Vår samarbetspartner i Kina meddelar att de tyvärr inte kan ta emot några volontärer på pandaprojektet i Chengdu de närmaste månaderna. Detta är en säkerhetsåtgärd på grund av Coronaviruset, som har sitt ursprung i Wuhan i Kina.

Pandaprojektet är stängt för internationella volontärer från och med idag, och det finns i dagsläget inget fastställt datum för när vi kan ta emot volontärer där igen.

Våra övriga projekt i Kina är fortfarande öppna för volontärer, men vi rekommenderar att följa de riktlinjer som Världshälsoorganisationen har tagit fram för att minska smittorisken:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit regelbundet
  • Undvik att hosta och nysa öppet – använd eller näsduk eller armvecket
  • Undvik kontakt med personer som har influensaliknande symptom
  • Ät bara mat som är ordentligt tillagad (gäller särskilt kött och ägg)
  • Undvik kontakt med djur i områden där smittan finns

Utrikesdepartementet gick igår ut med en avrådan som gäller icke nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina, där Wuhan ligger.

 

Utanför Kina

I övriga länder fortgår all volontärverksamhet som vanligt, och antalet smittade av Coronaviruset utanför Kina är i relation till folkmängden så liten att det är enormt mycket större risk att till exempel vara med om en trafikolycka, än att få influensan.

IndiGo är på plats i Thailand, och följer utvecklingen noga. Vi ser i dagsläget ingen anledning att avråda från att resa till andra länder än Kina.


Uppdatering, 30 januari: På grund av coronaviruset skickar vi inga volontärer till något av projekten i Kina de närmaste månaderna. Detta beslut gäller fram till början av maj, därefter kommer en ny utvärdering av smittorisken att göras.