Det är mycket som spelar in när man planerar en volontärresa. För de flesta är det förstås viktigast att man hittar ett projekt där man känner att man behövs och gör nytta. Men även andra faktorer spelar in – kulturen i det land man väljer att åka till, att man trivs ihop med de andra volontärerna och de lokala samordnarna – och inte minst vädret. Här listar vi de bästa destinationerna klimatmässigt för en volontärresa i april och maj!

Vad man tycker är ”bra” klimat är naturligtvis individuellt, men om man väljer att åka till en destination vid stranden vill nog de flesta ha mer sol än regn. Ska man jobba utomhus med fysiskt arbete vill nog de flesta inte ha 35 grader i skuggan. Ska man kombinera volontärarbetet med en äventyrsresa föredrar nog de flesta ett klimat där man inte fryser, svettas eller behöver paraply varje dag.

Asien är stort, och klimatet varierar mycket mellan länderna. Det är inte lätt att veta var det behagligaste vädret finns under en viss årstid – så här kommer en snabbguide från oss på IndiGo, som bor i Asien!

Vi rekommenderar de här destinationerna för en volontärresa i april och maj:

  1. Nepal. Vi tycker våren är den bästa tiden att resa til Nepal. I april och maj har landet tinat upp från den kalla vintern, och man kan jobba och gå på trekking utan att behöva ta med sovsäck och mössa. Våren är en perfekt tid att delta i uppbyggnadsprojektet efter jordbävningen i Nepal. I april och maj ligger dagstemperaturen på ca 25 grader och på nätterna sjunker den till till ca 15. Om du väntar till juli eller augusti är det varmare på nätterna, men det regnar mycket mer. Om du planerar att kombinera volontärarbete med trekking i Nepal är därför våren bättre. Under sommaren blir vandringslederna leriga och hala av regnet.
  2. Borneo  och Malaysia.  Borneo har klassiskt regnskogsklimat och temperaturen ändras inte så mycket under året. Det är runt 28-30 grader på dagarna och runt 23-25 på nätterna året runt. Det regnar mer eller mindre hela året, men de månader som har minst regn är april och maj – så det är den bästa tiden för dig som även vill passa på att sola och bada på någon av Borneos fina stränder!
  3. Palawan (Filippinerna). Palawan ligger ganska nära Borneo, och klimatet är likartat. Skillnaden är att det regnar ganska mycket redan från mitten av maj, så siktar du på en resa i mars och april och vill sola och bada då är Palawan perfekt. Vårt volontärboende på Palawan ligger 200 meter från stranden!
  4. Kina. Klimatet i Chenguprovinsen, där vårt pandaprojekt ligger och äventyrsresan har sin början, är inte helt olikt det i Nepal, och påminner även om klimatet i Sverige. I april och maj är det lagom svalt och regnar inte mycket. Väntar du till sommarmånaderna får du räkna med mer regn. Vår äventyrsresa i Kina har bara fyra avgångar om året – i april, juni, augusti och oktober. Alla årstider har sin charm i Kina, men vi rekommenderar i första hand avgångarna i april och juni. I augusti regnar det ganska mycket.
  5. Hanoi (Vietnam). Hanoi har ett behagligt kilmat med lite regn och svala nätter från oktober till april. I mitten av maj börjar termometern leta sig över 30 grader på dagarna och sommarregnen börjar. Från juni till augusti är det varmt och regnigt, vilket inte alltid behöver vara negativt, men vill du slippa vara blöt av svett blandat med regnvatten under vissa dagar rekommenderar vi i första hand att åka till våra projekt utanför Hanoi i vår istället för i sommar.

De här destinationerna har bjuder inte på det bästa vädret i april och maj:

  1. Norra och centrala Thailand, Burma och Laos. April är den varmaste månaden om året, och även om det lokala nyåret kommer i mitten av månaden och ger välbehövlig svalka i form av ett vattenkrig där nästan alla deltar (vare sig man vill eller inte!) tycker många att värmen kan vara jobbig i april och maj. Var beredd på det om du funderar på att åka till våra projekt i Chiang Rai eller Surin då. I södra Thailand är det inte fullt så varmt, så Koh Samui, Phang Nga och Kuraburi kan vara bättre alternativ. Tänk också på att det skollov i Thailand i mars och april.
  2. Kambodja. Av samma anledning som ovan. Det är varmt! Å andra sidan är det en utmärkt anledning att åka till vårt dykprojekt på Koh Seh och tillbringa en stor del av dagarna i vattnet.
  3. Sri Lanka & Maldiverna. Temperaturen är behaglig året runt på Sri Lanka, men det drar in monsunregn i två omgångar. Den första är i april och maj, och den andra i september till november. Därför kan övriga tider på året passa bättre för dig som även vill sola och bada på Sri Lanka. Om du bara planerar att volontärarbeta i Kandy, som ligger mitt på ön, spelar kanske regnen mindre roll.
  4. Udaipur (Indien). 40 grader i skuggan i maj är en intressant upplevelse. I två timmar. Sedan tycker de flesta att det börjar bli jobbigt.

Siktar du på att åka i sommar i stället? Då är klimatet på Bali, Fiji och Sri Lanka som allra bäst, och vill du undvika mycket regn bör du åka någon annanstans än Indien och Nepal. Fast som sagt – alla årstider i alla länder har sin charm!