet över för dagen, och du har resten av eftermiddagen på dig att koppla av, umgås med de andra volontärerna eller gå en sväng och utforska Ho Chi Minh City om du har energi över!

***Om soppköket stänger tillfället, t ex under storhelger, får du under de dagarna stället volontärarbeta med att laga mat åt de inlagda på ett lokalt sjukhus***

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete i Vietnam med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Ho Chi Minh City? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.

 

Boende för våra volontärer i Ho Chi Minh City

Du bor i ett område som heter Gò Vấp (ward/phường 17), i norra Ho Chi Minh, nära flygplatsen. Boendet är på ett lokalt college, som bland annat utbildar studenter inom hotell och restaurang. Det är 8 sängar per rum, och du delar rum med andra internationella volontärer av samma kön. Det finns luftkonditionering, varm dusch, förvaringsskåp för värdesaker och wifi. Du bjuds på tre mål mat om dagen (två på helgerna). Maten är till största delen vegetarisk och av lokal karaktär.

volontararbete-vietnam-boende

Du kan handtvätta din egen tvätt, eller lämna in den för maskintvätt för $1 per kilo. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete. Du måste vara tillbaka på boendet senast 23.30 på kvällarna, för din egen säkerhet och för att inte väcka din rumskamrater.

frivillig-arbeid-vietnam-bolig

 

Att tänka på inför din volontärresa till Ho Chi Minh City

✔ Det är varmt i södra Vietnam hela året, men allra varmast är det i april. Du kommer att vara glad att det finns luftkonditionering på boendet!

✔ Det regnar mycket från juni till oktober – ta med paraply om du åker då.

✔ Den vietnamesiska valutan – Dong – går inte att växla bort utanför Vietnam, så gör dig av med de pengar du växlat in innan du lämnar landet.

 

Den här volontärresan passar extra bra för dig som studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet och vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands, eller för dig som vill ha praktisk erfarenhet av restaurangjobb och samtidigt göra verklig nytta som volontär i ett fattigt land. Men det är lika lämpligt för dig som bara tycker om att hjälpa andra och sprida glädje!

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Denise och Nadine
  Svara

  Hej!! Nu är vi hemma igen och kan ge lite utförligare feedback. Som vi skrev sist är vi jätte nöjda med allt, och vi kommer nog att få klassens bästa gymnasiearbete, hehe.
  Vi har egentligen bara positiva saker med oss i bagaget. Personalen på plats var jätte trevliga och vi har verkligen haft kul. Det var intressant att bo tillsammans med andra volontärer från så många olika länder, och det var verkligen kul att åka till restaurangen varje dag. Det är fantastiskt vad mat kan göra för att sprida glädje och omtanke!!
  Självklart var det jobbigt att se och träffa så många människor som är fattiga men samtidigt var det givande att få möjlighet att hjälpa dem. Det här är en fantastiskt initivativ, att erbjuda god och nyttig mat för nästan inga pengar alls till dom som behöver det mest. Och så har vi ju fått lära oss att laga vietnamesisk mat, vi gör nu Kumlas godaste Pho och har lovat att bjuda alla klasskompisarna på det vid tillfälle.
  Nåt negativt? Kanske att det var lite svårt att göra sig förstådd med vissa i den lokala personalen. Vissa kunde nästan ingen engelska och vi kunde ju ännu mindre vietnamesiska, men det mesta gick att lösa med teckenspråk och en massa skratt! 😀

 • Johan Carlsson
  Svara

  Det bästa med tiden i Vietnam måste jag säga var en kombination av arbetet, som verkligen var givande, och fritiden med de andra volontärerna – och inte minst med alla lokala studenter jag lärde känna! De sista två veckorna var jag ensam svensk på boendet, men det gjorde absolut ingenting – faktiskt tror jag så här i efterhand att det bara var positivt. Det fanns ju volontärer från andra länder, och de var kanontrevliga, men ju längre jag var där, ju mer tid tillbringade jag med studenterna från Vietnam som bodde på samma ställe som vi. Det är en stark rekommendation – släpp sargen, umgås inte bara med de du tror du har du har mest gemensamt med utan våga prata med lokalbefolkningen också! De tyckte nog att jag var lite konsig som började prata med dem först, de verkade inte riktigt vana vid det, men när man väl lärt känna dem gav det en helt annan dimension på resan. Nu blev jag hembjuden på middag till deras föräldrar, åkte på en tvådagars båttur på Saigondeltat som nästan inte kostade nånting för att jag åkte med lokala killar och tjejer som visste vart man skulle gå… istället för att sitta på rummet och tjöta med folk från Sverige – det kan jag ju göra nu när jag är hemma igen! Ett kanonprojekt och en kanonresa, och tack för all bra info jag fick innan jag åkte – det märks att ni har koll och kan Vietnam och inte bara sitter och ugglar på kontor i Sverige. I’ll be back! 😉

 • Moa, 19
  Svara

  Hej! Jag har lite svårt att hitta exakt vad som var det bästa med tiden i Vietnam, för det var så mycket som var bra. Men helheten, att känna att man faktiskt bidrog till något positivt som värmde i hjärtat, och samtidigt att jag hittade nya vänner från flera olika länder. Nu har jag nånstans att bo om jag vill åka till Australien, Amsterdam, London, Oslo och… Skövde! 😉 Det var en lite oväntad och kul bonus.

  Jag är jättenöjd med min volontärresa och jag kommer att rekommendera andra att åka genom Indigo.

 • Hoa
  Svara

  Någon som är intresserad att åka innan sommaren 2020?
  Planerar att arbeta i 1 vecka.