När vi skriver det här är det den 12 december – mitt i den mörkaste tiden i Sverige. Jag som skriver är i Thailand. Här är det faktiskt också den mörkaste tiden på året just nu, men skillnaden mot sommaren är inte stor. Solen går upp strax före 7 istället för vid 6-tiden, och den går ned ungefär klockan 18 istället för 19. Och det är förstås varmt dygnet runt.

När det är som kallast och mörkast i Sverige är klimatet på topp i vissa länder i Asien – och mindre bra i andra. Även om vädret för de flesta spelar mindre roll på en volontärresa än på en charterresa, kan det ju vara bra om det inte spöregnar varje dag.

Vad som är ”bra” väder är förstås individuellt – vissa vill ha 35 grader och sol medan andra trivs bäst med svalare klimat. Men vi gör ett försök, och bjuder vi på en snabbguide till vinterklimatet i Asien –listat från bäst till mindre bra – för dig som längtar bort från Sverige och vill hitta ett klimat som passar dig.

  1. Thailand, Kambodja, Vietnam och Laos. Alla de här länderna har behagligast klimat på vintern, när temperaturen inte är jobbigt hög på dagarna, kvällarna är svala och sköna och det nästan inte regnar alls. Tänk på att de norra delarna i Thailand, Vietnam och Laos har lite kyliga nätter. I Hanoi i Vietnam och Chiang Rai i Thailand  kan temperaturen gå ned till ca 10-12 grader på nätterna i december och januari.
  2. Indien. I Goa slutar det regna redan i november, och börjar inte igen förrän i juni. Här är det varmt året runt. I Udaipur är infaller regnperioden ungefär samtidigt, men det är mycket svalare på nätterna från november till mars. Om du planerar att åka på vår äventyrsresa i Indien är vintern en utmärkt tid att göra det på – men var beredd på kyliga nätter i norra Indien.
  3. Palawan, Filippinerna. Regnperioden slutar i december, och från januari till april är det extra trevligt att bo ett stenkast från stranden, som man gör på våra projekt där.
  4. Sri Lanka och Maldiverna. Regnperioden liknar den på Palawan. Den slutar i december/januari och det är torrt fram till april.
  5. Nepal och södra Kina. Vackert på vintern – men rejält kyligt på nätterna. Vill du ha tropisk värme dygnet runt är det här inte rätt destinationer på vintern, men vill du ha ett klimat som påminner och svensk höst och vår passar de här länderna utmärkt.
  6. Fiji och Indonesien. Regnperioden är inte lika markant som i Sydostasien, men det regnar mest från januari till mars. Räkna med mer eller mindre regn ungefär varannan dag.

Om du är sugen på en volontärresa i vinter är det hög tid att anmäla sig nu. Tänk också på att vi måste höja priserna på vissa projekt vid årsskiftet på grund av ökade kostnader – så boka gärna innan dess, så blir det billigare! 🙂