I april åkte AnnCharlotte från Norrtälje på en volontärresa till Sri Lanka tillsammans med sina barn Rasmus och Enzo. De var med på kulturveckan i Kandy och volontärarbetade med havssköldpaddor i Ambalagoda i en vecka. Vi vill gärna dela med oss av deras intryck, och hoppas att fler familjer blir sugna på en volontärresa till Sri Lanka!

– Egentligen har jag inte så mycket feedback att komma med heller, förutom positiv sådan, för både barnen och jag är väldigt nöjda med resan och vi har fått många fina minnen med oss hem! Alla var väldigt hjälpsamma, både i Kandy och i Ambalangoda. Introduktionsveckan var intressant, och alldeles lagom mycket för att fungera bra för barnen. Just flexibiliteten för att passa våra behov var något jag speciellt uppskattade på båda ställena.

Familjen åkte på sin volontärresa under påsklovet, som även sammanföll med det lankesiska nyårsfirandet när volontärarbetet tar en veckas uppehåll. Därför var det ovanligt få volontärer på plats när sköldpaddsprojektet drog igång igen efter helgdagarna.

– Det kanske till och med var en fördel att vara där under påsk/nyår då vi var nästan de enda volontärerna i Ambalangoda så vi fick göra extra mycket med sköldpaddorna, och vi fick också besöka nyårsfirande som en skola i Kandy anordnat. Min favorit av aktiviteterna var båtturen på Kandy Lake. Vilken fantastisk djur- och naturupplevelse så lättillgängligt mitt inne i Kandy!

 

Volontärarbete med havssköldpaddor

– Sköldpaddscentret i Ambalangoda har ett sprillans nytt boende som är jättefint! Jag skickar med ett par bilder. Min enda invändning därifrån är att man eventuellt kunde ha arbetat fler timmar per dag. (Men då har jag två morgonpigga barn som vill aktiveras, det är möjligt att volontärer i övre tonåren tycker det är alldeles lagom som det är…). Vi hade också turen att få vara med när sköldpaddsungarna släpptes. Något som hade varit väldigt intressant hade varit en ”teorilektion” om sköldpaddor. Nu fick jag svar på mina funderingar genom att fråga, men det är ju så lätt att man missar något då.

volontararbete-utomlands-familj

 

”Jag hoppas att inte allt resande till Sri Lanka helt avstannat nu”

Familjens resa till Sri Lanka sammanföll tyvärr med de första terrorattentaten i landet sedan inbördeskriget slutade 2009. Utrikesdepartementet avrådde från resor till Sri Lanka i några veckor efter attentaten, men har nu tagit bort sin avrådan och det är fritt fram att åka till Sri Lanka igen. En stor del av lokalbefolkningen lever direkt eller indirekt på turismen, och har drabbats kraftigt av den uteblivna turismen under våren och försommaren.

– Även terrorattentaten är ju något vi kommer att minnas, men vi kände oss aldrig otrygga för egen del. En kväll ordnades i Ambalangoda med att tända ett ljus för de drabbade och vi blev inbjudna att delta där. Jag hoppas att inte allt resande till Sri Lanka helt avstannat nu utan att ni kan fortsätta skicka volontärer dit.

 

Att åka på en volontärresa som familj går utmärkt

– Det verkar som ett väldigt roligt sätt att resa för ungdomar i ”backpacker-åldern”. Det blir sån bra gemenskap när alla gör allt tillsammans. Man behöver inte känna sig ensam även om man reser ensam. Och även som familj går det utmärkt kan jag intyga! Vi har fått uppleva mycket mer än på en vanlig turistresa.

frivillig-arbeid-familie-sri-lanka

– Nu funderar vi som bäst på vart nästa resa ska gå! Tack så mycket för bra service och för en fantastisk resa!

Foto: AnnCharlotte Dobson