Från och med den 1 februari 2017 måste alla internationella volontärer på Bali skaffa visum på Indonesiens ambassad i hemlandet innan avresa. Visumet heter B-211 (Social visa) och garanterar att du inte får några problem med de lokala myndigheterna under din tid som volontär på Bali.

När du bokat din volontärresa till Bali får du ett inbjudningsbrev av oss, som du ska bifoga din visumansökan. Du får även en kopia av ansökningsblanketten, där vi redan har fyllt i allt utom din personliga information, så att allt blir rätt.

Fördelen med de nya reglerna är att du får ett visum som gäller för vistelse i Indonesien i upp till 60 dagar, och du behöver inte skaffa turistvisum vid ankomst om du ska stanna längre än 30 dagar, som tidigare var fallet. Visumet går dessutom att förlänga upp till fyra gånger på plats på Bali, så det går att volontärarbeta på Bali längre än tidigare.

Nackdelen är att det inte längre går att volontärarbeta på Bali utan visum, som tidigare var möjligt om man stannade i högst 30 dagar. Observera att de nya reglerna endast gäller volontärarbete – om du bara vill delta i introduktionsveckan och hälsoveckan går det fortfarande bra att åka till Bali utan visum, om du inte ska stanna längre än 30 dagar.

Ska du stanna i Indonesien i 31-60 dagar och inte volontärarbeta kan du skaffa visum vid ankomst (Visa on arrival). Då får du ett visum som gäller i 30 dagar, och som går att förlänga med 30 dagar på plats på Bali.

 

Volontärarbete på Bali – det här behövs för din visumansökan

  • Att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter din inresa i Indonesien
  • En ifylld visumansökan – du får den av oss och du behöver bara komplettera med dina personuppgifter.
  • Ett inbjudningsbrev. Det får du av oss, utan kostnad.
  • Ett nytaget foto i storlek 3×4 cm
  • En kopia av din flygbiljett eller annat bevis på hur och när du kommer att lämna Indonesien
  • En kopia på inbjudande persons ID-kort. Det får du av oss, utan kostnad.
  • Kvitto på att du betalat visumavgiften
  • Ett adresserat och frankerat returkuvert, om du inte hämtar upp passet personligen på Indonesiens ambassad. Vi rekommenderar att använda rekommenderad post.

Visumet kostar 450 kr och tar upp till tre arbetsdagar att utfärda.

Observera att visumet gäller för inresa i Indonesien i 90 dagar från att det utfärdats, så sök inte om visum tidigare än tre månader innan din volontärresa.

Läs mer på Indonesiens ambassads hemsida.