Har du bokat en volontärresa eller äventyrsresa med oss under våren? Din säkerhet är viktig för oss, och vi vill att du följer UD:s reseråd – både för din egen skull och för din omgivnings. Därför går det bra att boka om din resa till senare i år, eller till 2021, helt utan kostnad.

Även när UD tar bort sin allmänna rekommendation om att inte resa utomlands gäller vår ombokningsgaranti. Om du inte känner dig trygg med att resa kan du flytta fram resan till ett datum längre fram – och skulle världsläget fortfarande vara instabilt då går det bra att flytta datumet så många gånger du vill utan att det kostar något.

Om UD avråder från att åka till det land du ska åka till, eller om landet inför restriktioner som gör att du inte kan genomföra resan som planerat, går det bra att flytta fram din resa utan att det kostar något ända fram till avresedagen.

 

Vi kommer att behöva extra många volontärer när krisen är över

När vi skriver det här – den 23 mars – är det ingen som vet hur länge COVID19-pandemin kommer att skapa problem i världen. Vår förhoppning är att den klingar av till sommaren, och att det då kommer att gå bra att resa som volontär igen. Kanske tar det längre tid i vissa länder.

Något vi däremot med säkerhet vet redan nu är att många fattiga länder skadas ekonomiskt av coronaviruset.

Länder som Thailand, Kambodja, Laos, Vietnam, Nepal, Indien, Sri Lanka, Indonesien och Filippinerna är beroende av turism. Nu blir hela vinter- och vårsäsongen förstörd, och det drabbar nästan alla som jobbar inom hotell, på restauranger, som chaufförer och guider, och andra som har direktkontakt med turister. Men inte bara dem – hela samhället påverkas av sjukdomen, arbetslösheten i många branscher stiger kraftigt och ekonomin försvagas.

I rika länder som Sverige och Norge är det illa nog. Men i fattiga länder kan det leda till katastrof både samhällsekonomiskt och på personlig nivå. När föräldrar blir arbetslösa påverkar det förstås hela familjer, och vi har även sett att djurskydd i länder under utveckling får ännu lägre prioritet i lågkonjunktur.

Därför hoppas vi att du väljer att flytta din inplanerade volontärresa till senare, istället för att boka av den. Du kommer att behövas ovanligt mycket, när du väl får möjlighet att åka.

 

Våra fadderbarn och barnhem i Thailand

IndiGo drivs ideellt, och vi som hjälper dig att få ihop din volontärresa jobbar även med annat för att få ekonomin att gå ihop. Den avgift du betalar som volontär går till stor del till det lokala samhället i det land du volontärarbetar i form av boende, mat, ersättning till lokala samordnare och donationer till projekten – men en stor del av din volontäravgift går även direkt till vår fond I Mina Skor.

De pengarna går helt oavkortat till att stödja barn från familjer i norra Thailand där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och till att stödja två lokala barnhem. Att få glädjen att hjälpa dem är vår ”lön”.  När du bokar en volontärresa med oss går anmälningsavgiften på 1500 kr direkt till fonden.

Just nu, när läget i världen är osäkert, är det färre som bokar volontärresor än vanligt. Det har vi förstås full förståelse för, och vi vill att ni alla tar hand om er själva och era nära och kära på bästa sätt. Det gör vi också – och dit hör våra fadderbarn och barnen på barnhemmen. Även om vi inte får in så många nya bokningar just nu fortsätter vi att stödja dem ekonomiskt. Det har vi råd med, även om pengarna just nu mest kommer ur våra egna fickor.

 

Är det läge att boka en volontärresa nu, eller är det bättre att vänta?

I skrivande stund kan vi inte ta emot nya volontärer i något land förrän tidigast 1 juni, men om du har bestämt dig för att du vill åka som volontär i sommar, höst eller kommande vinter går det utmärkt att boka in dig redan nu. Vår ombokningsgaranti gäller även för nya bokningar, så om du inte känner dig trygg med att åka när du planerat kan du flytta fram din volontärresa utan kostnad.

 


Har du några funderingar kring våra volontärresor? Du är alltid välkommen att höra av dig! 😊