I denna artikel tar vi upp vår syn på klimatfrågan, och ställer den i relation till en volontärresa. Vi ger också praktiska tips och råd hur du kan tänka innan och under din resa.

Allt vi gör berör klimatet. Maten vi äter, husen vi bor i, kläderna vi bär, tekniken vi nyttjar, elen och vattnet vi förbrukar, kort och gott, att leva innebär en interaktion med, och en påverkan på klimatet.

Vår inställning är att vi ska tillåta oss att leva men samtidigt ta ansvar för klimatet. Vi behöver minska utsläpp och reducera, effektivisera och optimera de resurser jorden kan bistå oss med. I vår roll att hjälpa människor att resa som volontär i Asien har vi en möjlighet, när vi informerar om projekt och resor, att bidra till en typ av resande som påverkar klimatet så lite som möjligt.

Generellt är vår åsikt att en förändring främst behöver ske på systemnivå genom politiska initiativ, därför är opinion och folkbildning viktigt. Detta medför inte att man som individ inte behöver förändra sina egna vanor, men livet måste ändå tillåtas att levas. Att resa på en volontärresa är för många något som sker en eller ett par gånger i livet, man lär sig om andra och sig själv och får en chans att göra skillnad. Vi har alltid vidhållit att en volontärresa kanske gör som mest skillnad efter hemresan, att intrycken får dig att se saker annorlunda och påverka de handlingar du gör (t.ex. hur du handlar, bemöter andra och utvecklar empati). Med detta som bakgrund tycker vi att syftet med en volontärresa ger många positiva fördelar och att en resa då kan vara berättigad.

Förmodligen är flyget det som diskuteras mest i dagsläget, och att resa på en volontärresa till Asien innebär för merparten av volontärer också att resa med flyg. Men all typ av konsumtion påverkar klimatet, vi ska därför försöka ge tips så att du som volontär kan minska din påverkan så mycket det går, utan att det skapar orimliga krav. Om vi får fler att anamma klimatsmarta och enkla lösningar blir det en liten vinst för alla, och steg i rätt riktning, samtidigt som vi jobbar för systemskiften på en högre nivå. Vi har här delat upp tipsen i tre delar, vad du kan göra innan resan, under resans gång och vid hemkomst efter resans slut.

 

Innan resan

Ryggsäck och packning, inför resan

  • Packningen

De flesta av oss har lite äldre eller slitna kläder liggande i någon byrå, finns här något som skulle fungera i ett varmare land? Ett par gamla shorts, en klänning eller några reklam t-shirtar? I många av våra länder är det varmt och kläderna slits snabbt. Istället för att köpa på sig nya kläder hemma eller i landet du reser till, kolla vad du kan återanvända. Bomull kräver stora mängder vatten och polyester kan inte brytas ner av miljön då den ofta är gjord av fossila petroleumprodukter.

Ett annat smart knep är att ta med sig en egen vattenflaska, gärna i aluminium, för att använda istället för engångsflaskor. I våra länder finns det inte alltid möjlighet att fylla på vatten från kranen eller vattencistern, men på morgonen och på projektet brukar det finnas, på detta sätt kan du både spara på miljön och kostnaden för att köpa stycksaker för dricka.

Resa klimatsmart på volontärresa

  • Flygresan

Årligen publiceras listor med världens mest klimatsmarta flygbolag. Rankingen baseras på faktorer som ålder på flygplanen, rutter, anslutningar, onboard service och så vidare. Vår bedömning är att dessa listor bör tas med en nypa salt. Att som konsument välja ett flygbolag för att det är ”grönare” än något annat är i dagsläget inget annat än att måla läppstift på en gris. Fram tills den dagen då flygplan kan flygas med icke fossila bränslen som tas fram på ett klimatsmart sätt är det bästa alternativet att helt enkelt flyga så smart och lite som möjligt. Vad menar vi då med smart?

