Vi vill gärna lyfta fram en av våra volontärresor lite extra: skolprojektet i Kambodja. Här kan du lära ut engelska på vår lokala samarbetspartners egen skola, till barn som annars inte har tillgång till engelskundervisning.

Att volontärarbeta i Kambodja innebär att du kan göra verklig skillnad, och samtidigt  lära dig mer om det här intressanta men fattiga landet som gränsar till Thailand, Laos och Vietnam. Kanske har du mest hört talas om Kambodja genom landets historia – från Khmerriket med Angkor Wat som imponerande centrum från 800-talet till 1200-talet, till dess mer närliggande och blodiga historia under Röda Khmerernas våldsamma välde under slutet av 70-talet?

 

”Ogenomtränglig djungel”

Idag är Kambodja under snabb utveckling i städerna, men på landsbygden går det långsammare – på gott och ont. Vårt undervisningsprojekt finns i byn Pul utanför Samraong, i nordvästra Kambodja, nära gränsen till Thailand. Samraong betyder ”ogenomtränglig djungel” – och även om det är ett namn som hängt med ett tag ger det en bild av hur det en gång såg ut i området. Idag är Samraong huvudort i provinsen Oddar Meanchey – en fattig men vänlig del av Kambodja, där vägarna mestadels består av rödbrun jord och de flesta fortfarande bor i enkla hus eller skjul av trä och plåt. Dagens Samraong har en befolkning på knappt 20.000, och liksom i övriga Kambodja är en ovanlig hög procent barn och ungdomar.

Är du nyfiken på hur det är att bo och volontärarbeta i Samraong och Pul? Vår volontär Amanda var där tidigare i år, och hon sammanfattade det så här:

– Det bästa är även att alla i byn vet vad vi gör där och är tacksamma för det. Alla hälsar glatt på dig var du än går och frågar om ditt namn. Varje dag vi cyklar fram och tillbaka från skolan springer alla barn ut i gatan skriker ”HALLO” och sträcker fram handen för att ge oss en ”high five”.

frivillig-arbeid-kambodsja

Läs gärna hela hennes feedback här – och hör av dig om du blir sugen på att göra en liknande resa! 🙂