• volontararbete-undervisa-munkar-sri-lanka

Volontärresa: Undervisa munkar på Sri Lanka

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  3,900 sek

Ett specialprojekt för dig som är intresserad av buddhism, och vill kombinera ditt volontärarbete med kulturutbyte och att lära dig mer om theravadhabuddhismen. Det här är två projekt i ett – på förmiddagarna undervisar du munknoviser i den lokala tempelskolan, och på eftermiddagarna är du med och renoverar buddhisttempel. Det här projektet är baserat i Hanguranketha, en timme sydost om Kandy. 

Du jobbar med projektet i minst en vecka*
Det här är lika mycket kulturutbyte som volontärarbete
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre åldersgräns
Förkunskapskrav: Engelska på gymnasienivå

2019
1 vecka: 3.900:-*
2 veckor: 5.600:-
3 veckor: 7.300:-
4 veckor: 8.900:-
5 veckor: 10.700:-
6 veckor: 12.500:-
7 veckor: 14.300:-
8 veckor: 15.900:-
9 veckor: 17.700:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan i Kandy eller med något av våra andra projekt på Sri Lanka. 
**Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2019 även för projektstart under 2020.
2019 & 2020
Alla måndagar, utom nyårsveckan i mitten av april. I april, juli, augusti, november och december är det skollov och volontärarbetet fokuseras då helt på renovering.
Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Colombo
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till templet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt, men oftast räcker hemförsäkringen)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska helst boka ditt flyg till Colombo så att du landar dagen innan projektet börjar, dvs på söndagen. Då ingår hämtning på flygplatsen fram till klockan 21.00. Vi kan även ordna så att du blir hämtad på flygplatsen redan på lördagen, och då betalar du bara 350 kr extra för mat och boende på lördagen.
Om du landar en annan dag än lördag eller söndag ingår inte hämtning. Då kan du antingen ta dig till boendet med taxi på egen hand eller betala extra för hämtning som vi arrangerar.
Projektets sista dag är en fredag, och det går bra att stanna på boendet fram till lunchtid på lördagen om du vill. Vi hjälper dig gärna att hitta bra biljetter!
Turistvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm:
http://www.stockholm.embassy.gov.lk.
Vi rekommenderar att du skaffar ett vanligt turistvisum. Skriv inte i ansökan att du ska volontärarbeta, det krånglar bara till processen.
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B samt i vissa fall tyfoidfeber. Malaria finns inte på Sri Lanka. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbete med engelskundervisning för buddhistmunkar och noviser

På förmiddagarna består ditt volontärarbete av att lära ut engelska till de lokala munknoviserna, i en tempelskola. Din huvudsakliga uppgift är att undervisa dem i engelska – både genom att prata engelska med dem och genom skriv- och läsövningar.

Kreativitet uppskattas, och du får gärna blanda in andra ämnen än ren engelskträning – exempelvis miljöfrågor, geografi, matematik eller annat som intresserar dig. Självklart är religion och buddhism också något som är intressant att ta upp och diskutera, och vi hoppas och tror att du kommer att lära dig mycket själv.

volontär-undervisa-munkar-srilanka

Vissa av munkarna kommer att stanna i templet hela livet, medan andra att leva mer ”vanliga” liv förr eller senare. Det är vanligt att familjer placerar sina söner i ett tempel en kortare eller längre tid, för att studera buddhism, men även för att lära sig annat. Ibland är fattigdom en bidragande orsak till att pojkar bor i tempel och studerar i tempelskolor, ibland är det främst av religiösa skäl.

frivillig-arbeid-sri-lanka-munkar

Engelska är viktigt att lära sig vare sig man ska förbli munk eller senare vill studera vidare och hitta jobb, exempelvis i den snabbt växande turismindustrin i landet. Som volontär på det här projektet får du en unik inblick i lankesiskt vardagsliv och kultur, på ett mycket djupare plan än turister – och är du intresserad av buddhism kommer det att vara extra givande.

 

Volontärarbete med renovering av buddhisttempel

På eftermiddagarna får du renovera ett lokal buddhistiskt tempel. Arbetsuppgifterna varierar från vecka till vecka, men innefattar exempelvis rengöring och målning och annan renovering av gamla buddhisttempel, byggande av nya tempel eller tillbyggnader av befintliga tempel. Du kommer att komma i nära kontakt med lokalbefolkningen och buddhistmunkarna som bor i eller i anslutning till templen. När du är i tempelområdet är det extra viktigt att tänka på att ta seden dit du kommer – klä dig i inte i shorts eller linne, rök inte öppet och var noga med att följa de förhållningsregler som ges på plats.

frivillig-arbeid-tempel-sri-lanka

Det här projektet även innefattar ibland även renovering av skolor, barnhem och liknande byggnader med renoveringsbehov.

 

Det här projektet gör uppehåll på följande lokala helgdagar:

2019: 15 januari, 4 och 19 februari, 4 och 20 mars, 11-17 april, 19 april, 1 och 18 maj, 5 juni, 16 juli, 12 och 15 augusti, 13 september, 12 november, 11 och 25 december.

2020: 10 och 15 januari, 4 och 21 februari, 9 mars, 7 och 10 april, 11-17 april, 1, 7 och 8 maj, 5 juni, 31 juli, 3 augusti, 1 september, 1 , 29 och 30 oktober, 25 och 29 december.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete på Sri Lanka med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Sri Lanka än bara volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan i Kandy också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning eller som en paus i arbetsveckorna.

 

Boende för våra volontärer på Sri Lanka

I Hanguranketha bor du på vår lokala samarbetspartners center, i ett mysigt litet hus med fin trädgård. Huset ligger några kilometer från centrala Hanguranketha och du får eventuellt får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Maten är helt eller mestadels vegetarisk och av lokal karaktär.

volontärboende Hanguranketha

Du handtvättar din egen tvätt. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Alkohol är inte tillåtet på volontärboendet. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Sri Lanka

• Var beredd på att Hanguranketha är en liten ort, och att antalet volontärer här är lägre än i Kandy.

• Från oktober till december är det regnperiod – glöm inte regnkläder och paraply.

• Hanguranketha ligger uppe i bergen mitt på Sri Lanka, vilket ger ett svalare och behagligare klimat än längs kusterna.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Andreas
  Svara

  Hejhej, jag kommer förmodligen att boka in mig på det här projektet i maj, 3 eller 4 veckor. Nån som har lust att hänga på då?