– Undvik korta flygningar, ersätt med tåg eller buss
– Försök i största möjliga mån hitta ett bra direktflyg så blir den totala flygtiden mindre
– Ta tåg eller buss till och från flygplatsen

Vill man gå ett steg längre finns möjlighet att klimatkompensera,du kan läsa mer hos Naturvårdsverket som besvarar frågan bra kring hur, om och varför man kan välja att klimatkompensera sitt flyg. https://www.naturskyddsforeningen.se/klimatkompensation

 

Under resan

I de allra flesta länderna vi har projekt i, är klimatpåverkan per person mindre än vad den är i Sverige. Med andra ord, en människa i Sverige påverkar klimatet mer än vad en människa i till exempel Kambodja, Indonesien eller Thailand gör, med ganska stor marginal. 3. Det beror i stort på en enskild faktor, folk har mindre pengar. De kan helt enkelt inte konsumera i samma utsträckning som vi gör i Sverige. I gengäld är Sverige ofta säkrare, mer effektivare, bekvämt och så vidare, men det kostar också i form av pengar och resurser, vilket visar sig i vårt avtryck på klimatet. Genom att anamma och följa vissa vanor i landet du reser till kan du hjälpa till att bidra till att göra din resa mer klimatsmart. Samtidigt finns det områden där du som volontär kan påverka och hjälpa till att förbättra kunskapen om klimat och miljö och vad man kan göra som individ, exempel på detta är sopsortering, plast i haven och så vidare. Möjligheten till att diskutera klimat och miljö kommer naturligt många gånger, volontärarbetar du i en skola? Fråga läraren om klimatet diskuteras, om inte, föreslå gärna att hjälpa till med att planera en lektion. Vi behöver inte förutsätta att kunskapsnivån är låg, men kanske kan du saker som andra inte kan och i gengäld kanske de har perspektiv och kunskap som du saknar? Låt denna möjlighet bli till en chans att lära ut och lära.

Äta lokalt på din volontärresa

  • Mat

Inhemsk mat är oftast det mest klimatsmarta. Importerad västerländsk mat färdas ofta långt och transporterna ger upphov till utsläpp. Maten som serveras på volontärcenter är nästan uteslutande lokal, iallafall nationellt producerad. Vi kan dock inte garantera detta, men då mycket av maten också är vegetarisk är klimatavtrycket för dig som bor och äter på ett av våra volontärcenter låg. För dig som önskar äta ute eller köpa extra mat, ge gärna de lokala försäljarna en chans, trots att mat vi en vägkant kan te sig ohygieniskt är kunskapen om mathantering ofta förvånansvärt god bland lokala handlare. Om du däremot vill ha förpackad mat från ett varuhus eller snabbköp, tacka gärna nej till plastpåsar och sugrör som ofta skickas med utan att man ber om det.

När det gäller förpackad mat är ett annat tips att försöka reducera antalet produkter med palmolja. Palmoljefält i Asien, framförallt i Sydostasien har tagit stora arealer från regnskog och bidrar till så försämrad biologisk mångfald och även så kallade ”mudslides” vid stora regnfall, exempelvis på Palawan, Filippinerna och i Sabah, Malaysia då jorden inte kan ta emot vattenmängderna vid ihållande regn.

Frukt och annat grönt är ofta ett nyttigt, klimatsmart och billigt alternativ när det kommer till mat. Var uppmärksam på hotell med bufféer, matsvinn är ett nytt koncept i de flesta utvecklingsländer och mycket mat slängs i onödan, framförallt på hotell.

  • Shopping

Att shoppa kläder billigt är för många som reser utomlands en del av resan. Besök på ett shoppingcenter i en större stad innan hemresan är för många ett sätt att hitta prisvärda kläder och prylar. Saker du hittar i till exempel Singapore och Bangkok är ofta betydligt billigare än här hemma, även om skillnaderna i pris har blivit mindre.

Vårt tips när det kommer till shopping är att fundera innan du åker vad du skulle behöva. På så sätt slipper du falla för frestelsen att impulsköpa saker du inte behöver.

När det kommer till det som ingår i våra volontärresor försöker vi kontinuerligt att förbättra och samverka med våra partners för att minska klimatpåverkan. Likt de principer vi applicerat för resor och projekt med elefanter försöker vi både trycka på för ändringar men också se effekterna på lokala samhällen av förändringar. Då behövs inte bara krav på förändringar, utan också lösningar för alternativ.

Undrar du mer om vårt arbete kring miljö och klimat får du gärna höra av dig. Vi jobbar i många länder vilket kräver att vi kan vara dynamiska och anpassa oss till lokala omständigheter. Har du själv intresse av att arbeta som volontär med något inom miljö och klimat har vi flera alternativ, bland annat en kombination av volontärarbete med barn och miljö på Bali, jobba med den kustnära miljön på Palawan eller varför inte en kombo av dykning och marin miljö på ön Koh Seh i Kambodja.