I april akte AnnCharlotte fra Norrtälje på en frivillighetsreise til Sri Lanka sammen med sine barn Rasmus og Enzo. De deltok på kulturuken i Kandy og jobbet frivillig med havskildpadder i Ambalagoda i en uke. Vi vil gjerne dele deres inntrykk, og håper at flere familier vil være interessert i frivillig arbeid i Sri Lanka!

– Egentligen har jag inte så mycket feedback att komma med heller, förutom positiv sådan, för både barnen och jag är väldigt nöjda med resan och vi har fått många fina minnen med oss hem! Alla var väldigt hjälpsamma, både i Kandy och i Ambalangoda. Introduktionsveckan var intressant, och alldeles lagom mycket för att fungera bra för barnen. Just flexibiliteten för att passa våra behov var något jag speciellt uppskattade på båda ställena.

Familien reiste under påskeferien, som også falt sammen med det srilankanske nyttårsfeiringen da frivilligarbeidet tok en ukes pause. Derfor var det uvanlig få frivillige på plass da skilpaddeprosjektet startet igjen etter ferien.

– Det kanske till och med var en fördel att vara där under påsk/nyår då vi var nästan de enda volontärerna i Ambalangoda så vi fick göra extra mycket med sköldpaddorna, och vi fick också besöka nyårsfirande som en skola i Kandy anordnat. Min favorit av aktiviteterna var båtturen på Kandy Lake. Vilken fantastisk djur- och naturupplevelse så lättillgängligt mitt inne i Kandy!

 

Frivillig arbeid med havskildpadder

– Sköldpaddscentret i Ambalangoda har ett sprillans nytt boende som är jättefint! Jag skickar med ett par bilder. Min enda invändning därifrån är att man eventuellt kunde ha arbetat fler timmar per dag. (Men då har jag två morgonpigga barn som vill aktiveras, det är möjligt att volontärer i övre tonåren tycker det är alldeles lagom som det är…). Vi hade också turen att få vara med när sköldpaddsungarna släpptes. Något som hade varit väldigt intressant hade varit en ”teorilektion” om sköldpaddor. Nu fick jag svar på mina funderingar genom att fråga, men det är ju så lätt att man missar något då.

volontararbete-utomlands-familj

 

“Jeg håper at ikke alle reisende til Sri Lanka helt stoppet opp nå”

Familiens tur til Sri Lanka gikk dessverre sammen med de første terrorangrepene i landet siden borgerkrigen endte i 2009. Utenriksdepartementet advarte mot å reise til Sri Lanka i noen uker etter angrepene, men har nå fjernet sin anbefaling. En stor del av lokalbefolkningen lever direkte eller indirekte på turisme, og har blitt hardt rammet av mangel på turister i løpet av våren og forsommeren.

– Även terrorattentaten är ju något vi kommer att minnas, men vi kände oss aldrig otrygga för egen del. En kväll ordnades i Ambalangoda med att tända ett ljus för de drabbade och vi blev inbjudna att delta där. Jag hoppas att inte allt resande till Sri Lanka helt avstannat nu utan att ni kan fortsätta skicka volontärer dit.

 

Frivillig arbeid som familie går utmerket

– Det verkar som ett väldigt roligt sätt att resa för ungdomar i ”backpacker-åldern”. Det blir sån bra gemenskap när alla gör allt tillsammans. Man behöver inte känna sig ensam även om man reser ensam. Och även som familj går det utmärkt kan jag intyga! Vi har fått uppleva mycket mer än på en vanlig turistresa.

frivillig-arbeid-familie-sri-lanka

– Nu funderar vi som bäst på vart nästa resa ska gå! Tack så mycket för bra service och för en fantastisk resa!

Foto: AnnCharlotte Dobson