Jag (Emanuel) fick igår chansen att besöka volontärcentret i Hua Hin i Thailand. Funderar du på att åka till något av projekten i Hua Hin? Läs vidare så får du mer information om mina intryck från det nya volontärcentret.

För dig som reser till Hua Hin – från flygplatsen i Bangkok tar det cirka 3 timmar med buss till Hua Hin. Vägen är bra men vid högtider och vissa tider kan det förekomma köer i trafiken vilket gör att resan tar något längre tid. Väl framme i Hua Hin är det enkelt att hitta och ta sig fram, det är en liten stad och framförallt är välbesökt under vintermånaderna. Vid mitt besök ordnade koordinatorn Tukkie hämtning åt mig med en lokal taxi vid ett kafé inne i Hua Hin, och det fungerade smidigt och bra. Jag hoppade upp på flaket och vi drog iväg mot volontärcentret!

Själva volontärcentret är beläget cirka 20 minuter med songtaew (en pickup med flak för passager där bak) från Hua Hin stad. I takt med att vi rör oss från Hua Hin stad blir antalet turister färre, vi passerar en lokal marknad, en mindre matbutik och ett antal lokala restauranger och små mysiga kaféer. Väl framme finner vi volontärcentret på höger sidan, ett grönt staket skiljer vägen från boendet och en snäll hund vilar sig vid entrén.

Själva boendet är nybyggt, så standarden på byggnader och faciliteter är mycket god, men enkel. Det finns fyra byggnader där du som volontär på något av projekten bor, de flesta rum har fyra eller sex bäddar, så kallade “bunkbeds” med en under- och en överslaf. För den som vill så finns det privatrum i en av byggnaderna, det tillkommer en extra kostnad för den som vill ha privat boende, fråga oss.

Samtliga rum har luftkonditionering och WiFi-uppkopplingen är vid vårt besök både snabb och pålitlig. För den som vill aktivera sig finns ett volleyboll nät där det går att samlas för att spela volleyboll eller någon annan sport. På centret finns också en pool, den är sannolikt inte stor nog för att motionsimma men det går utmärkt att leka och svalka av sig efter en lång dag.

frivillig-arbeid-thailand

Matsalen är en öppen yta där frukost och middag serveras, lunchen är oftast ute på projekten. Det finns en liten “kaffe-hörna” som alltid är öppen, här kan man till exempel ta sig kaffe, te, vatten eller en banan. Den öppna matsalen fungerar också som samlingsplats, här ges introduktionen vid ankomst och när en volontär lämnar är det tradition med avskedsmiddag. Matschemat vad under mitt besök som följer: Frukost klockan 07 – 08, lunch 12 – 13 och middag 17 – 18. På helgerna serveras ingen lunch och istället erbjuds en brunch mellan 10 – 13.

Det arrangeras gemensam transport till PhaeMai-marknaden på tisdagar, till den lokala bymarknaden på onsdagar och till någon av de närliggande stränderna i exempelvis Hua Hin, Cha Am eller Khao Takiab på fredagar. Samtliga utflykter avgår under eftermiddagen.

Flera volontärer väljer även att resa under helgen. Från Hua Hin går det till exempel flyg till Chiang Mai, eller varför inte ta bussen för att utforska Bangkok. Möjligheten finns också att resa söderut till exempelvis nationalparken Khao Sam Roi Yot eller västerut till Kuiburi nationalpark, både med en restid på cirka 1 till 1,5 timme.


Har du frågor eller funderingar kring projekten och själva volontärandet? Kika in några av projekten direkt här eller hör av dig till oss. Vi hjälper dig att hitta rätt och skapa en meningsfull och kul volontärresa!