• frivillig-arbeid-kina-utdanning-skole

Volontärresa: Undervisa i Lian Hua, Kina

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  3,900 sek

På grund av COVID-19 och omstruktureringar hos vår samarbetspartner i Kina vet vi tyvärr inte när vi kan ta emot volontärer på det här projektet igen.

Volontärarbeta i Kina – undervisa barn från fattiga familjer från den kinesiska landsbygden och lär dig massor om kinesisk kultur och vardag på köpet!

Första veckan är en valfri introduktionsvecka
Du bor på vår lokala samarbetspartners center i Fengyan
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Engelska mot gymnasienivå eller motsvarande

2021
1 vecka: 3.900:-
2 veckor: 5.650:-
3 veckor: 7.400:-
4 veckor: 9.150:-
5 veckor: 10.900:-
6 veckor: 12.700:-
7 veckor: 14.650:-
8 veckor: 16.400:-
9 veckor: 18.250:-*
 
*Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2021 även för projektstart under 2022.
2021 & 2022
Varje måndag, när vi har möjlighet att ta emot volontärer i Kina igen efter Covid. Inget datum är fastställt för när projekten startar igen, men fråga oss gärna.
Ingår:
💗 Hjälp med planering inför din resa, inklusive ett inbjudningsbrev som du behöver till din visumansökan
💗 Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
💗 Hämtning på flygplatsen i Guilin, och transfer till volontärboendet i Fengyan/Lian Hua
💗 Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
💗 Allt boende under din vistelse
💗 Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
💗 En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
💗 En donation till skolan
💗 Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Guilin så att du landar dagen innan projektets första dag, dvs på en söndag. Vi ordnar hämtning på flygplatsen mellan kl 8 på morgonen och midnatt. Om du landar efter kl 17 får du eventuellt stanna i Guilin den första natten, på ett guest house som ingår i priset. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Turistvisum som gäller i 30 eller 60 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i Guilinområdet, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.


Lian Hua betyder Lotusblomma – ett passande namn på den här mysiga lilla staden i sydöstra Kina. Som volontärlärare här får du en unik inblick i livet på landet i Kina, och får samtidigt chansen att besvara gästfriheten!

 

Introduktionsveckan – en bra start på din volontärresa till Kina!

Den första veckan är en valfri men rekommenderad introduktionsvecka för alla nyanlända volontärer, där du får lära dig grunderna om den kinesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center och genom studieresor i området. Om du inte vill vara med på introduktionsveckan går det även bra att börja ditt volontärarbete den första veckan. Du får då istället en kortare introduktion under måndagen, och en mjukstart till volontärarbetet på tisdagen.

Du blir upphämtad på flygplatsen i Guilin på söndagen och skjutsad till vår samarbetspartners center i Fengyan, där du kommer att bo under hela vistelsen. Resan är 10 mil och tar tre timmar, och ger en första glimt av Kina. Huset är stort, gammalt och väldigt speciellt!

frivillig-arbeid-kina

måndag morgon börjar vi med en språklektion, och därefter är det dags att lära känna ditt nya hem – byn Fengyan. Efter lunch blir det workshop om kinesisk livsfilosofi, och på kvällen besöker vi en lokal familj, och du får lära dig göra olje-te på lokal sätt och bjuds på en välkomstfest.

Även tisdagen börjar med en språklektion – att kunna lite av det lokala språket gör din vardag mycket enklare eftersom väldigt få pratar engelska i byn, förutom den lokala personalen. Vi hinner även med ett besök i närmsta stad, Lian Hua, som betyder ”lotusblomma” och ligger 4 km bort. Om du har kommit på att du saknar något i byn är det ett bra tillfälle att köpa det här. Efter lunch väntar en workshop i kinesisk kultur, med fokus på landets många olika festivaler. På eftermiddagen besöker vi Hongyan, och du får prova på både bergsklättring och att paddla bambuflotte i floden under säkra former! Om du har energi kvar på kvällen kan du lära dig spela mahjong eller kinaschack, eller titta på en kinesisk film.

volontärarbeta-i-kina

Onsdag börjar också med en språklektion, och därefter får du lära dig skriva kinesisk kalligrafi. Även den här eftermiddagen är full med aktiviteter: en lektion om Kinas långa och intressanta historia, besök på två lokala tempel och en vandring längs floden Cha, som flyter genom Chengdu. Den som vill kan vara med på grillfest på kvällen (utanför det ordinarie programmet, till självkostnadspris).

Torsdagen startar vi också med att lära oss mer kinesiska, och idag står prutande på schemat – något som är en del av vardagen i Kina. Du får möjlighet att prova om vingarna håller direkt, för efter lektionen åker vi in till Lianhua och köper råvaror på marknaden. Efter en kulturlektion är det dags att använda det vi har köpt, och du får även en praktisk lektion i kinesisk matlagning. Resultatet hamnar på middagsbordet!

volontärresor-kina-introduktionsvecka

fredagen får du den sista språklektionen – vid det här laget bör du ha lärt dig så mycket att du kan snappa upp lite av vad lokalbefolkningen pratar om, och kanske till och med försöka dig på att prata lite själv. Du har alla möjligheter att hålla kunskaperna vid liv – gå ut och försök prata med folk! 🙂

Du får även lära dig sjunga en kinesisk sång som garanterat kommer att ge leenden tillbaka om du lyckas bemästra den, och lära dig papperskonst på kinesiskt vis. Eftermiddagen och helgen är ledig – du kan ta det lugnt på boendet och smälta alla intrycken från rivstarten de första dagarna, utforska närområdet eller ge dig ut på en lite längre resa under helgen om du vill – vår personal på plats hjälper dig gärna med tips på vad som finns att göra.

frivillig-arbeid-kina-fritidEn liten försmak av vad som väntar dig i Kina hittar du här!

