Vi blev kontaktade av World Animal Protection (tidigare WSPA), en av världens största djurrättsorganisationer, som undrade om vi ville vara med på deras lista över Elefantvänliga researrangörer. Naturligtvis vill vi det. Vi på IndiGo har jobbat mot elefantridning och annan kommersiell exploatering av djur för att roa turister sedan vi startade 2012. Nu börjar resten av branschen också fatta vad det handlar om – inte en dag för tidigt.

Att jobba mot elefantridning var faktiskt en av grundstenarna som fick oss att starta IndiGo. Vi (Lennie och Emanuel) upptäckte att vi hade ett gemensamt intresse av volontärarbete i Asien när vi studerade ledarskap inom turism på ett universitet i Bangkok för sju år sedan. För Lennies del bottnade intresset till stor del i elefanter – han hade precis kommit tillbaka från en tid som volontär i en fristad för elefanter som skadats av elefantridning i Chiang Mai i norra Thailand. Emanuel hade nyligen avslutat sin anställning på Volontärresor AB. Ur det grodde idén till IndiGo Travel.

 

Varför ska man då inte rida på elefanter?

De är ju stora och starka – det kan väl inte skada? Jo. Det kan faktiskt det.

Till att börja med är elefanter av naturen inte intresserade av att leva ihop med människor, till skillnad från till exempel hästar och hundar som har formats av människan i årtusenden. För att få en självständig och ”normal” elefantunge att foga sig och låta sig tränas av människor behöver den först gå igenom en nedbrytningsprocess som kallas phajaan. Den separeras från sin familj, misshandlas och får svälta tills den inte orkar stå emot längre och underkastar sig människor. Alla elefanter som används som riddjur, för skogsarbete eller för att utföra cirkuskonster har gått igenom den här processen.

När det väl har gått så långt väntar ett liv i människans tjänst, och för de elefanter som används för att kånka runt på turister innebär det ofta arbetsdagar på 12-15 timmar om dagen utan längre pauser – varje dag, året runt, i flera decennier. Visst – elefanter är stora och starka, men de är inte skapade för att bära något på ryggen. Många får diskbråck och andra ryggskador av att bära runt på människor hela dagarna. Allra värst brukar det vara för de som dessutom måste bära på en tung träbänk förutom 2-4 turister.

Det är bara ett par av anledningarna. Vill du veta mer finns det nu mycket bra information på nätet, bland annat från World Animal Protection.

elefantridning
En elefants vardag i Indien. Foto från Pixabay.

 

Att volontärarbeta med elefanter då?

Om nu elefanter inte är skapta för att leva med människor, är det väl bäst att släppa ut dem i frihet? Tyvärr är det inte så enkelt. Elefanter som vuxit upp med människor kan inte bara förväntas hitta tillräckligt med mat för att klara sig på egen hand i det fria. De kommer att söka sig till människor, och det finns stor risk att de blir skadade – antingen av människor som tröttnar på att de äter upp deras grödor och förstör deras egendom i jakt på mat, eller i trafiken.

Tyvärr minskar de områden där vilda elefanter har en chans att överleva i länder som Thailand och Indien hela tiden. Att då släppa ut elefanter som söker sig till människor i de nationalparker som finns kvar är en vacker tanke – som tyvärr inte skulle fungera i praktiken.

På de volontärresor med elefanter vi förmedlar jobbar man bara med rehabiliterade elefanter, och vissa fall med deras ungar. All form av elefantridning är självklart förbjudet hos oss. Vi bidrar gärna till en bättre tillvaro för elefanterna på våra projekt – även om det allra bästa förstås vore om de fått växa upp i frihet.

elefant-volontärresa