• frivillig-arbeid-undervisning-skola-nepal

Volontärresa: Undervisa på en skola i Nepal

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,300 sek

Som volontärlärare i Nepal undervisar du främst i engelska, men även andra ämnen kan bli aktuellt, särskilt om du stannar en längre tid. All högre utbildning i Nepal är på engelska, så det är extremt viktigt att eleverna behärskar det för att kunna studera vidare.

Välj mellan att jobba i Kathmandu eller Pokhara
Kombinera gärna undervisning med trekking i Nepal
Minimiålder: 18 år
Maxålder: 65, men det är flexibel gräns
Förkunskapskrav: Engelska på gymnasienivå

2024
1 vecka: 5 300:-*
2 veckor: 7 800:-
3 veckor: 10 200:-
4 veckor: 12 700:-
5 veckor: 15 300:-
6 veckor: 17 800:-
7 veckor: 20 200:-
8 veckor: 22 900:-
9 veckor: 25 300:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan eller med något av våra andra projekt i Nepal.
**Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss! 
2024 & 2025
Varje måndag. Notera helgdagarna och skollovet specificerade i projektbeskrivningen.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu, och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ Transfer till och från Pokhara, om du väljer att jobba där
v En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till skolan
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på en söndag. Vi kan ordna hämtning på flygplatsen från 06.00 till midnatt. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu och Pokhara. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax, om du planerar att vistas på andra ställen i Nepal under en längre tid. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbeta som lärare i Nepal

Du undervisar olika åldersgrupper och på olika nivåer, och hur du vill lägga upp undervisningen är till stor del upp till dig. Du kan använda de kursböcker som finns, eller jobba mer fritt med tyngdpunkt på att prata och förstå talad engelska. Om du vill har du även möjlighet att undervisa de som redan kan grundläggande engelska i andra ämnen, som till exempel matematik, historia, naturvetenskap, geografi, datorkunskap, teknik, musik, personlig utveckling, miljö, idrott och hälsa.

volontärarbete-skola-nepal
Skolorna har oftast tråkiga läroplaner, så barnen kommer att uppskatta om du vill vara med och ordna några extra aktiviteter efter skolan, som idrott och lekar. Det kan också underlätta att ta med sig bilder, planscher, musik och annat som kan göra skoldagen roligare för barnen! All högre utbildning i Nepal är på engelska, så det är extremt viktigt att de behärskar det för att kunna studera vidare. I ett land där läskunnigheten bara är 51% för män och 24% för kvinnor finns alla möjligheter att göra en viktig insats.volontär undervisning nepal


 

Det är skollov i Nepal från 11 mars till 22 april 2024. Då är det här projektet inte igång.

Projektet tar även paus under följande lokala helgdagar:

2024: 11 och 30 januari, 19 februari, 8 mars, 24 april, 1, 23 och 29 maj, 17 juni, 19, 20 och 26 augusti,  6, 17 och 19 september, 3 och 10-17 oktober, 1, 7 och 25 november, 25 och 30 december.

 


Välj mellan två olika destinationer för din volontärresa till Nepal:

I Nepal samarbetar vi flera olika skolor i Kathmandu och Pokhara. Ange när du bokar var du vill jobba. Notera att den valfria kulturveckan är i Kathmandu, och vid vissa tillfällen är det av praktiska skäl bara möjligt att arbeta i Kathmandu-trakten.

Kathmandu är Nepals huvudstad och medelpunkt, men ändå en relativt liten och avslappnad stad med asiatiska mått mätt. Här ligger alla förskolorna vi samarbetar med nära volontärcentret, och du hinner ta dig dit för att äta lunch.

Pokhara ligger 20 mil väster om Kathmandu. Här finns flera intressanta museum och i närområdet finns fascinerande grottor, vattenfall och tibetanska byar att besöka på din fritid. Pokhara är mycket populärt för sin avslappnade atmosfär och vackra läge.

frivillig-arbeid-nepal-kathmandu-pokhara

Om du gillar större städer och vill ha många andra volontärer att umgås med rekommenderar vi att stanna i Kathmandu. Föredrar du vacker natur, lugnare tempo och ett mindre antal människor kan Pokhara passa bättre. Pokhara är dessutom utgångspunkt för vår trekkingvecka till Poon Hill, och det går utmärkt att kombinera volontärarbete där med trekkingen.

Observera att du behöver volontärarbeta i minst två veckor om du väljer att åka till Pokhara.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Nepal än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan i Kathmandu också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.

 

Boende för våra volontärer i Nepal

Under introduktionsveckan bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu där du oftast får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns oftast möjlighet att uppgradera till privat rum, mot en extra kostnad.

