Marika, 24, studerar till vardags till civilingenjör inom bioteknik på Lunds Tekniska Högskola, men utnyttjade sommarlovet till en volontärresa till Nepal. Hon undervisade i Kathmandu, och vi vill gärna dela med oss av hennes feedback från resan:

– Det bästa var helt klart att få uppleva landet inifrån! Delvis för att det är ett otroligt häftigt land med fantastisk natur blandat med folktäta städer, men framförallt för alla fantastiska människor! Nepaleser är otroligt välkomnande mot gäster och delar gärna med sig av historier och bjuder in dig till familjen. Även om landet i sig ibland kan upplevas som otryggt och mycket av den service vi är vana vid hemifrån saknas, så var Green Lions personal en stor anledning till att den totala upplevelsen var trygghet.

Vad tyckte du om skolprojektet som helhet?
Spännande och lärorikt! Den som förväntar sig att göra världsomvälvande skillnad för eleverna kommer dock antagligen bli besviken. Vi som volontärer fick själva önska vilken typ av skola vi ville vara på, vilken nivå eleverna skulle ha och vilka ämnen vi ville undervisa och Green Lion kunde i de allra flesta fallen möta våra önskemål. Jag var på fyra olika skolor totalt under min tre veckor, vilket berodde på dels ett sommarlov, dels en lärarstrejk. Två av skolorna kan jämföras med våra låg- och mellanstadieskolor och två av skolorna var kvinnoskolor som var till för kvinnor som av olika anledningar aldrig började skolan som barn. Vår uppgift på plats var främst att prata med eleverna och lära de konversera på engelska, då de flesta lektioner utgår från läroboken och vardagliga samtal inte övas. Grupperna är ofta stora med 30 till 60 elever per klass, så det är en utmaning att få lektionerna att flyta på! Till vår hjälp hade vi både lärarna på skolan och Green Lions personal så vi var inte ensamma i klassrummet, vilket var både skönt och till stor hjälp. Vår uppgift var sedan att planera och genomföra lektionerna.

Skulle du rekommendera andra att volontära i Nepal genom oss? 
– Ja! När jag pratade med andra volontärer på plats upplevde jag att jag hade fått mycket bra information från er angående vad som väntade på plats och vad jag skulle ha med mig för intyg med mera. Det kändes tryggt och bra! Dessutom var just en volontärresa ett spännande sätt att uppleva landet på.

Var det något du inte var nöjd med? 
– Inte något som IndigoTravel eller Green Lion kan påverka vad jag kan komma på! Det som var största utmaningen var att anpassa sig till kulturen och levnadsförhållandena i Nepal, men det är också den delen av min resa som jag kommer minnas mest!

Har du några tips och råd till andra som funderar på en volontärresa till Nepal?
Det är både kul och bra att förbereda sig inför sin resa genom att läsa på om landet och kulturen och leta upp utflyktsmål. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att infrastrukturen i Nepal är av mycket lägre standard än den i Sverige, vilket försvårar vid utflykter. En resa inom Kathmandu på 10 km tar minst 45 minuter och en resa på landsvägar på 200 km tar minst 5 timmar. Därför skulle jag säga att det viktigaste är att ta allt som det kommer när du är på plats och anpassa sig till tempot i landet! Eller… det allra viktigaste tipset är att faktiskt åka för det är en upplevelse att minnas!

Vi tackar Marika för en fin insats i Nepal och för fina bilder! 🙂

Fotnot: Green Lions är IndiGos samarbetspartner i Nepal, och det är de som sköter det praktiska på plats.

 

frivillig-arbeid-nepal

Foto: Marika Arvidsson