• frivillig-arbeid-kambodsja-skole-utdanning

Volontärresa: Undervisa på skola i Kambodja

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,700 sek

Lär ut engelska på vår samarbetspartners egen skola på landsbygden i nordvästra Kambodja! Här går barn från familjer som har en inkomst på mindre än 5 kronor om dagen — att bli duktig på engelska kan vara en väg ut ur fattigdomen.

Du undervisar i minst en vecka
Du bor på volontärcenter
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Engelska på gymnasienivå eller motsvarande

2024
1 vecka: 5 700:-*
2 veckor: 8 600:-
3 veckor: 11 500:-
4 veckor: 14 400:-
5 veckor: 17 300:-
6 veckor: 20 200:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan eller med något av våra andra projekt i Kambodja.
**Vill du stanna längre än 6 veckor? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2024 även för projektstart under 2025.
2024 & 2025
Varje måndag. Observera skolloven som är specificerade i projektbeskrivningen.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Siem Reap, och transfer till volontärboendet i Samraong
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till projektet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Siem Reap så att du landar dagen innan projektets första dag (du ska alltså landa på en söndag) – mellan kl 06.00 och 16.00.

Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att ta fram förslag på flygbiljetter.
Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Kambodja. Det skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar och gäller i 30 dagar, och går att förnya med ytterligare 30 dagar på plats i Kambodja. Visumet måste användas inom tre månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Glöm inte att skriva ut två kopior av visumet – en häftas fast i passet och en lämnas till passkontrollanten.

Du kan även få visum vid ankomsten till Kambodja (visa on arrival), om du flyger till Phnom Penh eller Siem Reap. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.

Om du ska stanna i Kambodja längre än 30 dagar kan du åka över gränsen till Thailand innan visumet går ut, och stanna där i en kvart eller i en dag eller två. Samraong ligger bara 35 km från gränsen till Thailand.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. I nordvästra Kambodja finns en liten risk att smittas av malaria. Du bör diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.


På det här projektet undervisar du barn från fattiga familjer i byn Pul utanför Samraong i nordvästra Kambodja, 35 km från gränsen till Thailand. Skolan drivs av vår lokala samarbetspartner, och är byggd och finansierad av volontärer i samarbete med lokala eldsjälar. 

 

Volontärarbeta som lärare i Kambodja

Du volontärjobbar på vår samarbetspartners egen skola, i en by som heter Pul. Skolan är byggd av volontärer tillsammans med lokal arbetskraft, och barnen som går här kommer från mycket fattiga familjer. Barnen delas in i grupper efter familjernas inkomst, och de som kommer från familjer som lever på mindre än 5 kronor om dagen tas in först. När det finns platser kvar tas barn in från familjer som har en inkomst på 10 kr per dag!

volontärarbeta-i-kambodja

Du undervisar barnen i engelska några timmar varje vardag. Du undervisar ensam om du känner dig bekväm med det, eller tillsammans med andra volontärer. Om du vill får du även gärna delta i andra lektioner och aktiviteter, som idrott, lek och spel, både på och utanför skolan. Som volontär i Kambodja har du stora möjligheter att göra verklig skillnad i fattiga barns liv. Det handlar inte bara om att lära dem engelska, utan kanske minst lika mycket om att någon bryr sig och ser dem!

frivilligarbeid-kambodsja-skole

Skolan har för närvarande ca 230 elever, från 6 år och uppåt, men eftersom skolan är liten och resurserna små kan inte alla vara där samtidigt. Du får även vara med och sköta skolans grönsaksodling, och ibland finns det behov av renovering och byggprojekt som det uppskattas om du vill hjälpa till med utöver undervisningen.

Du får hela tiden hjälp och support från projektets handledare, som även hämtar dig på flygplatsen i Siem Reap. Du har helgerna lediga att göra vad du vill. Många passar på att tillbringa en dag i Angkor Wat.

volontärarbete-kambodja-undervisning-skola1

Det här projektet tar paus på följande lokala helgdagar:

2024: 1 och 8 januari, 8 mars, 6-21 april, 1 , 14, 20 och 22 maj, 8 juni, 24 september, 28 september till 4 oktober, 15 och 29 oktober, 14 och 15 november

Det går bra att jobba med skolrenovering de dagarna.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete i Kambodja med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Kambodja än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan också! Den ger en bra introduktion till den lokala kulturen, religionen och språket.

 

Boende för våra volontärer i Kambodja

Du bor på volontärcenter, och du får dela rum med en eller flera volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Tre måltider per dag ingår (två på helgerna), och maten är helt eller delvis lokal. Kambodjansk mat har tydliga influenser från Indien, Vietnam, Kina och Thailand, men är oftast inte lika kryddstark som till exempel maten i Thailand.

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat även om Kambodja inte har kommit så långt när det gäller miljömedvetenhet, och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

volontärresor-kambodja-boende

 

Att tänka på inför din volontärresa till Kambodja

✔ I Kambodja används amerikanska dollar parallellt med den lokala valutan, riel. Du kan växla dollar till riel i Samraong, men gör det gärna redan i Siem Reap för säkerhets skull.

✔ Tänk på att smutsiga eller skadade dollarsedlar oftast inte tas emot, och att riel inte går att växla bort utanför Kambodja, så gör dig av med dem innan du lämnar landet.

✔ Regnperioden varar från maj till oktober. Det regnar inte varje dag, men tropiska skyfall som dränker det mesta förekommer.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Malin och Sebastian, Sollentuna
  Svara

  Seuss day från Samraong! Tack för mailet – vi har det fantasskt! Nu har vi bara en vecka kvar, önskar att vi kunde stanna längre. Vi hann med allt vi hade planerat och lite till – det blev faktiskt två helger i Angkor för vi hann inte se allt vi hade tänkt när vi var där första gången. Tack för all hjälp, och hoppas vi hinner ses i Bangkok på hemvägen! 🙂

 • Amanda, 24, Täby
  Svara

  Jag är supernöjd med min resa till Samraong, Kambodja. Samraong känns nu som ett andra hem för mig och jag längtar redan tillbaka. Jag hade en vardag där borta och här hemma är vardagen en helt annan. Jag tror definitivt att jag kommer att åka tillbaka till Samraong. Personalen var jättetrevlig och familjär och du får en relation till alla. Alla barnen är såklart underbara, älskvärda och kärleksfulla.

  Mer feedback från Amanda finns här!

 • Rahwa, 19, Nynäshamn
  Svara

  Tack så mycket, jag hade det otroligt kul i Kambodja. Om jag kunde, skulle jag absolut stannat längre. Två veckor var inte långt nog för mig. Men det var verkligen en otroligt givande upplevelse. Min bästa tid var i skolan och även fast jag var där under en så kort tid så fick alla mig verkligen att känna mig hemma redan under första dagen. Jag skulle absolut rekommendera volontärer att åka dit.