Du får tillgång till kyl, wifi och varm dusch. Du bjuds på tre mål mat varje dag, och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som skickade av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd!

volontarresor-nepal-boende-kathmandu

 

Om du väljer att volontärarbeta i Kathmandu bor du kvar på volontärcentret. Om du jobbar i Pokhara har vår lokala samarbetspartner ett eget hus för volontärerna även där.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Den här volontärresan passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands och jobba med undervisning .

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

✔ Det finns gott om bankomater i Kathmandu och Pokhara.

✔ Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

✔ Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Marika, 24
  Svara

  Vad var det bästa tiden i Nepal?
  Det bästa var helt klart att få uppleva landet inifrån! Delvis för att det är ett otroligt häftigt land med fantastisk natur blandat med folktäta städer, men framförallt för alla fantastiska människor! Nepaleser är otroligt välkomnande mot gäster och delar gärna med sig av historier och bjuder in dig till familjen. Även om landet i sig ibland kan upplevas som otryggt och mycket av den service vi är vana vid
  hemifrån saknas, så var Green Lions personal en stor anledning till att den totala upplevelsen var
  trygghet.

  Vad tyckte du om skolprojektet som helhet?
  Spännande och lärorikt! Den som förväntar sig att göra världsomvälvande skillnad för eleverna
  kommer dock antagligen bli besviken. Vi som volontärer fick själva önska vilken typ av skola vi villevara på, vilken nivå eleverna skulle ha och vilka ämnen vi ville undervisa och Green Lion kunde i de allra flesta fallen möta våra önskemål. Jag var på fyra olika skolor totalt under min tre veckor, vilket berodde på dels ett sommarlov, dels en lärarstrejk. Två av skolorna kan jämföras med våra låg- och mellanstadieskolor och två av skolorna var kvinnoskolor som var till för kvinnor som av olika anledningar aldrig började skolan som barn. Vår uppgift på plats var främst att prata med eleverna och lära de konversera på engelska, då de flesta lektioner utgår från läroboken och vardagliga samtal inte övas. Grupperna är ofta stora med 30 till 60 elever per klass, så det är en utmaning att få lektionerna att flyta på! Till vår hjälp hade vi både lärarna på skolan och Green Lions personal så vi var inte ensamma i klassrummet, vilket var både skönt och till stor hjälp. Vår uppgift var sedan att planera och genomföra lektionerna.

  Skulle du rekommendera andra att volontära i Nepal genom oss? Varför/varför inte?
  Ja! När jag pratade med andra volontärer på plats upplevde jag att jag hade fått mycket bra information från er angående vad som väntade på plats och vad jag skulle ha med mig för intyg med mera. Det kändes tryggt och bra! Dessutom var just en volontärresa ett spännande sätt att uppleva landet på.

  Var det något du inte var nöjd med? Om ja, har du några förslag på förbättringar?
  Inte något som IndigoTravel eller Green Lion kan påverka vad jag kan komma på! Det som var största
  utmaningen var att anpassa sig till kulturen och levnadsförhållandena i Nepal, men det är också den delen av min resa som jag kommer minnas mest!

  Har du några tips och råd till de som funderar på att åka som volontärer till Nepal?

  Det är både kul och bra att förbereda sig inför sin resa genom att läsa på om landet och kulturen och leta upp utflyktsmål. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att infrastrukturen i Nepal är av mycket lägre standard än den i Sverige, vilket försvårar vid utflykter. En resa inom Kathmandu på 10 km tar minst 45 minuter och en resa på landsvägar på 200 km tar minst 5 timmar. Därför skulle jag säga att det viktigaste är att ta allt som det kommer när du är på plats och anpassa sig till tempot i landet! Eller det allra viktigaste tipset är att faktiskt åka för det är en upplevelse att minnas!

 • Maria, 57, Hallsberg
  Svara

  Som helhet är jag mycket nöjd med min resa, det var möjligen lite kort med bara 3 veckor men vissa omständigheter gjorde att det var det bästa för mig. Från början hade jag tänkt mig 4-5 veckor och i så fall hade jag gärna varit på skolan en extra vecka och/eller någon mer form av utflykt. Jag trivdes bra både i Kathmandu och Pokhara. Bussresan till och från Pokhara var väldigt dryg det tog 11 timmar dit och 10 timmar hem. Men jag tycker ändå att det var värt att komma till en annan stad och se och uppleva den. Människorna i Nepal är mycket trevliga och hjälpsamma, jag kände mig hela tiden bekväm och säker och blev alltid väl bemött. Nepal är ett fascinerande och intressant land, hela tiden upplevde jag saker som jag förundrades över. Ett exempel är den stökiga och bökiga trafiken men att man ändå tog det med ro och hjälptes åt för att lösa de problem som uppstod. Många gånger förvånades jag över olikheter från den västerländska kulturen, men faktiskt lika ofta över likheter. Blandningen mellan de båda religionerna hinduism och buddhism var intressant, vid besök i tempel hittade man ofta inslag av båda religionerna sida vid sida.

