Nyfiken på Nepal och funderar på en volontärresa? Läs vidare! I denna artikel ger vi resetips och tar vi upp matnyttig info om bland annat klimat, mat och kultur. Vi avslutar med att berätta hur det är att volontärarbeta i Nepal och vilka olika volontärprojekt som finns i landet.

Nepal – Kanske mest känt för Mount Everest, Himalaya och platsen där Buddhismens grundare, Gautama Buddha, föddes. Men också ett land med en fantastiskt varierad natur och spännande mystik, men samtidigt varm och välkomnande kultur.

I jämförelse med andra länder i Asien är Nepal inte någon direkt turistmagnet. 2018 nådde landet den magiska siffran en miljon utländska besökare. Det är ungefär 3-4% av besökarantalet till Thailand, som får nära 30 miljoner utländska besökare per år. Uppskattningsvis besöker ett par eller några tusen svenskar landet per år, och ungefär hälften så många norska medborgare.

Att volontärresa till Nepal är i mångt och mycket en unik upplevelse. Här finns inte ett oändligt utbud av hostels, skräddare eller västerländska restauranger. Men innan vi dyker in i volontärresorna och vilka möjligheter att volontärarbeta det finns i Nepal, låt oss ta en titt på lite mer generell information om Nepal.

Klimatet i Nepal

Nepal har ett mycket varierande klimat. De fem (!) årstiderna, vinter, vår, sommar, höst och monsun tillsammans med stora nivåskillnader (variation i meter över havet) gör till exempel att klimatet beskrivs som arktiskt under vintern i norr och tropiskt under sommaren i söder. Temperaturen kan variera mellan 40+ och 40-, i ett land som till ytan är hälften så stort som Norge eller en tredjedel av Sverige. Det trevliga med dessa variationer är att landskapet har anpassat sig därefter. Natur och djurliv är således ytterst variationsrikt, vilket tillsammans med relativt sparsam turism gör Nepal till en juvel när det kommer till fina vyer, orörd natur och vilda djur.

Valuta och bankomater

I Nepal är valutan Nepalesiska rupier, inte att förväxla med Indiska rupier. Rupier används överallt, vid hotell, växlingskontor och vissa affärer vid till exempel flygplatsen kan amerikanska dollar accepteras. Bankomater finns i städer och är vanliga där turister vistas, exempelvis Kathmandu och Pokhara. Var dock uppmärksam på låga uttagsgränser med ibland höga avgifter, elavbrott som gör bankomaterna obrukbara och fenomenet att vissa bankomater bara tar VISA eller MASTERCARD.

Kommunikationer – Fungerar mobilen och finns det WiFi?

Nepal har både 3G och 4G nät. Svenska mobiler fungerar med de vanligaste operatörerna fungerar även i Nepal genom så kallad roaming. Se dock upp med kostnaderna, en minuts samtal kostar cirka 20 kronor och 10 megabyte data kan kosta över 100 svenska kronor. Priserna är väsentligt dyrare jämfört med om du åker utomlands till ett annat land i Europa. Vill du ringa hem eller använda billigare data finns lokala SIM kort att köpa. Tillgången till Wifi i städer och mindre orter är god. Det finns även WiFi i många övernattningsstugor vid vandringsleder.

Kultur

Nepal är starkt influerat av hinduismen och buddhismen. Landet är känt för sina stupor, en kupolformad byggnad, ofta med guldpläterad yta. Stupan är en helig plats och kan liknas vid kyrkans betydelse för kristna. Samtidigt är Nepal en smältdegel, närmare 100 olika språk och nästan lika många etniciteter finns i landet.

Nepal har i modern tid inte haft någon nämnvärd immigration från andra länder. Dock har landet genom tidigare migrantströmmar influerats av både Indien och Nepal. För en utomstående är variationen och mängden av traditioner och högtider en attraktion. Det finns en lång historia bakom traditionerna och tillsammans med gästfriheten och lugnet berättar många om lugnet som infinner sig när man reser till Nepal. Kanske är det de tibetanska munkarnas närvaro som skänker lugn. Har du tur får du chans att se en grupp munkar jobba på en mandala, en målning i sand som används för att meditera och be, för att sedan förstöras.

