• volontärarbete-nepal-kloster-buddhist-munkar-tempel

Kulturutbyte: Undervisa i kloster i Nepal

 • Destination:
 • Reslängd från : 4 veckor
 • Pris från:
  16,100 sek

Det här är både kulturutbyte och volontärarbete – du kommer att lämna Nepal många erfarenheter rikare, och samtidigt ha förbättrat chanserna till högre utbildning och bättre jobb för de munknoviser som väljer ett liv utanför templet när de blir äldre – eller blir en tillgång för yngre noviser och för engelskakunskaperna vidare till dem.

Vi samarbetar med kloster i Kathmandu, Pharping, Namobuddha, Nala och Serlo
Du volontärarbetar i minst fyra veckor
Minimiålder: 18 år
Maxålder: 65, men gränsen är flexiblel
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska, avslutad grundskola

2024
4 veckor: 16 100:-
5 veckor: 19 400:-
6 veckor: 22 900:-
7 veckor: 26 200:-
8 veckor: 29 400:-
9 veckor: 30 800:-*
 
*Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss!
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2024 även för projektstart under 2025.
2024 & 2025
Varje måndag.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen i Kathmandu, och transfer till volontärboendet
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till projektet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Kathmandu så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på en söndag. Vi kan ordna hämtning på flygplatsen från 06.00 till midnatt. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter!
Du behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här:
http://www.nepalimmigration.gov.np/page/visa-on-arrival. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm: http://www.nepalsgeneralkonsulat.se. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Risken att smittas av malaria är låg i Kathmandu, men kan vara högre i andra delar av Nepal. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbeta i ett kloster i Nepal

Ett specialprojekt för dig som är intresserad av buddhism och vill lära dig mer om det – och samtidigt ge tillbaka till lokalbefolkningen genom volontärarbete i ett av Nepals buddhistiska kloster. Ett givande och tagande för dig som vill lära känna Nepal på djupet!

Du undervisar munkar och munknoviser i engelska, och om du vill även i andra ämnen. Det passar extra bra för dig som är intresserad av buddhism, och ger alla möjligheter till ett ömsesidigt utbyte. Ett perfekt sätt att få munkarna och noviserna att träna på att prata engelska är ju att låta dem prata om något de kan mycket om – buddhismen!

frivillig-arbeid-kloster-munkar-nepal

Var beredd på att undervisa och samtala med munkar i alla åldrar, både i grupp och individuellt. Det uppskattas även om du deltar i det övriga arbetet på klostret, som bland annat innefattar matlagning, trädgårdsskötsel och städning.

När du är i tempelområdet är det extra viktigt att tänka på att ta seden dit du kommer – klä dig i inte i shorts eller linne, rök inte öppet och var noga med att följa de förhållningsregler som ges på plats.

Du blir placerad på ett kloster, antingen i Kathmandu eller utanför stan.  I Kathmandu jobbar våra volontärer på klostret i Tinchuli, och eftersom det skadades under jordbävningen 2015 får du då bo kvar på volontärboendet. Övriga kloster som tar emot volontärer ligger i Pharping, Namobuddha och Serlo. Om du zoomar in på kartan kan du se var de ligger.

Under kulturveckan eller din första dag i Kathmandu får du veta hur behovet av volontärer på de olika klostren ser ut för tillfället, och i mån av plats blir du placerad där du önskar. Pharping ligger ungefär två timmar från Kathmandu, Namobuddha ungefär fyra timmar. Om du vill åka till Serlo får du vara beredd på en lång resa – det tar ungefär 12 timmar med jeep från Kathmandu till Phaplu, där du övernattar. Därifrån är det fyra timmars vandring till klostret i Serlo!

Observera att transfer mellan Kathmandu och klosten inte ingår i volontäravgiften.


 

Det är skollov i Nepal från 11 mars till 22 april 2024. Då är det här projektet inte igång.

Projektet tar även paus under följande lokala helgdagar:

2024: 11 och 30 januari, 19 februari, 8 mars, 24 april, 1, 23 och 29 maj, 17 juni, 19, 20 och 26 augusti,  6, 17 och 19 september, 3 och 10-17 oktober, 1, 7 och 25 november, 25 och 30 december.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Nepal än bara klosterlivet och volontärarbete? Anmäl dig till kulturveckan i Kathmandu också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning.

 

Boende för våra volontärer i Nepal

Under kulturveckan bor du på vår samarbetspartners center i Kathmandu där du oftast får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns varm dusch och wifi. Det finns oftast möjlighet att uppgradera till privat rum, mot en extra kostnad. Du bjuds på tre mål mat varje dag, och maten är mestadels eller helt vegetarisk. I Nepal betraktas gäster som skickade av gudarna, så var beredd på att bli bortskämd!

boende-kloster-nepal

När du volontärarbetar bor du i klostret, eller i anslutning till det (utom i det som ligger i Kathmandu). Du får eventuellt dela rum med en eller flera andra volontärer, men det finns även möjlighet att boka ett enkelrum mot en extra kostnad.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft, och drick inte alkohol på boendet – och självklart inte i närheten av templet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Nepal

✔ Vill du ta med en present till templet? Fotboll är populärt!

✔ Regnperioden varar från juli till augusti. Glöm inte regnkläder och paraply. Om du planerar att fotvandra i bergen rekommenderar vi vattentäta kängor.

✔ Från oktober till april är det kallt på nätterna. Ta gärna med en sovsäck.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Vilma, 23, Uppsala
  Svara

  Stort tack för en upplevelse som mestadels var fantastisk!
  Min resa innehöll allt som jag tycker en riktig volontärresa ska innehålla – mycket givande och tagande, massor av intressanta upplevelser och framför allt något nytt och spännande.
  Jag rekommenderar den verkligen för alla som vill göra en annorlunda resa som ger minnen för livet. För det här kommer jag garanterat aldrig att glömma! Tack för all hjälp! 😀