UPPDATERING: Ibland blir det tyvärr inte som man tänkt sig. I slutet av april tog spridningen av Covid ny fart i Nepal, och därför måste vi tyvärr skjuta fram nystarten av projekten där. Preliminärt kan vi ta emot volontärer i Nepal från och med juli, men tyvärr är risken stor att läget inte är under kontroll då heller och att vi måste flytta fram starten till ännu senare.  😔


 

Efter över ett års uppehåll för alla volontärresor till Asien kan vi äntligen meddela att vi kan ta emot volontärer igen! Om allt går som planerat blir Nepal först ut, och våra projekt där öppnar redan i maj.

Covid-pandemin är ju tyvärr långt ifrån över och läget kan ändras snabbt, men den lokala personalen i Nepal står beredda att ta emot volontärer från den första veckan i maj. Eftersom alla projekt legat på is sedan mars 2020 kommer antalet volontärer förmodligen att vara lågt de första veckorna, men vår förhoppning är att det mesta ska vara ”som vanligt” i Nepal i sommar – men självklart med de restriktioner som försiktighetsåtgärder som krävs både för volontärerna och lokalbefolkningen.

 

Covid-läget i Nepal just nu

Nepal har klarat sig relativt lindrigt från Covid-19, och har hittills haft mycket färre fall än exempelvis Sverige och Norge. De hade en topp i höstas, men sedan januari 2021 har smittspridningen varit låg. Så här ser kurvan för aktiva fall ut just nu:

covid-19-statistik-nepal

Källa: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/nepal/

 

Visumregler och krav på negativt COVID-test

I vanliga fall får man visum till Nepal när man landar i Kathmandu (eller åker över gränsen landvägen), men på grund av Covid är denna möjlighet tillfälligt borttagen. Som volontär eller resenär i Nepal måste du nu skaffa turistvisum i förväg, på en av Nepals ambassader eller generalkonsulat.

Nepal har ingen ambassad i Sverige eller Norge, men generalkonsulat i Stockholm och Oslo. I dagsläget behöver du kontakta dem för visumfrågor, i god tid innan avresa. Eventuellt kan även Nepals ambassad i Köpenhamn utfärda turistvisum för svenska och norska medborgare.

Alla som åker till Nepal måste i skrivande stund ta med sig ett negativt Covid-test, som inte får vara äldre än 72 timmar från det första flygets avgångstid. De test som accepteras heter GeneExpert, NAAT och RT-PCR.

I vissa fall kan nyanlända resenärer vara tvugna att sitta i karantär i fem dagar vid ankomst till Nepal.

Observera att regler för visum och reserestriktioner kan ändras med kort varsel.

 

Volontärprojekt och tilläggsveckor som startar i maj

Från och med maj kommer följande projekt och tilläggsveckor i Nepal att vara igång, om inget oförutsett inträffar:

Kulturveckan i Kathmandu

Volontärresa: Bygg och renovera i Kathmandu

Volontärresa: Undervisa på en skola i Nepal

Volontärresa: Jobba på förskola i Kathmandu

Volontärresa: Hjälp gatuhundar i Kathmandu

Kulturutbyte: Undervisa i kloster i Nepal

Äventyrsvecka: Hiking, forsränning och nationalpark

Trekking i Nepal: Fem dagars vandring upp till Poon Hill

 

Anmälan

Det går bra att anmäla sig till ovanstående projekt, från maj och framåt. Om Covid eller något annat sätter käppar i hjulet för din resa går det bra att flytta fram den till senare, eller byta till ett annat land när vi har möjlighet att ta emot volontärer i fler länder.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar!