Covid 19 har vänt upp och ned på världen i år. Vår förhoppning var att kunna dra igång våra volontärresor i liten skala och till några få länder nu i höst, men tyvärr är det inte möjligt ännu. Men vi blickar framåt, vässar pennorna och står beredda inför 2021!

 

Just nu: stängda gränser och krav på karantän

I slutet av sommaren såg det ut som att det skulle vara möjligt att återuppta våra volontärresor till Indonesien (Bali), Nepal, Sri Lanka och Fiji under hösten. Tyvärr finns det dock fortfarande så många restriktioner även till dessa länder att det i praktiken inte är möjligt att åka dit ännu.

Indonesiens regering har meddelat att de inte öppnar gränserna förrän tidigast i januari 2021. Nepal klarade sig relativt lindrigt från Covid-19 fram till slutet av augusti, men då tog tyvärr spridningen fart (mycket beroende på att grannlandet Indien tyvärr har miljontals smittade) och därför måste vi skjuta upp volontärresorna dit tills vidare.

Indiens granne i söder – lilla Sri Lanka – har däremot fortfarande bara ett litet antal smittade och vi tror att det blir ett av de första länderna som öppnar upp helt igen. I dagsläget utfärdas dock inga turistvisum, och de få utlänningar som släpps in måste sitta i karantän i 14 dagar vid ankomst. Detsamma gäller Fiji.

I övriga länder i Asien gäller liknande bestämmelser för tillfället, och det är oklart när de börjar öppna upp för utlänningar. Sydostasien, och länder som Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam, har liksom Sri Lanka och Fiji ett relativt litet antal smittade, men det är fortfarande svårt eller omöjligt att turista eller volontärarbeta i dessa länder om man inte redan befinner sig i landet.

Vår förhoppning är dock att kunna erbjuda volontärresor till dessa länder igen från december eller under början av 2021, även om mycket i skrivande stund fortfarande är oklart. Vi har dock tät kontakt med våra lokala samarbetsorganisationer i respektive land, och de är alla beredda på att dra ingång verksamheten igen så fort det blir möjligt.

 

Volontärarbete under 2021 – räkna med att vara extra efterlängtad

Den uteblivna turismen i exempelvis Thailand och Nepal har skapat stora ekonomiska problem och massarbetslöshet, och lokalbefolkningen vill inget hellre än än att allt ska gå tillbaka till det normala så fort som möjligt. Tyvärr ökar fattigdomen och klassklyftorna kraftigt för tillfället, och volontärarbete kommer att vara extra eftertraktat under 2021.

Samtidigt måste vi förstås ta med i beräkningarna att spridningen av Covid-19 i till exempel Sverige och Norge är betydligt mer utbredd än i Sydostasien, och det sista vi vill är att någon av våra volontärer tar med sig smittan hemifrån och riskerar att smitta lokalbefolkningen. När gränserna öppnar upp igen får vi räkna med att det blir en övergångsperiod när man behöver visa upp ett färskt intyg på att man testat negativt för Covid-19, och den första tiden kommer det förmodligen att krävas att man sitter i karantän vid ankomst till vissa länder för säkerhets skull.

frivillig-arbeid-asia-2021

När projekten öppnar för volontärer igen kommer vi att öppna upp de volontärresor där man jobbar med djur och natur och bygg och renovering först. Efter ett tag kommer även de projekt där man har mer direktkontakt med människor att ta emot volontärer igen, men vi måste ta ett steg i taget och räkna med att det kan bli två steg fram och ett tillbaka ibland.

Flexibilitet och förståelse kommer att bli ledord, både för oss och för våra volontärer. Det gemensamma målet är förstås att vi även i fortsättningen ska kunna erbjuda givande volontärresor där trygghet och säkerhet sätts främst, både för våra hårt arbetande volontärer och för alla de fantastiska människor man möter på platsunder sin volontärresa.

Vi blickar framåt och är redo för ett utmanande men spännande 2021, och hoppas att du vill vara med på den resan!