• volntar-vilda-elefanter-sri-lanka-sepia

Volontärresa: Vilda elefanter och sköldpaddor på Sri Lanka

 • Destination:
 • Reslängd från : 4 veckor
 • Pris från:
  19,300 sek

På grund av COVID-19 kan vi tyvärr inte ta emot volontärer på det här projektet under 2022. Sköldpaddsprojektet är dock igång.

Hjälp till att bevara elefanter och andra vilda djur på Sri Lanka i det här unika projektet i Wasgamuwa Nationalpark! Här lever du primitivt och spelar en viktig roll i skyddandet av landets majestätiska jättar samtidigt som du lär känna lokalbefolkningen och får fantastiska minnen för livet! Den sista veckan får du tillbringa på vårt sköldpaddsprojekt i Ambalangoda, där du även kan passa på att njuta av sol och bad på den underbara sandstranden.

Det här projektet är fyra veckor långt
Du observerar elefanterna i nästan tre veckor
Sista veckan tillbringar du på sköldpaddsprojektet på stranden
Vid nationalparken bor du tillsammans med andra volontärer nära parken
Sista veckan bor du i volontärhuset i Ambalangoda, nära stranden
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2022
4 veckor: 19.300:-
Vill du förlänga med fler volontärveckor på ett annat projekt? Kontakta oss!
2022
Inga datum inplanerade ännu.
Ingår:
? Hjälp med planering inför din resa
? Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
? Hämtning på flygplatsen i Colombo, och transfer till volontärboendet i Kandy
? Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
? Transfer Kandy – Wasgamuwa – Kandy – Ambalangoda
? Allt boende under din vistelse
? Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
? En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
? En donation till projektet
? Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet i Ambalangoda till flygplatsen efter avslutat projekt
Du ska helst boka ditt flyg till Colombo så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på söndagen. Då ingår hämtning på flygplatsen fram till klockan 21.00. Vi kan även ordna så att du blir hämtad på flygplatsen redan på lördagen, och då betalar du bara 400 kr extra för mat och boende på lördagen.
Om du landar en annan dag än lördag eller söndag ingår inte hämtning. Då kan du antingen ta dig till Kandy med taxi på egen hand eller betala extra för hämtning som vi arrangerar.
Projektets sista dag är en fredag, och det går bra att stanna på boendet fram till lunchtid på lördagen om du vill. Vi hjälper dig gärna att hitta bra biljetter!
Turistvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm:
http://www.stockholm.embassy.gov.lk
Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Kolera kan också vara bra att skydda sig mot. Malaria finns inte på Sri Lanka. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna, samt att sova med myggnät.

 

Volontärarbete med elefanter i frihet!

De flesta volontärprojekt som involverar elefanter är på elefantläger, där elefanter har tränats att tjäna människor – som arbetskraft, transportmedel eller underhållning. De flesta tycker det är kul att se elefanter måla tavlor, spela fotboll eller ta med turister på en ridtur. De ser inte baksidan. Elefanter är extremt intelligenta och självständiga, och för att kunna hanteras av människor på ett säkert sätt måste deras integritet och naturliga instinkter brytas ned. Vill du kan läsa mer om hur det går till kan du googla ”phajaan”, som processen kallas.

Vi på IndiGo tycker att elefanter ska få leva så naturligt och fritt som möjligt – inte som cirkusdjur eller transportmedel åt turister. Vi stöder därför inte elefantläger, även om några av dem tjänar ett gott syfte; att ta hand om de elefanter som redan domesticerats och försöka göra livet så naturligt som möjligt för dem.

Därför är vi extra stolta över att kunna presentera vårt projekt på Sri Lanka, där du får uppleva elefanter i sin rätta miljö!

 

Vad gör man på projektet?

Du blir upphämtad på flygplatsen i Colombo på söndagen.  Om du landar tidigt på dagen ordnas transfer ändå till Wasgamuwa nationalpark direkt. Landar du för sent för att hinna med den långa resan dit samma dag får du först transfer till vår samarbetspartners center i vackra Kandy i centrala Sri Lanka, och får tillbringa den första natten där. Då åker du vidare till nationalparken på måndagen.

Här får du utföra många olika viktiga arbetsuppgifter – allt från att observera elefanterna från en trädkoja en hel natt till att hjälpa till att lösa konflikter mellan människor och elefanter i nationalparken. Du kommer att få handledning  av projektets forskare eller hans assistent. Arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande, det är varmt (och dessutom mycket fuktigt periodvis) och du lever under mycket enkla förhållanden. Vissa dagar behöver du gå upp till en mil. Det här är ”på riktigt” – inget tillrättalagt och turistanpassat låtsasprojekt . Men du kommer att få massor tillbaka i form av upplevelser utöver det vanliga!Volontärjobba vilda elefanter Sri Lanka

En av dina arbetsuppgifter som volontär blir att övervaka elstängslet som nationalparken satt upp för att hålla elefanterna borta från de lokala böndernas grödor, och därmed indirekt skydda elefanterna – om elefanterna håller sig borta från grödorna har bönderna ingen anledning att jaga bort dem och skada dem.

Du kommer även att vara en aktiv del av forskningsprojektet. Det innefattar bland annat att observera och rapportera elefanternas individuella rörelsemönster inom nationalparken, identifiera stigar som rovdjur och bytesdjur använder och kartlägga den biologiska mångfalden.

Det ingår även kontakter med representanter för byarna som ligger i och nära nationalparken. Parken hjälper de lokala bönderna att odla apelsiner, eftersom det är något som elefanter inte äter. Om elefanter lyckas ta sig in på deras ägor har de åtminstone apelsiner kvar att sälja, vilken kan minska konflikterna mellan människor och elefanter.

Du volontärjobbar i nationalparken, som ligger i centrala Sri Lanka, i tre veckor. Därefter flyttar du (via en natt i Kandy och tåg morgonen efter) till sköldpaddsprojektet i Ambalangoda, där du tillbringar den sista veckan med att ta hand om skadade sköldpaddor, släppa tillbaka dem i havet och skydda deras ägg och naturliga miljö på stranden.  Läs mer om det projektet under dess länk. Du kommer även att få tid över att njuta av sol och bad!hjälp sköldpaddor som volontär Sri Lanka

 

Det här projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar:

2020: 10 och 15 januari, 4 och 21 februari, 9 mars, 7 och 10 april, 11-17 april, 1, 7 och 8 maj, 5 juni, 31 juli, 3 augusti, 1 september, 1 , 29 och 30 oktober, 25 och 29 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer på Sri Lanka

Du kommer att bo i en avlägsen by som heter Pussellayaya i utkanten av nationalparken, som ligger cirka sju timmars resväg från huvudstaden och flygplatsen i Colombo. Boendet är av mycket enkel standard, med delat badrum, dusch, handfat och västerländsk toalett. Huset har fem sovrum, och du kommer förmodligen att få dela rum med minst en annan volontär (av samma kön).  Det finns myggnät – använd dem! Tills nyligen hade huset ingen el indragen, men det har nu moderniserats och det finns till och med en wifi-uppkoppling – dock är den inte helt pålitlig och vi rekommenderar att du köper ett lokalt simkort med för att kunna koppla upp dig på internet om du vill göra det. (I vissa fall kan du få bo i ett annat hus nära nationalparken, beroende på antalet volontärer för tillfället och dina arbetsuppgifter. Detta boende är oftast bara tillfälligt.)

Boendet övervakas av ett gift par som även lagar maten. Den är av lokal karaktär men lite mildare än det lokalbefolkningen äter, som oftast är mycket kryddstarkt. Det finns en affär 5 minuter från huset där du kan köpa godis/snacks och kall dricka, och det finns en kyl i huset.

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Sri Lanka

? Det finns gott om bankomater och affärer i Kandy, så det mesta kan köpas på plats innan du åker till nationalparken.

? Från oktober till december är det regnperiod – glöm inte regnkläder och paraply.

? En del av resorna i det här projektet sker med lokal buss och tåg. Tänk på att inte ta med dig för mycket packning

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Benjamin, 24, Umeå
  Svara

  Det här är ett äventyr. Ett riktigt äventyr. Jag lärde mig väldigt mycket. Om elefanter förstås. Och om Sri Lanka. Men minst lika mycket om mig själv. Det var otroligt lärorikt att bara fokusera på dagens uppgifter i en nationalpark mitt ute ingenstans, utan internet, utan TV, utan alla i-landsproblem. Och sista veckan med sköldpaddorna på stranden var en perfekt avslutning. Rekommenderas varmt!!

 • Annica, 26, Helsingborg
  Svara

  Hej! Nyss hemkommen och har inte riktigt hunnit smälta alla intryck ännu, känns konstigt att vakna hemma i sin säng av en väckarklocka och inte av djurlivet i djungeln strax innan solen går upp. Det här är ett projekt för oss som tycker att djur ska vara i frihet och inte i bur. Sri Lanka var fantastiskt, och jag kan verkligen rekommendera det här projektet för de som vill göra en annorlunda volontärresa. Var beredda på enkla förhållanden men massor av spännande möten med både djur och människor.

 • Hampus Sjöblom
  Svara

  Hej, det bästa med resan var helt klart elefantprojektet! Jag hade 3 fantastiska och väldigt intressanta och lärorika veckor där. De som var där och jobbade med projektet hade alla väldigt mycket kunskap om naturen och områdena runt omkring. De hade väldigt bra svar på frågor och de brann verkligen för elefant- människokonflikten.

  Jag trivdes inte fullt lika bra med sköldpaddeprojektet och hade nog helst stannat på elefantprojektet i alla fyra veckor. Det andra projektet var inte på något sätt dåligt, utan det var att elefantprojektet var så fantastiskt och passade mig som handen i handsken. Jag kan varmt rekommendera detta projektet och jag tycker att ni har varit bra på alla sätt och vis.

  Jag har haft en fantastisk upplevelse och skulle gärna göra om denna resan en gång till! Elefantprojektet är otroligt intressant och utvecklande och jag skulle speciellt rekommendera det till de som tycker om att vara ute i naturen och vandra.