Kuraburi-Thailand-IndiGo-Volontarresor
De flesta tänker nog på Phuket och charterturismen, men sydvästra Thailand kan bjuda på så mycket mer.

I samband med att vi öppnar upp för volontärarbete i regionen norr om Phuket har vi sammanställt information om vad man mer kan göra i kombination med sitt volontärarbete. Jag (Emanuel) har rest mycket i mina tidigare jobb i det här området och tänkte dela med mig av mina upplevelser.

Här följer fem handfasta tips på vad man kan hitta på före eller efter sin volontärvistelse alternativt om du vill ta en helg och testa någon av dessa rekommendationer.

Soedra-Thailand

 

1. Khao Sok Nationalpark

Avstånd från barnhemmet eller Kuraburi: Cirka två timmar med bil

Genom ett jätteprojekt av den thailändska regeringen under 80-talet skapades Chiew Lan Lake och Rachaprapa Dam, som i sin tur är de mest kända delarna av nationalparken Khao Sok. Parken består förutom den stora sjön och dammen av mycket gammal regnskog och på många håll är vegetationen så tät att man helt enkelt inte kan gå in i skogen(!).

Att äntra parken görs enklast vid Rachaprapa Dam där en så kallad ”longtail” båt ger tillgänglighet till parkens alla hörn.

Ett bra tips är att stanna en natt på de prisvärda flytande bungalows som ägs av parkförvaltningen, enkla men med charm och karaktär. Dessa ligger oftast lite mer avsides, ger lugn och en bra chans att höra och se vilda djur. Väl på plats kan man antingen paddla själv eller åka med båt på vattnet. Att åka på safari med båt är bäst under kvällstid eller tidig morgon och kräver att man bokar eller bestämmer med en guide i förväg.

Innehar du dykcertifikat finns en väldigt speciell dykupplevelse i parken. När sjön skapades tvingades de människor som bodde i området att flytta. Deras bostäder, skolor och andra strukturer finns fortfarande kvar, om än idag under ytan. Väl värt ett dyk.

Har du bara vägarna förbi går det att åka bambuflotte i utkanterna av parken i någon av dess floder, allt från ett par timmar upp till en halv dags äventyr. Floderna nås med bil och oftast tas ingen entréavgift till parken ut på dessa upplevelser.

Khao-Sok-IndiGo-TravelViltvårdarstuga, Khao Sok stil.

Visste du att?
I och med skapandet av sjön förflyttades djuren till högre höjd för att inte dränkas när vattnet släpptes på – men alla djur hann inte med. Många thailändare kommer nog ihåg bilderna som kablades ut när miljökämpen Seub Nakhasathien, i en båt med vattnet forsande kring sig försökte rädda de kvarvarande djuren undan vattnet.

2. Khao Lak

Khao Lak ligger nästan mittemellan Kuraburi och barnhemmet. En timmes bilfärd endera väg.

Perfekt för avslappning och återhämtning. Khao Lak passar bra för dig som bara vill ta det lugnt och slappa på stranden. Området blev hårt drabbat av tsunamin 2004 men har snabbt byggts upp igen. Idag är det få saker som påminner om förödelsen för dryga tio år sedan.

Ett tips om du ändå vill aktivera dig är Similan, den lilla ö-gruppen tillika nationalparken ute till havs väster om Khao Lak. En uppsjö av arrangörer erbjuder resor ut till öarna som nås med några timmars motorbåtsfärd från Khao Lak.

Similan är endast öppet november till maj och erbjuder med rätt arrangör Thailands bästa dykning. Cyklop och snorkel fungerar alldeles utmärkt på en dagsutflykt. Valet av arrangör kan göra skillnaden på en ”ok” och ”superb” resa. Vi rekommenderar att du reser i en mindre grupp med som mest 15-20 personer. En bra arrangör kan svara på frågor om vart dykningen just nu är som bäst, vart de andra arrangörerna åker och så klart funderingar kring säkerhet i vattnet och ombord på båten.

