Drömmer du om att komma elefanter nära på ett etiskt och djurvänligt sätt, där elefanternas bästa alltid sätts främst? Vill du bidra med något under din resa och uppleva mycket mer än turister som bara stannar hos elefanterna en timme eller två?

Då kan vi varmt rekommendera att åka som elefantvolontär till Chiang Mai i norra Thailand. 

En som precis har gjort det är Aina från Norge, och vi vill gärna dela med oss av hennes tankar. Vi mötte upp med henne på elefantprojektet och volontärboendet i Chiang Mai.

– Det bästa med elefantprojektet är helt klart mötet med de stora djuren, det är väldigt trevligt att få uppleva att vara så nära elefanterna och se hur de bor i elefantparken och vad de får för mat och näring. Det var jättekul att få bada med elefanterna och se dem ha kul och leka i vattnet med oss människor. Och det var kul att se dem njuta i leran och bli riktigt leriga innan de går ner till floden för att bada och få bort leran.

volontararbeta-med-elefanter-thailand

 

Lugna och trygga elefanter

Vi på IndiGo har jobbat för att uppmärksamma elefanternas situation i Thailand sedan starten 2012. Faktiskt var det volontärarbete med elefanter i Chiang Mai som gjorde att vi kom på tanken att själva börja förmedla volontärresor till Asien.

I grunden skulle vi önska att det inte behövdes volontärer, men de fyller en viktig funktion när läget är som det är. Merparten av Thailands elefanter lever med människor. Tyvärr är det många som fortfarande utnyttjas för elefantridning, cirkuskonster och andra dumheter, men fler och fler räddas till bättre förhållanden i elefantparker som den här – där de får leva utan kedjor och tvång och får gå fritt som de vill.

Det betyder även att det föds fler elefanter i parken. När vi hälsade på Aina fanns det en tio dagar gammal elefantpojke, och ett tydligt tecken på att elefanterna behandlas bra och har förtroende för de människor som finns omkring dem är elefantmamman lät alla hälsa på sin nyfödde son.

Elefanter är väldigt beskyddande, och att de låter människor komma så nära sina små är ovanligt. Mamman var förstås med hela tiden och höll ett vakande öga på oss, men hon var väldigt avslappnad. Det hade aldrig hänt om personalen inte behandlade elefanterna väl.

– Personalen är väldigt trevlig och välkomnande, och hon som är chef där hon är verkligen något extra. Hon är mycket duktig på att ge oss information om elefanterna och gjorde det hela ännu mer intressant. Hon sjöng också och var väldigt gullig och trevlig.

volontarresa-elefanter-thailand

 

Volontärboendet i Chiang Mai

När du åker som volontär till Chiang Mai genom IndiGo får du bo på ett nybyggt volontärboende lite utanför stan. Det praktiska på plats sköts av vår lokala samarbetsorganisation, och både boendet och den lokala personalen får gott betyg av Aina:

– Jag tycker att boendet är väldigt trevlig och avkopplande. Det blir aldrig helt tyst, på grund av motorvägen i närheten, men i gengäld är det ett rikt fågelliv runt huset vilket gör det trevligt ändå, det är många vackra fågelläten nästan dygnet runt.
 
Personalen på centret är helt fantastisk, framförallt husmor. Vi tycker väldigt mycket om dem alla, men hon är speciell. Jag har haft förmånen att få vara med henne på egen hand några gånger och hon har visat mig runt i närområdet.

 

frivillig-arbeid-chiang-mai

 

Mer än volontärarbete

Norra Thailand är fantastiskt – det kan vi väl få säga även om vi på IndiGo är väldigt partiska? Aina började sin volontärresa med att vara med på kulturveckan i Chiang Mai, och hon passade även på att se mer av norra Thailand på sin lediga helg:

– Vi var tre tjejer på centret och på vår lediga helg tog vi taxi upp till Pai. Det var otroligt trevligt och något jag verkligen rekommenderar. Vi övernattade där och hade två härliga dagar med massor av god mat och fina upplevelser.

volontarresa-thailand-chiang-mai

 

Sammanfattning

Aina sammanfattar sin volontärresa till Thailand så här:

– Sammantaget är jag väldigt nöjd med min vistelse, och rekommenderar den till andra som vill volontärarbeta med elefanter eller på en skola, eller delta i kulturveckan i Chiang Mai. Vill man bo mitt i stan är det dock inte rätt ställe, eftersom det tar ca 40 minuter att köra in till centrala Chiang Mai.

Tack för arbetet ni gör på IndiGo Travel. Jag är tacksam för upplevelsen och har så många fina upplevelser och minnen härifrån.

Vi är tacksamma över att Aina valde oss på IndiGo och glada över att hon fick en fin resa! 🙂

 

Foto: Aina och IndiGo Travel