Två olika typer av stupor i Nepal

Till vänster: En mindre stupa av miniatyrvariant som kan hittas i trädgårdar och i folks hem. Till höger: Den största och kanske mest kända stupan i Nepal, Boudhanath.

 

Volontärarbete i Nepal – Vilka möjligheter finns?

IndiGo Travel har förmedlat volontärresor till Nepal sedan vi startade, 2012. Det är ett av de länder där vi har ett extra nära samarbete med en lokal välgörenhetsorganisation och arrangör av volontärresor.

I Nepal kan du välja mellan sju olika projekt för din volontärresa. Vi har även en äventyrsresa med volontärarbete, och flera olika fristående veckor med äventyr och trekking för dig som vill kombinera volontärarbete med att se mer av vackra Nepal.

Sedan starten har vi skickat volontärer till skolor och förskolor i Nepal. Genom åren har många av våra volontärer bidragit till att lära ut engelska till barn och ungdomar från fattiga familjer – något som är extra viktigt i Nepal eftersom all högre utbildning är på engelska. Du som vill volontära på en förskola eller skola kan välja om du vill jobba i huvudstaden Kathmandu eller i Pokhara, Nepals näst största stad och en av de vackraste.

Volontärarbete efter jordbävningen

Efter jordbävningskatastrofen i april 2015 erbjöd vi oss att hjälpa till med återuppbyggnaden av de många skolor och andra offentliga byggnader som raserats. Redan tre veckor efter jordbävningen hade vi våra första jordbävningsvolontärer på plats – Alexander och Sebastian – som inte bara stod för en imponerande arbetsinsats utan även bidrog ekonomiskt till uppbyggnaden genom att samla in över 60.000 kr! Förra året övergick volontärarbetet efter jordbävningen till att även omfatta allmän renovering och upprustning av skolor och liknande, och vi tar fortfarande emot volontärer som vill jobba med bygg och renovering i Nepal.

Sedan 2015 har det också varit möjligt att volontärarbeta med gatuhundar i Kathmandu och att bo i buddhistkloster och undervisa munkar och munknoviser i engelska. Även där har vi haft många duktiga och engagerade volontärer från Sverige och Norge.

Två nya volontärresor till Nepal

2016 tillkom två nya volontärprojekt. Nu kan du även volontärarbeta med att stärka lågutbildade kvinnor, och stötta barn som är i extra behov av hjälp. Även de projekten sköts det praktiska på plats i Nepal av vår engagerade samarbetspartner, som gärna tar emot fler volontärer på de projekten.

Kombinera volontärarbete med trekking

Om du är intresserad av vandring, och att uppleva mer av Nepal än bara volontärarbetet, finns det flera spännande möjligheter. Du kan hoppa på äventyrsresan med volontärarbete, som är en fyra veckor lång resa med en kulturvecka i Katmandu, en äventyrsvecka, en vecka med vandring i fantastisk miljö norr om Pokhara och en avslutande vecka med volontärarbete. Du kan även boka trekking tillsammans med en längre volontärresa, eller lägga till fler volontärveckor till äventyrsresan – i Nepal är det mesta flexibelt.

Flyg till Nepal och Katmandu

Känns någon av volontärresorna intressanta kanske nästa steg är att kika på flyg. I skrivande stund finns inga direktflyg från Skandinavien till Katmandu, Nepal. Som regel flyger du till någon större flygplats för att mellanlanda. I Europa kan det vara till exempel London eller Frankfurt. Andra flygbolag som också trafikerar Katmandu mellanlandar i Doha eller Abu Dhabi. Priset då, en biljett tur och retur inklusive mat och baggage, från en internationell flygplats i Skandinavien till Katmandu bör inte överstiga 10.000 kr. Det är sällan biljetter är billigare än cirka 7 000 kr dock. Flygtiden är från cirka 13 timmar (inklusive mellanlandningar) och man brukar hitta prisvärda biljetter där flygtiden inte överstiger 17-18 timmar.

Tycker du en volontärresa till Nepal skulle vara spännande? Kika in vår landsida där vi har samlat alla volontärresor till Nepal, för att läsa mer om själva projekten och resorna. Har du frågor och undrar något är du såklart välkommen att höra av dig till oss, vi finns här för att ge råd, tips och se till att resan genomförs tryggt och säkert. Utan att tumma på upplevelsen!