Palawan är Filippinernas västligaste ö, och till ytan ungefär lika stor som Skåne – fast mycket mer långsmal. I byn Tigman, ungefär mitt på ön,  kan du volontärarbeta på en förskola eller i en skola, med ett miljöprojekt för att stärka mangoveskogen runt ön, eller med bygg och renovering. Du kan även uppleva Palawan på lokalt sätt och delta i bybornas vardag, och om du har vårdutbildning finns det möjlighet att volontärarbeta med vård och omsorg.

En volontär som valde att jobba med bygg och renovering är Laila, som nyligen avslutade sin volontärresa till Filippinerna. Vi vill gärna dela med oss av hennes tankar, och hennes fina bilder.

– Idag är min sista dag i Tigman. När jag tittar bakåt på mina sju veckor här är jag väldigt glad över att fått uppleva livet i byn. Jag kommer att ta med mig så många fantastiska minnen hem, minnen som jag alltid kommer att ha med mig.

volontarresor-filippinerna

– Jag kommer att sakna de fina leendena personalen hälsade mig med varje dag. Det kändes som att jag var hemma, och att de var min familj. Jag älskade karaokekvällarna, och jag kommer att sakna helgutflykterna vi gjorde till El Nido, Port Baron och Puerto Princesa.

filippinene-frivillig-arbeid

– Jag har fått så många fina vänner från hela världen. Jag kommer att sakna alla samtal och att dela upplevelser, och jag kommer definitivt att sakna att sakna att duscha från en hink med ljummet vatten. Det här har varit en av en bästa upplevelserna i mitt liv. Tack, Tigman! Det här är inget farväl – vi ses snart igen.

Foto: Laila Björklund


Är du också sugen på att volontärarbeta i Filippinerna? Hör gärna av dig till oss! ❤