• volontaer-dykning-kambodja-volontaerresor-sepia

Dykresa: Skydda den marina miljön runt Koh Seh i Kambodja

 • Destination:
 • Reslängd från : 4 veckor
 • Pris från:
  19,300 sek

På grund av COVID-19 går det här projektet tyvärr inte att boka för tillfället.

Var med och bevara den marina miljön på lilla ön Koh Seh i södra Kambodja – en perfekt volontärresa för dig som gillar dykning, havet och oförstörd natur! Om du inte har dykcertifikat kan du ta det på plats den första veckan.

Vi ordnar hämtning och transport från flygplatsen i Phnom Penh till ön Koh Seh
Du bor tillsammans med andra volontärer på ön, i minst fyra veckor
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2022
4 veckor: 19.300:-
5 veckor: 24.000:-
6 veckor: 28.450:-
 
Vill du stanna längre än 6 veckor? Kontakta oss! 
2022
Inga datum inplanerade ännu.
Ingår:
? Hjälp med planering inför din resa
? Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
? Hämtning på flygplatsen i Phnom Penh, och transfer till volontärboendet på Koh Seh, via Kep
? Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
? Allt boende under din vistelse
? Tre måltider varje dag
? Lån av dykutrustning
? En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
? En donation till projektet
? Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Phnom Penh så att du landar lördagen innan projektet börjar, dvs två dagar innan startdatum, mellan klockan 06 och 16. Då ordnar vi så du blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till Kep. Där får du sova på guesthouse den första natten, och vid 15-tiden på söndagen hämtar personal från projektet upp dig med båt.
Som svensk medborgare måste du ha visum för att resa in i Kambodja. Det skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar och gäller i 30 dagar, och går att förnya med ytterligare 30 dagar på plats i Kambodja. Visumet måste användas inom tre månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Glöm inte att skriva ut två kopior av visumet – en häftas fast i passet och en lämnas till passkontrollanten.

Du kan även få visum vid ankomsten till Kambodja (visa on arrival), om du flyger till Phnom Penh eller Siem Reap. Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.

Om du ska stanna i Kambodja längre än 30 dagar kan du även åka över gränsen till Thailand (eller Vietnam) innan visumet går ut, och stanna där i en kvart eller i en dag eller två.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Du bör diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Malaria förekommer i Kambodja, men det har inte varit några fall i området runt Kep och Koh Seh på flera år. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 

Kombinera volontärarbete och dykning i Kambodja

Det här projektet är baserat på den lilla ön Koh Seh, 13 kilometer söder om staden Kep i södra Kambodja. Koh Seh är obebodd, förutom de volontärer och personalen som deltar i det här forskningsprojektet. Ön är bara 300 meter bred och 900 meter lång.

Trots bra dykningsmöjligheter, fantastiska korallrev och ett rikt marint djurliv, är ön okänd för de flesta. Du kommer inte att hitta många rader om den i guideböcker eller i reseguider på internet. Därför är det här ett projekt som passar perfekt för dig som är intresserad av att dyka i oförstörda vatten. Här trivs du om du vill ha det lugnt och tyst ovan och hellre möts av ett myller av liv under ytan, dykande i det klarblå vattnet.

Koh Seh ger en unik möjlighet för dig som vill lära dig mer om havet och vara med och skydda den marina miljön i en del av världen där miljömedvetenheten behöver utvecklas för att kunna bevara naturen. Ett av målen med projektet är att öka kunskapen hos lokalbefolkningen i området och att föregå med gott exempel när det gäller miljötänkande.

volontär-dykning-marint-bevarande-kambodja

Du kommer även att få massor av chanser till personlig utveckling! Eftersom dykning är en central del av projektet måste du ha dykcertifikat för att få delta.

Förutom möjligheten att lära dig dyka får du även utbildning i första hjälpen, delta i research om korallreven och lära dig massor om bevarandet av marin miljö och ekologi.

Vi ordnar hämtning på flygplatsen i Phnom Penh. Du blir då skjutsad till Kep, och vidare med båt till Koh Seh. Alla transporter och all mat ingår från att du landar i Kambodja till att projektet avslutas – då ingår båten till Kep. Om du ska direkt tillbaka till Phnom Penh kan personalen på plats hjälpa dig att ordna det mot en extra kostnad som betalas på plats.

