Assalaamu alaikum! Volontära i Maldiverna!

Maldiverna består av 1 192 öar i Indiska oceanen, varav ungefär 200 är bebodda. Hela landet har en befolkning på endast ca 300.000 personer, och drygt 100.000 av dem bor i huvudstaden Malé. Våra volontärprojekt finns på den artificiella ön Hulhumale, strax norr om Malé. På Hulhumale ligger även Maldivernas huvudflygplats, och du kan enkelt ta dig hit från Sverige till rimligt pris.

På Hulhumale bor bara ca 5000 personer, och ön kan ses som en förlängning av Malé – men det finns även stränder och tempot är lägre än i huvudstaden. För att komma till Maldivernas mest spektakulära stränder behöver du dock ta färjan till en annan ö – stranden på Hulhumale är fin, men inte den finaste i Maldiverna.

Landet är sunnimuslimskt, och du bör förstås respektera lokalbefolkningen genom att följa de lokala traditionerna. Alkohol är förbjudet utom på turisthotellen, fredagen är ledig dag och det är inte tillåtet att sola topless. Däremot behöver tjejer inte täcka håret eller bära slöja.

Maldiverna är inte billigt att vistas i. Mat och hotell kostar ungefär som i Sverige, så det betydligt dyrare än t ex i grannländerna Sri Lanka och Indien. Som volontär går det att leva billigare, och på köpet får en unik inblick i Maldivernas intressanta kultur. I våra priser ingår mat, boende, hämtning på flygplatsen, lokal samordnare, hjälp innan avresa och en hel del annat. Eftersom vi har högre kostnader till vår lokala samarbetspartner i Maldiverna än i många andra länder måste vi anpassa våra priser efter det, men jämför gärna med vad det kostar att åka som Maldiverna som turist.

Varför ska man då åka som volontär till Maldiverna? Även om det på ytan är ett ”rikt” land lever faktiskt procentuellt sett fler under fattigdomsstrecket i Maldiverna än i exempelvis Sri Lanka. Men framför allt rekommenderar vi en volontärresa till Maldiverna för dig som vill uppleva en intressant kultur och se hur vardagen ser ut bakom kulisserna – långt från lyxhotellen. Sedan går det förstås utmärkt att kombinera din volontärresa med en mer klassisk semester på någon av Maldivernas paradisöar också!