Vi blickar framåt, och hoppas kunna ta emot volontärer igen till hösten när spridningen av Covid19 förhoppningsvis har avtagit. Om du funderar på en volontärresa senare i år eller under 2021 går det utmärkt att börja planera den redan nu, och om du behöver flytta din resa på grund av Covid19 eller något annat ordnar vi det utan kostnad.

Just nu har vi för första gången på över åtta år inga volontärer på något projekt. Det känns konstigt och tomt, men det är ett nödvändigt ont i dagsläget. Att alla våra volontärer, den lokala personalen och lokalbefolkningen på våra projekt håller sig friska är det viktigaste.

Planeringen för att kunna ta emot volontärer igen pågår dock för fullt. För oss som arrangerar volontärresor utomlands finns det tre viktiga huvudpunkter i planeringen för att kunna ta emot svenska och norska volontärer på våra projekt i Asien igen:

  • Säkerheten för våra volontärer
  • Säkerheten för lokalbefolkningen
  • Praktiska saker som gör resan möjlig

 

Säkerheten för våra volontärer

Att din volontärresa förutom att vara givande och rolig även ska vara säker är högsta prioritet för oss på IndiGo.

Vi rekommenderar att följa Utrikesdepartementets rekommendationer för utlandsresor. I skrivande stund (15 maj) avråder de från utlandsresor fram till 15 juli. Det betyder inte att det är förbjudet att åka utomlands, men om du åker innan dess kan det vara svårt att hitta en reseförsäkring som gäller – och en reseförsäkring är ett måste för att få resa med oss, för din egen säkerhet. Rekommendationen från UD kan komma att förlängas.

Vi har tät kontakt med våra samarbetsorganisationer runt om i Asien, och finns även på plats i Thailand. Många länder har börjat öppna upp så smått den här veckan eftersom antalet smittade i Covid19 sjunker på många håll i Asien, men det betyder inte att det går att resa till Asien ännu.

Alla länder har fortfarande restriktioner som gör det svårt eller omöjligt att resa in i landet för tillfället. Ingen vet hur länge de restriktionerna kommer att finnas kvar, men troligen över sommaren och kanske ännu längre. Det kommer med största säkerhet att finnas en övergångsperiod i alla länder, där vissa länder tillåter inresa tidigare än andra, och där man kan behöva visa upp friskintyg eller genomgå en läkarkontroll på flygplatsen innan man släpps in under en period.

Vi kommer inte att ta emot volontärer igen i något land förrän vi bedömer att läget är stabilt och att risken att smittas av Covid19 i det landet är låg.

 

Säkerheten för lokalbefolkningen

Som arrangör och förmedlare av volontärresor har vi ett extra ansvar. Det är lika viktigt för oss att minimera risken att smittas för de människor du träffar under din volontärresa som det är för dig.

I exempelvis Thailand ser statistiken just nu ganska hoppfull ut, med bara några få nya fall per dag. Rent statistiskt är risken att smittas i Thailand just nu betydligt lägre än i Sverige eller Norge, men vi vill självklart inte bidra till att smittspridningen ökar i något land igen.

Fattiga länder på många sätt drabbats hårt av karantänbestämmelser och utebliven turism, och vill inget hellre än att kunna öppna upp och ta emot utländska resenärer och volontärer igen. När det väl blir möjligt kommer ni att vara otroligt efterlängtade – men vi kommer inte att skicka volontärer till något land förrän vi bedömer att risken att man tar med sig smittan hemifrån är låg.

Därför har vi beslutat att inte ta emot volontärer på något av våra projekt förrän tidigast 1 september.

 

Praktiska saker som gör resan möjlig

För att vi ska kunna ta emot volontärer igen måste följande uppfyllas:

  • UD måste ha tagit bort sin rekommendation om att inte resa till det aktuella landet pga Covid19
  • Det aktuella landet måste ha tagit bort inreseförbudet för personer från Sverige/Norge
  • Om särskilda krav som t ex friskintyg, visum eller annat behövs för att bli insläppt i det aktuella landet finns måste man ordna detta. Vi hjälper dig självklart med information om vad som gäller.
  • Som volontär måste du vara flexibel och beredd på att det kan bli förändringar med kort varsel. Det kan exempelvis gälla att den lokala personalen på ett visst projekt inte kan ta emot volontärer som planerat på grund av rädsla för smittspridning, och att man då istället får volontärarbeta med ett annat projekt på samma destination.

 

Tack till alla våra fantastiska volontärer!

Vi hoppas att vi alla kan fortsätta bidra till en lite bättre värld även i framtiden – och passar på att rikta ett stort tack till alla våra volontärer som på ett eller annat sätt fått sina resplaner ändrade på grund av Covid19. Vi är glada och tacksamma för all förståelse ni har visat och vi hoppas kunna ta emot er snart igen. Tillsammans tar vi oss stärkta ur det här!


Funderar du på en volontärresa senare i år eller under 2021? Har du frågor eller funderingar kring det ”nya normala” för volontärresor och andra utlandsresor som kommer att gälla ett tag framåt? Hör gärna av dig – vi på IndiGo jobbar hemifrån, som vi alltid gjort, och är tillgängliga alla dagar i veckan! 🤗