Det pratas och skrivs mycket om coronaviruset nu, och åsikterna är många. Är risken större att smittas i Sverige än i till exempel Thailand? Hur stor är risken att man som svensk tar med sig smittan till det land man besöker?

Det finns inga enkla svar på de frågorna.

De flesta av oss kommer inte att smittas, men det betyder inte att den närmsta tiden blir fri från stress och oro. Här har vi samlat råd och information för dig som har en volontärresa inbokad, eller som planerar att boka en volontärresa inom kort.

Du vet förmodligen redan en hel del om Coronaviruset: det kommer att fortsätta spridas runtom i världen (fast ingen vet i vilken omfattning), 80-90 % av de som smittas kommer inte att bli allvarligt sjuka (och många är helt symptomfria), barn verkar inte smittas i lika stor omfattning som vuxna och störst risk för allvarliga komplikationer har äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av andra sjukdomar.


Uppdaterat 14 mars: Utrikesdepartementet avråder från alla icke-nödvändiga utlandsresor fram till 14 april. Det betyder inte att det är förbjudet att åka utomlands, men om du bestämmer dig för att göra det måste du kolla med ditt försäkringsbolag så du har en reseförsäkring som gäller. Om du har påbörjat din resa innan den 14 mars ska försäkringen gälla, men dubbelkolla gärna med ditt försäkringsbolag.


 

Hur stor är risken att smittas av coronaviruset?

Enligt Världshälsoorganisationen är risken att smittas låg, om du inte befinner dig i ett område där coronaviruset sprids snabbt för tillfället eller haft kontakt med en smittad person.

För oss som förmedlar volontärresor finns ytterligare en aspekt: vi vill inte bidra till att sprida smittan till svaga grupper i länder under utveckling, och har därför ett extra stort ansvar. Vi ber därför alla våra volontärer att hålla koll på sin hälsa under volontärarbetet, och prata med din handledare om du tror att du håller på att bli sjuk.

 

I de länder vi har volontärresor är läget just nu så här:

Fiji: Endast 5 kända fall av corona, men Fijis regering har infört ett tillfälligt inreseförbud för alla utlänningar. Därför går det inte att boka volontärresor till Fiji som startar innan 1 juni.

Filippinerna: ca 700 smittade. Filippinernas regering har infört ett tillfälligt inreseförbud för personer från alla länder där coronasmittan finns, och därför kan vi inte ta emot volontärer här förrän tidigast i början av juni.

Indien: ca 700 smittade. Indiens regering har infört ett tillfälligt inreseförbud för alla utlänningar, som gäller fram till 15 april. Det finns en risk att det kan förlängas. Därför går det inte att boka volontärresor till Indien som startar innan 1 juni.

Indonesien: Ca 900 smittade. Inga officiella restriktioner för personer från Sverige, men vår lokala samarbetspartner kräver att tar med ett färskt läkarintyg innan man åker till projekten. Volontärprojekten på Lombok och Flores är pausade fram till 1 juni.  På Bali går det fortfarande bra att volontära och projekten är igång, men vi kan inte ta emot nya volontärer här förrän tidigast den 1 juni.

Kambodja: Ca 100 kända fall av coronasmitta. Kambodjas regering har infört ett tillfälligt inreseförbud för alla utlänningar, som gäller fram till 15 april. Det finns en risk att det kan förlängas. Därför går det inte att boka volontärresor till Kambodja som startar innan 1 juni.

Kina: Alla volontärprojekt i Kina ligger på is för tillfället.

Laos: Färre än 10 fall av corona, men Laos regering har infört ett tillfälligt inreseförbud för alla utlänningar. Därför går det inte att boka volontärresor till Laos som startar innan 1 juni.

Maldiverna: Ca 10 fall av corona. På grund av reserestriktioner kan vi inte ta emot volontärer här förrän tidigast i början av juni.

Nepal: Endast 3 kända fall av corona, men Nepals regering har infört inreseförbud för alla utlänningar fram till 30 april. Därför kan vi inte ta emot nya volontärer i Nepal förrän tidigast i början av juni.

Sri Lanka: Ca 100 kända fall av coronasmitta. Sri Lanka har infört ett tillfälligt inreseförbud för personer från bland annat Sverige fram till 29 mars. Det kan komma att förlängas. Därför går det inte att boka volontärresor till Sri Lanka som startar innan 1 juni.

Thailand: Ca 1000 kända fall av corona. Från den 21 mars kräver den thailändska regeringen att svenskar har med sig ett läkarintyg på att man inte är smittad av coronaviruset, och att man har en sjukförsäkring som täcker vård upp till 100.000 USD – så i praktiken har vi svårt att ta emot nya volontärer i Thailand för tillfället.

Vietnam: Ca 150 fall av corona. Alla volontärprojekt i Vietnam pausas den 23 mars, och vi kan därför inte ta emot nya volontärer i Vietnam för tillfället. Vietnam har stängt gränserna för personer från Europa från 15 mars till 15 april. Det finns en risk att det kan förlängas. Därför går det inte att boka volontärresor till Vietnam som startar innan 1 juni.


Listan senast uppdaterad 26 mars


 

Vad händer med min inbokade volontärresa?

Det beror på när du ska åka, vad du ska göra, och i vilket land. Vi håller dig uppdaterad, och du är självklart alltid välkommen att höra av dig med funderingar.

 

Är det läge att boka en volontärresa nu?

Det går bra att att boka in en resa nu, men vår rekommendation är att inte boka in en resa som startar i april eller maj på grund av all osäkerhet som råder för tillfället och på grund av UD:s avrådan.

Ingen vet förstås exakt vad som kommer att hända den närmsta tiden, men de flesta experterna är överens om att coronaepidemin kommer att klinga ut inom några månader.

Om du planerar en volontärresa senare i år kan det vara bra läge att boka den nu – det kommer att vara stort behov av volontärer på våra projekt runt om i Asien när allt återgår till det normala igen, och lokalbefolkningen kommer att vara extra tacksamma för att du både hjälper till på plats och stöttar den lokala ekonomin. Många fattiga länder har redan drabbats hårt av minskade turistintäkter på grund av viruset. Dessutom går det att hitta billiga flygbiljetter till många länder nu, för resa i sommar eller höst.

 

Vad händer om jag vill avboka min volontärresa på grund av coronaviruset?

Det går bra att boka av din volontärresa upp till 15 dagar innan projektstart, och du får då tillbaka volontäravgiften förutom anmälningsavgiften på 1500 kr. Den går direkt till vår fond I Mina Skor, som stöttar två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand.