• volontaeresor-indonesien-flores-sepia

Volontärresa: Undervisa på Flores i Indonesien

På grund av COVID-19 och omstruktureringar hos vår samarbetspartner i Indonesien, kommer projektet på Flores tyvärr inte att vara igång den närmsta tiden. Vi rekommenderar projekten i Ubud på Bali och på Nusa Penida istället.

Volontärarbeta på den vackra ön Flores, och kombinera ditt volontärarbete på en lokal skola med naturupplevelser i världsklass!

Du undervisar i minst två veckor
Du bor tillsammans med andra volontärer, nära havet
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2021
1 vecka: –
2 veckor: 6.350:-
3 veckor: 8.450:-
4 veckor: 10.550:-
5 veckor: 12.700:-
6 veckor: 15.050:-
7 veckor: 17.150:-
8 veckor: 19.300:-
9 veckor: 21.750:-*
 

*Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss! 

2021
Inga datum inplanerade ännu.
Ingår:
? Hjälp med planering inför din resa, inklusive ett inbjudningsbrev som du behöver till din visumansökan
? Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
? Hämtning på Komodo flygplats, och transfer till volontärboendet
? Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
? Allt boende under din vistelse
? Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
? En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
? En donation till skolan/projektet
? Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Komodo Airport (LBJ) på Flores så att du landar mellan kl 06 och 20 dagen innan projektet börjar, dvs söndagen. Då ingår gratis hämtning på flygplatsen. Om du kommer en annan dag, senare på söndagskvällen eller med båt från någon av de andra Sundaöarna behöver du ta dig till boendet i Labuan Bajo på egen hand.
Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att behålla rummet till lunchtid på lördagen.
Du behöver skaffa visum på Indonesiens ambassad i Stockholm innan du åker. Du kan antingen göra det personligen eller via post. Visumet du ska söka heter ”B-211” (Social Visa) och det tar högst tre arbetsdagar att utfärda. Med det visumet kan du stanna i Indonesien i upp till 60 dagar, och det går att förlänga på plats upp till fyra gånger.

Du behöver bifoga ett inbjudningsbrev som du får av oss när du har bokat, och vi hjälper dig självklart genom visumprocessen utan kostnad. Läs mer här:
https://indigotravel.se/nya-visumregler-for-volontararbete-pa-bali/
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B, och i vissa fall tyfoidfeber. Det finns en risk att smittas av malaria på Flores. Diskutera med din husläkare eller vaccinationsklinik om du behöver malariaprofylax – det beror bland annat på hur länge du stannar och vilken tid på året du åker. Vi rekommenderar att alltid använda myggspray och ha tunna bomullskläder som täcker armar och ben när du är ute på kvällarna.


Flores är – tillsammans med bland annat Bali och Lombok – en av öarna i pärlbandet som utgör de Mindre Sundaöarna, en ögrupp i östra Indonesien. Drygt 1,8 miljoner människor bor på ön. Till skillnad från resten av Indonesien, som (med undantag av Bali) är mestadels muslimskt, är de flesta av invånarna på Flores kristna. Mest känd är ön för sina komodovaraner, vacker natur och den imponerande vulkanen Kelimutu.

 

Volontärarbete – lär ut engelska på ön Flores i Indonesien

Som volontär på skolprojektet på Flores är din huvuduppgift att lära barnen engelska på ett kreativt och roligt sätt. Barnen lär sig engelska i skolan, men de får sällan eller aldrig tillfälle att prata engelska med någon – så lägg gärna tonvikten på enkel konversation och fokusera mindre på att traggla grammatik.

Engelska blir allt viktigare för lokalbefolkningen att behärska, både för högre studier och för att att kunna få jobb i den snabbt växande turismnäringen på ön.

På Flores undervisar man huvudsakligen utanför det ordinarie schemat, från klockan 14 på eftermiddagarna. Barnen kommer från statliga skolor, och deras engelskanivå är ofta lägre än för elever i samma ålder på Bali och Lombok eftersom Flores är mer isolerat och inte får många volontärer.

Det finns kursplaner att följa om man vill, men det går lika bra att skapa egna lektioner. Man undervisar ensam, men en lokal samordnare finns på plats för att tolka och hjälpa till när det behövs.

frivillig-arbeid-indonesia-flores

 

Undervisningsprojektet är stängt under följande lokala helgdagar och skollov:

2020:

 • 1 januari
 • 25 februari
 • 9-14 mars (examensvecka – volontärarbetet flyttas till en förskola)
 • 25 mars
 • 10 april
 • 1 maj
 • 11-16 maj (examensvecka – volontärarbetet flyttas till en förskola)
 • 21-27 maj
 • 1 juni
 • 8-13 juni (examensvecka – volontärarbetet flyttas till en förskola)
 • 17 och 20 augusti
 • 5-9 oktober (examensvecka – volontärarbetet flyttas till en förskola)
 • 29 oktober
 • 7-11 december (examensvecka – volontärarbetet flyttas till en förskola)

Den 23 juni till 4 juli och 21 till 31 december till är det skollov. Då bedrivs engelskundervisning under friare former, och antalet elever kan vara lägre än vanligt.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Flores än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning, eller som en paus i volontärveckorna.

 

Boende för våra volontärer på Flores

Du bor på vår lokala samarbetspartners center i Labuan Bajo, på västkusten, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum.

Du får tillgång till wifi, det finns varm dusch, och du får tre mål mat varje dag (två på helgerna – brunch och middag). Maten är mestadels lokal, och ris eller nudlar är basen i de flesta rätter. Det finns vegetariska alternativ.

volontaerresor-flores-indonesien-boende

Du handtvättar din egen tvätt, eller kan lämna in den för maskintvätt för en liten extrakostnad. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. I volontärhuset får du inte dricka alkohol. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Flores

? Det finns bankomater i Labuan Bajo, så det går att få ut lokal valuta utan att växla.

? Köp gärna ett lokalt simkort för att hålla kontakten med den lokala personalen och andra volontärer.

? Det är regnperiod på Flores från december till mars – ta med regnkläder och paraply.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback