Amanda, 24, från Täby utanför Stockholm har nyligen kommit hem från undervisningsprojektet i Kambodja. Hon tillbringade 7 veckor på vår samarbetspartners egen skola i Samraong i nordvästra Kambodja, och funderar redan på att åka tillbaka:

– Jag är supernöjd med min resa till Samraong, Kambodja. Samraong känns nu som ett andra hem för mig och jag längtar redan tillbaka. Jag hade en vardag där borta och här hemma är vardagen en helt annan. Jag tror definitivt att jag kommer att åka tillbaka till Samraong. Personalen var jättetrevlig och familjär och du får en relation till alla. Alla barnen är såklart underbara, älskvärda och kärleksfulla.

Det var inte första gången Amanda var i Kambodja, men trots det var hon lite nervös innan hon åkte: 

– När jag stod på Arlanda flygplats för att åka iväg var jag oerhört nervös. Jag visste inte alls vad som väntade. Jag visste inte var jag skulle, jag visste inte hur mitt boende skulle se ut. Skulle någon möta upp mig på flygplatsen i Siem Reap eller ej? Men nu i efterhand vet jag att allt är arrangerat, transporterna går jättebra och du är i trygga händer.

”Teacher Amanda home, I go home”

– Det bästa med Samraong och Kambodja var alla barnen, deras glädje och energi. Jag kom mina elever väldigt nära då jag var där en längre tid. Många åker dit bara för några få veckor. Men mina elever kände sig verkligen trygga med mig och även fler elever på skolan kände till mitt namn. Jag var den lärare som alltid var kvar i mitt klassrum under rasterna för att umgås med mina elever.

Mina elever frågade i måndags när jag inte var där, ”Teacher Amanda home?”.

Jag hade talat om för mina elever en vecka i förväg att jag skulle åka hem. I början då många lärare kom och gick i min klass frågade de mig varje fredag om jag skulle åka hem. Men jag sa nej jag stannar varje gång, vilket nog fick dem att känna en trygghet. Men veckan innan jag skulle åka berättade jag att jag skulle åka hem och då sa mina elever ”Teacher Amanda home, I go home”. Det svåraste var att lämna dem. Jag vill återvända för att se hur det har gått för dem.

frivillig-arbeid-kambodsja

Det bästa är även att alla i byn vet vad vi gör där och är tacksamma för det. Alla hälsar glatt på dig var du än går och frågar om ditt namn. Varje dag vi cyklar fram och tillbaka från skolan springer alla barn ut i gatan skriker ”HALLO” och sträcker fram handen för att ge oss en ”high five”.

Det är väldigt stor gästvänlighet i byn och vi har varit på flera partyn med lokalborna så det är väldigt kul. Vi alla lärare blev även inbjudan till en av våra elevers födelsedagskalas. Det var väldigt kul då det endast var vi lärare som dansade med barnen. Lite senare in på kvällen vågade även de äldre sig upp för dans.

Även att få träffa så många nya människor har varit fantastiskt kul. Jag kom även väldigt nära kocken på boendet, och undrade jag något så frågade jag alltid honom. Så vi hade många intressanta samtal där vi jämförde våra kulturer. Även om hans engelska var lite knackig så förstod jag nog det mesta.frivillig-arbeid-kambodsja-feedback

Skulle du rekommendera andra att åka på undervisningsprojektet genom oss?

– Jag skulle absolut rekommendera andra att åka med er! Allt är arrangerat. Varför? Det har jag nog redan beskrivit ovanför. 😉

Har du några tips och råd till de som funderar på att åka på den här volontärresan till Kambodja?

Åker man till Samraong för skolprojektet eller renovering på Greenway School ska man tänka på att man blir väldigt smutsig så ta inte med något som du är rädd om. Allt som är vitt blir brunt av sanden.

Sidenlakan är att rekommendera. På boendet får du endast en tjock filt och kudde. Vissa dagar kan det vara hett under natten/morgonen andra dagar kan det vara kallt. Så klart beror det på under vilket tid av året man åker. Ficklampa/pannlampa är bra då det inte finns så mycket gatlyktor ute på kvällen och ibland kan strömmen försvinna.

volontararbete-kambodja-feedback

Slösa inte med vatten!

Var varsam med vattnet då vattnet ofta försvinner när många på boendet eller många i regionen använder det, exempelvis under det kinesiska nyåret.

Det finns inte så stort utbud av saker i Samrong så är det några speciella krämer, produkter, medicin du behöver så köp det hemma eller om du glömt något kolla efter det i Siem Reap där finns allt. Det finns vanligt shampoo och vanliga hudkrämer. Men mycket är med whitening. Solkräm är bra att ta med då jag noterade att det inte fanns att tillgå i Samraong.

Använder du exempelvis kontaktlinser så finns det heller ingen linsvätska i Samraong.

Utbudet i supermarketen är vanlig Coca Cola, ”banan-Fanta” eller ” jordgubbs-Fanta”. Det är ungefär så utbudet ser ut lite.

Du tvättar din egen tvätt men kan även lämna in den för en pytteliten slant runt hörnan av boendet. Tvättmedel finns att köpa i Samraong.

Som sagt jag är supernöjd att jag valde att göra denna volontärresa till Kambodja och jag tror verkligen att jag kommer åka tillbaka till skolan för att träffa mina elever och alla andra som bor där i Samrong! All mailkontakt med dig Lennie har varit supersnabb och jag har alltid fått svar på mina frågor. Det är jag tacksam för och det har känts tryggt.

Tack så mycket för denna resa!

Vi säger också tack till Amanda än en gång, för både en inspirerande insats som volontär i Kambodja och för utförlig feedback! 🙂

volontararbeta-i-kambodja-recension


Nyfiken på Kambodja efter att ha läst Amandas omdöme och recension av IndiGo Travel och projektet?

Kambodja är ett av de länder som vi jobbat med allra längst. Projekten har av tradition varit förlagda till de norra delarna, nära gränsen till Thailand. I takt med att fler valt att resa på en volontärresa till Kambodja har vi kunnat utöka närvaron i landet. Detta betyder att volontärprojekt i marina miljöer med dykinriktning samt ett sportcoachprojekt nu finns hos oss. Det går utmärkt att kombinera dykning och sportcoach med något av våra sociala projekt eller varför inte byggprojektet!? Du bestämmer!

För att få en överblick av vad vi just nu har på gång i Kambodja, kolla in våra samlingssida för volontärresor till Kambodja.

Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar, vi finns här för att ge råd och tips innan du bestämmer dig!