För drygt en vecka sedan kom Sonja från Degerfors hem från fem veckor som volontär på sköldpaddsprojektet på den lilla ön Nusa Penida utanför Bali. Vi vill gärna dela med oss av hennes feedback och härliga bilder från resan!

Nusa Penida är en av de 17 508 öarna som hör till Indonesien, och här bor ungefär 45 000 människor. Ön ligger ungefär halvvägs mellan Bali och Lombok, och är känd för sin djur och natur. Hela Nusa Penida är ett fågelreservat, och här finns även bra dykning och fina stränder. Och så förstås halvssköldpaddor, som skyddas av vår lokala samarbetspartner med hjälp av volontärer och lokal personal. Här kan du läsa mer om sköldpaddsprojektet på Nusa Penida.

 

Feedback från Sonjas volontärresa till Bali och Nusa Penida

Vi ber alltid om feedback från våra volontärer, antingen på plats på under volontärarbetet eller när man kommer hem. Det är viktigt för oss att följa upp alla intryck, och om någon av våra volontärer är missnöjd med något vill även veta det, så att vi kan diskutera det med den lokala personalen och försöka få till förbättringar.

I Sonjas fall finns det inget att förbättra: Hon tyckte att det var en fantastisk volontärresa.

– Det bästa med projektet var känslan av att man kan hjälpa till att förändra syn på plast, vatten, havet och oceanen samt så klart att vara med och bidra till räddningen av sköldpaddorna. Man lär sig hur viktigt det är att ta hand om vår planet, inklusive sköldpaddorna.

frivillig arbeid bali 2022

 

Kulturveckan – en bra start på volontärresan

Sonja valde att inleda sin volontärresa med att vara med på kulturveckan, något som finns på nästan alla våra destinationer och som vi i de flesta fall rekommenderar våra volontärer att vara med på. Sonja håller med:

– Kulturveckan var helt fantastisk eftersom man lär sig lite om språket, den indonesiska kulturen, lokala människor, religionen och turismen, samt sevärdheterna och naturen.

kulturveckan-volontar-bali

 

Något för alla åldrar

Många av våra volontärer är under 30, men långt ifrån alla. Sonja hör till kategorin 50+, och rekommenderar personer i alla åldrar att åka på en volontärresa:

– Definitivt, det var många yngre människor som var volontärer och man lär sig att samarbeta med varandra, samt man lär sig att respektera alla. Dessutom lär man sig mycket om kulturen och människorna där. Jag kommer definitivt att åka tillbaka nästa år. Det var mycket lärorikt på många olika sätt.

Ett bättre betyg kan vi inte tänka oss, men vi avslutade ändå med att fråga Sonja om det finns något vi kan försöka förbättra när den här volontärresan.

– Det finns inget jag inte var nöjd med. Allt var superbra.

bali-frivillig-2022


Alla bilder: Sonja Josefsson, 2022