 

Första veckan

Väl framme på Koh Seh får du träffa de andra deltagarna och den lokala personalen och dykinstruktörerna. Du får en introduktion till den lokala kulturen och språket, khmer.

För att kunna göra så mycket nytta som möjligt och för att du ska få ut max av din tid på ön behöver du ha PADI Open Water och PADI Open Water Advanced. Om du inte har båda certifikaten redan kan du ta dem under den första veckan. Om du redan har Open Water-certifikatet kostar det 250 USD att ta Advanced. Om du inte har grundcertifikatet behöver du ta båda. Det kostar 500 USD totalt.

Lån av dykutrustning ingår, men har du egen som du hellre använder får du gärna ta med den.

Du får även en introduktion till marint miljöskydd och föreläsningar i marinbiologi.

dykresa-volontär-kambodja

Vecka 2 och framåt

När du har fått ditt dykcertifikat (om du inte redan hade ett) och har har koll på grunderna är det dags att börja göra nytta. Bland arbetsuppgifterna finns bland annat det här:

 • Lära dig identifiera olika typer av fiskar, sjöhästar, havssköldpaddor, delfiner och annat marint liv som finns runt ön, i klassrumsliknande miljö.
 • Applicera det du har lärt dig i praktiken – i vattnet.
 • Lära dig hur man samlar in fakta om korallreven.
 • Praktiskt insamlande av data för forskning.
 • Analysera och presentera dina slutsatser.
 • Delta i projekt för att öka miljömedvetenheten hos lokalbefolkningen på fastlandet (om du stannar länge).

volontär-dykresa-kambodja

 

Boende för våra volontärer på ön

Du får dela rum med en annan volontär av samma kön. Det finns fläkt och myggnät, och delade badrum. Du bjuds på tre mål mat varje dag, och det finns kaffe och te. Var beredd på enkelt boende. Det finns inget internet på ön, och strömavbrott är vanliga. Ta med ett gäng bra böcker och ficklampa med laddningsbara batterier!

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen.  Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt deltagande/volontärarbete.

På eftermiddagarna spelas ofta lite fotboll eller volleyboll, och du får gärna dyka eller snorkla utöver research-programmet. När det blir mörkt är det bästa att njuta av lugnet och stillheten, umgås med de andra volontärerna eller krypa upp i hängmattan med en bra bok.

volontär-koh-sen-boende

 

Att tänka på inför din volontärresa till Koh Seh

? Ön är obebodd, förutom deltagarna och personalen på det här projektet. Personalen åker in till Kep på fastlandet ibland, och då kan du be dem köpa med sådant som du saknar. Ibland kan du även följa med själv. Se till att du har med dig tillräckligt med kontanter till ön.

? Det regnar ganska mycket från maj till november, men mest från juli till oktober. Oftast regnar det bara under kortare stunder och inte hela dagarna.

? Ta med tunna, heltäckande bomullskläder, keps eller solhatt och solskyddskräm med hög solskyddsfaktor.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Ida Alterå
  Svara

  Det var superhäftigt att få dela livet med Paul, Sao, andra volontärer och de andra som bor på ön – att få bli en del av deras vardag, se hur de jobbar, äta mat tillsammans, höra om deras erfarenheter under alla år de jobbat med projektet, och få hjälpa till på ett hörn ibland. Det är en häftig upplevelse och en grym chans att få se unika miljöer och hur de jobbar för att rädda den marina miljön kring Koh Seh.

  Tips till andra: Om du kan dyka bra – åk! På så sätt kan du göra mest skillnad. Kan du inte dyka? Det är fortfarande fantastiskt men tar nog ett tag innan du känner att du faktiskt kan delta och göra skillnad (jag tyckte att jag började kunna göra det precis i slutet av mina 3 veckor). Kolla om du kan ta med dig något på packlistan, en undervattenskamera är fantastiskt användbart att ha med sig och du kommer vara glad att du har den när du är på ön.

  Förvänta dig ingen lyx, var redo för ett enkelt liv och ta med dig allt du behöver ut (mediciner, kläder, solkräm, m.m.) – där ute finns ingenting att skaffa (även om en kan låna av andra och åka in med båten när den går). Skaffa lokalt sim-kort så kan du uppdatera nära och kära sporadiskt via mycket skakig uppkoppling. Men förvänta dig absolut inga superhastigheter! Badskor är smidigt på stranden. Hatt är absolut nödvändigt om du vill kunna hjälpa till under dagarna.