 

Volontärarbete som lärare i Kina

Kina öppnar upp sig mer och mer mot omvärlden, och för att ha en chans till högre utbildning och bra jobb är goda engelskakunskaper viktigare än någonsin. I den här delen av Kina finns ingen tradition av engelskundervisning, och även om de lokala engelskalärarna gör så gott de kan tar de tacksamt emot hjälp utifrån.

Du jobbar tillsammans med skolans ordinarie lärare och får hjälp av vår lokala samarbetsorganisations koordinator. Eleverna är mellan 6 och 18, och du undervisar 1-2 timmar om dagen, måndag till fredag.  Efter lunch förbereder du kommande dags lektion tillsammans med de andra volontärerna.

volontärresor-till-kina-undervisning

För att fördela volontärresurserna så rättvist som möjligt i området jobbar vi med flera skolor runt Fengyan och Lian Hua. Du blir placerad på den skola som är i störst behov av hjälp för tillfället, men om du har önskemål om att jobba på en särskild skola eller i en speciell åldersgrupp försöker vi tillgodose det så långt det går.

Du behöver inte vara extremt duktig på engelsk grammatik eller ha tidigare erfarenhet av att undervisa – det viktigaste är att du tycker det är roligt, och att du får barnen att vilja lära sig mer engelska. Det gör man oftast enklast och bäst genom att bryta det vanliga mönstret av läsa-skriva och istället fokusera på att få barnen att prata engelska. De är oftast mycket mycket bättre på att böja oregelbundna verb på en papper än på att föra en enkel konversation, och det är där din roll som volontär är allra mest värd.

arbeide-frivillig-kina-skole

 

Projektet tar paus på följande lokala helgdagar:

2020: 1 januari, 20-31 januari, 6 april, 1 maj, 25 juni, 1-8 oktober.

 

Skollov:

Under skolloven arrangeras lektioner för de lokala barnen utanför skolan, förutom på helgdagarna.

2020: 20 januari – 1 mars, 15 juli – 1 september.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer i Fengyan, Kina

Under hela vistelsen bor du på vår lokala samarbetspartners center i Fengyan, där du eventuellt får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Ni bor i ett stort, vackert och gammalt men nyrenoverat hus. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns varm dusch.

Du får tillgång till wifi och kyl, och bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna). Maten är av lokal karaktär – mycket ris, nudlar, grönsaker och lite kött. Vegetarisk mat finns för den som vill ha.

volontär-kina-boende

I källaren finns en liten bar, piltavla, kinaschack och mahjong där du kan umgås med andra volontärer. Det finns även en början till ett litet bibliotek med böcker på olika språk. Ta gärna med en på svenska och lämna kvar den i biblioteket när du åker hem!

kina-frivillig-arbeid-bolig

Det finns tvättmaskin i huset. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och som volontär förväntas du vara ett gott föredöme för barnen och lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Det här volontärresan passar extra bra som gymnasieprojekt för dig som är intresserad av att göra det utomlands.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Kina

💗 Det är kallt på vintern (november till mars) – ta med sovsäck och varma kläder.

💗 Från april till juni regnar det ganska mycket. Glöm inte paraply och regnkläder.

💗 Ladda gärna mobilen med bilder hemifrån –  det kommer att uppskattas av barnen, personalen och volontärer från andra länder att se hur du har det hemma.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Anders Samuelsson
  Svara

  Det bästa med volontärresan var alla möten med människor i Kina – förstås med barnen jag undervisade, men även med personalen på plats och inte minst de andra volontärerna. Jag trodde jag skulle vara äldst och bli lite ”pappa” i gruppen, men det var faktiskt två damer från Skottland som var över 60. Jag rekommenderar absolut den här resan för alla som vill göra något annorlunda på semestern. Det här var definitivt en av de mest minnesvärda somrar jag haft i mitt liv. Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde förra sommaren, fick fundera en lång stund innan jag kom på att jag ju faktiskt var i Rimini i Italien då. Inget fel på det, men inte något som gav några starkare intryck. Det gjorde den här sommarens resa, och det är ett mycket gott beyg! Stort tack för hjälpen med visumet och allt annat praktiskt innan jag åkte också, jag uppskattar alla snabba och utförliga svar och kommer definitivt att rekommendera Indigo till vänner och bekanta som funderar på volontärresor.

 • Andreas
  Svara

  Hej!

  Det här låter som ett intressant projekt. Men varför är det så lite undervisningstid? Är det möjligt att undervisa mer än 1-2 timmar om dagen? Jag är lärare med lång erfarenhet av undervisning och vill gärna bidra så mycket det är möjligt när jag är där.

  • Lennie Segerblad
   Svara

   Hej Andreas!

   Man undervisar minst 1-2 timmar om dagen, men vissa dagar kan det bli mer. Det finns även tid för förberedelser av kommande dags aktiviteter, så den totala arbetstiden är 4-5 timmar per dag.

 • Andreas
  Svara

  Tack för svaret. Jag funderar på att boka in mig under jullovet. Hur är det att åka dit på vintern? Finns det mycket att uppleva i omgivningarna på sin lediga tid? Brukar det vara många som åker över jul? Bör man förboka boende i Guilin om man kommer ett par dagar tidigare (flyget blir mycket billigare då) eller kan man bara ta in någonstans?