  * Introduktionsveckan Den var väl genomtänkt med många bra inslag som utflykter, matlagning, yoga och vandring. Den information man fick om Nepal var intressant och ganska lagom. Våra guider var kunniga och alltid hjälpsamma, de gick verkligen in för att vi skulle få uppleva mycket och ha en trevlig, rolig och bra vecka. Jag bodde i ett eget rum i ett hus en liten bit från volontärcentret. För min del var det bra eftersom jag är äldre och kunde vara lite för mig själv när jag ville.

  * Skolprojektet Jag gjorde mitt skolprojekt i Pokhara den sista veckan. Jag bodde nära skolan hos familjen som vad jag förstod ”ägde” skolan. De var mycket trevliga, tillmötesgående och fanns till hans när jag undrade över något. Det var dock inte så planerat och uppstyrt för min vecka på skolan, det kändes som rektorn och lärarna knappt visste att jag skulle komma. Jag hade ett litet prat första dagen med rektorn om vilka klasser ( 1, 2, 3, och 4 ) och ämnen jag skulle delta i och att jag skulle gå bredvid första dagen och inte hålla i några lektioner själv. Jag fick inget direkt schema att följa utan jag hakade på några lärare. Redan den dagen blev jag lämnad själv med ett par klasser (en hel lektion och delar av en lektion). Andra dagen fungerade det ungefär på samma sätt med några lektioner tillsammans med lärare och några lektioner själv. Efter det hade vi ett prat där jag var tydlig med att jag gärna kunde hålla i lektioner eller delar av dem MEN inte vara själv utan jag ville att en lärare var med, efter samtalet blev det bättre och jag fick ett schema att följa. Min vecka på skolan var ändå rolig och intressant trots lite missförstånd i början. Skolan var en enklare privat skola, klassrummen var väldigt små och ganska slitna med långbänkar, långbord och en whiteboard. Eleverna var spontana och glada, de uppskattade att det kom någon utifrån och gjorde andra saker på lektionerna som spel, lekar och lite annorlunda arbetsuppgifter. Av det jag såg så var undervisningen väldigt styrd och enformig, de jobbade med sina böcker, läste och svarade på frågor om texten och skrev av den. Jag var enbart med på engelska och ”social studies” eftersom undervisningen då var på engelska. Barnen pratade engelska redan från första klass, de försökte verkligen och var inte blyga för att prata, men man märkte ganska snabbt att det var mycket inlärda fraser och meningar. Jag var ändå imponerad av att engelskan var så pass bra i låg ålder. Jag ångrar att jag inte var med på någon lektion i något annat ämne, tex matematik.

  * Jag skulle absolut rekommendera andra att åka på volontärresa till Nepal genom er. Det var inte lätt att bestämma sig för vilken organisation man skulle boka resan genom men när jag väl bestämt mig kändes det bra. Jag gillade att man fick snabba och bra svar från er. The Green Lion är så vitt jag kunde märka en seriös organisation. De var mycket lyhörda för hur vi volontärer ville ha det. Medarbetarna var trevliga och professionella. Jag tyckte jag fick bra och tillräcklig information innan min resa och det kändes tryggt och bra att det var så ordnat och organiserat. Att boka och organisera en resa själv tar en massa tid, nu kunde jag lägga tiden på annat både innan och under resan. Jag var lite osäker på vilken sorts kläder jag skulle ta med mig, hade hört att det var som svensk sommar men det var mycket varmare än vad jag förväntat mig. Jag hade med mig en del onödiga varma kläder som tröjor och långbyxor, inget av det behövdes. Hade även fått information om att nätterna under min vandring kunde vara kalla men underställ och varma kläder behövdes inte alls. Vita kläder är snyggt men inte så praktiskt. De blev lätt skitiga av allt damm i Kathmandu och blev inte rena när man tvättade dem. Till sist vill jag säga att mina tre veckor i Nepal är ett fantastiskt härligt och annorlunda minne och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att återvända dit en dag.

 • Kia
  Svara

  Hej!
  Skickar en liten halvtidsrapport från Kathmandu, efter tre av mina sex veckor här.
  Allt går enligt planerna, och jag stortrivs verkligen med det mesta.
  Boendet är enkelt men fint och rent, samordnarna gör verkligen allt för att vi volontärer ska få en så bra upplevelse som möjligt, och det är jättekul att vara med och undervisa varje dag. Det har blivit många roliga möten och situationer, en del missförstånd, och massor av skratt.
  Jag ser fram emot mina fortsatta veckor!

  Varma hälsningar från Kia