Överlag är Khao Lak är ett bättre alternativ till stränderna i Karon, Patong och Kata för den som söker ett långsammare tempo och en mer lokal känsla.

3. Rosa Delfiner i Khanom

Avstånd från barnhemmet eller Kuraburi: Lite drygt tre timmar med bil

Under stora delar av året kan man se rosa och vita flasknosdelfiner utanför Surat Thanis kust vid den mysiga fiskestaden Khanom. Delfinerna tros härröra från Kina men återfinns också på ett fåtal platser utmed Thailands kust, där alltså Khanom är en av dem.

Khanom nås med kollektivtrafik men det kan vara svårt att ta sig dit själv då orten ligger en bit ut på landsbygden. Det behövs ingen övernattning i området utan en dagsutflykt räcker, i närheten finns dock Koh Samui som kan övernattas på om du vill spendera mer tid på den östra sidan av Thailands södra del.

Visste du att?
Den rosa-vita färgen först uppkommer vid vuxen ålder. Delfinerna, som är däggdjur, föds faktiskt svarta!

OBS!
Vi rekommenderar skarpt att man undviker de snabba motorbåtarna och istället möter delfinerna på kajak, antingen paddlandes själv eller med hjälp av en lokal guide. Delfinerna kan ta skada av propellerljudet från båtar och att paddla är ett bättre, hållbart alternativ.

4. Kajaking i Pha Nga Bay

Avstånd från barnhemmet är knappt en timme. Från Kuraburi tar det två och en halv timme med bil.

Pha Nga Bay eller Pha Nga bukten kallas vattnet mellan Phuket och Krabi. I denna grunda vik finns ett antal intressanta klippformationer som på Thai kallas ”Koh Hong”, Ö-rum. Namnet har de fått av håligheterna som formats inuti öarna, vilket gör att öarna blir som ett rum.

Pha-Nga-IndiGo-Travel

För nästan 30 år sedan upptäckte en amerikan vid namn John Gray att man vid lågvatten kunde paddla in genom grottor till mitten av dessa ö-rum. Än idag bedrivs turer till dessa och under en dagsutflykt kan man lära sig mycket om stalagmiter, kalksten och hur dessa öar formades. Apor har under tiden förflyttat sig mellan öarna och är nu bosatta på nästan alla öar i bukten.

John Gray har tillsammans med delar av lokalbefolkningen länge varit aktiv i bevarandet av miljön i bukten och kring dessa öar. Än idag jobbar han hårt för att utbilda turister och Phukets invånare i hur man anordnar turer utan att förstöra djur och naturlivet i och runt vattnet. En ”Starlight” utflykt med John rekommenderas varmt!

Här kan du se en video där John själv berättar om äventyret i Pha Nga.

5. Koh Payam

Avstånd från Kuraburi: cirka en timmes bilfärd plus en timmes båtfärd.
Från barnhemmet tar det dryga två timmar hela vägen fram till ön, bil och båt inräknat.

En tuff uppstickare för den som vågar ge sig ut dit få turister hittar. Mellan kuststaden Ranong och Kuraburi, cirka 5 kilometer ut till havs hittar vi ön Koh Payam.

Med endast en fåtal vägar, en pir, en handfull hotell(som ökar för varje år) och cirka 15 mindre bungalows är detta ett mecka för den som vill vara först. Oförstörda stränder och naturnära boende är öns signum. I aktivitetsväg kan man ägna sig åt enklare snorkeldykning, fiske, läsa en bok eller surfing. Letar du efter något än mer utmanande finns lite norr om ön Merguis skärgård som tillhör Burma/Myanmar. I dessa vatten lever sjöfolk och flera av öarna är helt obebodda, en resa runt skärgården bör tilldelas iallafall fem dagar.

Reser du ensam, med familj & barn eller kanske i par?

Maila oss på info@indigotravel.se så hjälper vi dig att hitta en äventyrsupplevelse som passar bra i kombination med er volontärresa.

Våra volontärprojekt i södra Thailand:
Lär ut i Kuraburi
Barnhem nära Phuket