• frivillig-arbeid-burma-myanmar--sepia

Volontärresa: Undervisa i en tempelskola i Mandalay

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  5,500 sek

På grund av oroligheter i Burma kan vi tyvärr inte ta emot volontärer för närvarande. Om du vill volontärarbeta med att undervisa barn från Burma rekommenderar vi vårt projekt i Kuraburi i Thailand.

Bo och volontärarbeta i ett buddhistkloster i Mandalay i Burma – en volontärresa utöver det vanliga i en av världens nyaste demokratier!

Introduktionsveckan är valfri
Du bor i anslutning till klostret
Du undervisar i minst en vecka

2020
1 vecka: 5.500:-
2 veckor: 6.900:-
3 veckor: 8.800:-
4 veckor: 10.700:-
5 veckor: 12.600:-
6 veckor: 14.500:-
7 veckor: 16.400:-
8 veckor: 18.300:-
9 veckor: 20.200:-
10 veckor: 22.100:-
11 veckor: 24.000:-
12 veckor: 25.900:-

Vill du stanna längre än 12 veckor? Kontakta oss!

2020
Alla måndagar hela året (utom i mitten av april)
Ingår:
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ Hämtning på flygplatsen i Mandalay
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du ska boka ditt flyg till Mandalay så att du landar dagen innan projektet börjar (dvs en söndag). Vi kan även ordna hämtning på lördagar, men då kostar den extra natten på boendet 350 kr.

Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!

Enklaste sättet att få visum till Burma (Myanmar) är att skaffa det online på http://evisa.moip.gov.mm
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B. Malaria finns i vanliga fall inte i Mandalay stad, men enstaka fall kan förekomma under regnperioden (juni till november) – kolla med din husläkare eller vaccinationscentral om vad som rekommenderas om du planerar att åka under den perioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.


Tack vare vår närvaro i Asien och goda samarbete med en lokal välgörenhetsorganisation kan IndiGo som första organisation i Skandinavien erbjuda välorganiserade volontärresor till Burma. Missa inte den unika chansen att vara bland de första volontärerna i spännande Mandalay – staden på Irrawaddys flodbank och Konbuang-dynastins sista huvudstad!

frivillig-arbeid-burma

Volontärarbeta i Burma/Myanmar!

Låter Mandalay bekant? Kanske tänker du på On the Road to Mandalay, som från början var en rad i en dikt av Rudyard Kipling (han som skrev djungelboken), och senare blivit en låttexter för både Frank Sinatra och Robbie Williams? Eller går tankarna kanske till Mandalay Casino i Las Vegas?

Hursomhelst är Mandalay Burmas näst största stad, beläget mitt i landet, med cirka en miljon invånare – och mångas favoritstad i Burma. Mandalay är Burmas kulturella centrum och har en intressant historia och många vackra tempel att besöka. Klimatet är behagligare än i Yangon. Mandalay ligger på ungefär samma breddgrad som Chiang Rai i norra Thailand, och temperaturen går sällan över 25 grader på nätterna.

 

Introduktionsvecka (valfri)

I Mandalay kan du välja mellan att börja jobba direkt eller delta i en introduktionsvecka först. Vi rekommenderar särskilt introduktionsveckan om du inte har varit i Mandalay tidigare, eftersom den ger en bra introduktion till burmesisk kultur och innehåller besök på flera intressanta tempel och annat sevärt. Om du väljer att vara med på introduktionsveckan ser programmet ut så här:

På måndagen börjar vi med en introduktion till den lokala kulturen, och en lektion i burmesiska. Efter lunch blir det lite lokal sightseeing i området runt boendet, och du får möjlighet att köpa det du kan tänkas behöva på den lokala marknaden. På kvällen väntar en välkomstmiddag.

introduktionsveckan-burma

Tisdagen blir ”turistig” – vi besöker två av de ställen som nästan alla turister i Mandalay åker till: Mandalay Palace och Mandalay Hill. Palatset ligger mitt i stan, och här bodde Burmas två sista kungafamiljer fram till slutet av 1800-talet. På Mandalay Hill ligger flera av Mandalays finaste tempel.

På onsdagen börjar vi dagen med att besöka Mingun, nordväst om Mandalay, och besök på fler intressanta tempel och ruiner från Mandalays forna storhetstid. Vi hinner även med en båttur på sjön Irrawaddy. Efter lunch åker vi tillbaka till stan och du får lära dig laga mat på burmesiskt sätt. Resultatet hamnar förstås på middagsbordet!

mandalay-hill

 

Torsdagen bjuder på fler tempel och en inblick i den lokala kulturens mystik – det är trots allt detta som lockar de flesta turister till Mandalay. På dagens lista står Gyllene templet före lunch, och templet Mahamuni efter lunch.

Fredagen använder vi till att förbereda dig för volontärarbetet på bästa sätt.

 

Jobba som volontär i en tempelskola

Som du säkert redan har förstått av programmet för introduktionsveckan har buddhisttempel spelat en central i Burma genom historien – och gör fortfarande det. På den här tempelskolan går över 6.000 elever i ålder 7 till 18 år, och en del av dem bor dessutom i templets anslutande byggnader. Undervisningen är gratis, och barnen kommer från familjer med små ekonomiska resurser, som annars inte skulle ha råd att låta sina barn gå i skolan.

Även om templet i grunden är buddhistiskt välkomnas barn från alla religioner, och eftersom Burma är ett multireligiöst land speglas det även i skolan – här finns barn från både muslimska och hinduiska familjer. Av de barn som bor i anslutning till templet är många föräldralösa eller kommer från familjer som inte kan eller vill ta hand om dem, så templet fungerar även som ett barnhem för många av Mandalays mest utsatta barn. P1160407

Undrar du vad barnen har i ansiktet? Det kallas thanaka, och är en naturlig solskyddskräm gjord av bark.

 

Projekt 1: Undervisa barn från fattiga familjer i engelska

Trots att Burma tills ganska nyligen var mer eller mindre stängt för västerländska besökare finns det grundläggande kunskaper i engelska hos många i befolkningen. Landet var under brittiskt styre från 1824 till 1948, och engelska är fortfarande mycket viktigt både för de som vill studera vidare på högre nivå och för de som vill jobba med turismindustrin i Burma, som väntas explodera och generera många nya jobb inom de närmaste åren.

Som volontär här bidrar du till att hjälpa barn från svåra förhållanden att bryta cirkeln av fattigdom och brist på utbildning. Genom att lära barnen engelska skapar du du möjligheter för dem att hitta jobb och skapa sig en bättre framtid.
volontärarbete-tempel-burma-myanmar

 

Projekt 2: Volontärarbeta som yrkeslärare och mentor

I tempelskolan finns även yrkesutbildningar för tonåringar. Den inriktningen passar för dig som har utbildning eller arbetslivserfarenhet från bland annat de här inriktningarna:

 • Hotell och restaurang
 • Enkel programmering
 • Enkel datakunskap/webdesign
 • Frisör
 • Mattläggning
 • Skrädderi

Här kombineras yrkesförberedande praktisk undervisning med engelska, och och eleverna är mellan 13 och 18.

mentorskap-burma

 

Det är skollov i Burma från mitten av februari till slutet av maj. Då arrangeras istället engelskalektioner för de barn som bor i anslutning till templet.

 

Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Du behöver även ta med ett kort CV på engelska.

Vill du få en känsla av hur vardagslivet i Mandalay och klosterområdet ser ut? Kolla på den här videon!

 

Boende för våra volontärer i Mandalay

Du bor inom tempelområdet, tillsammans med andra volontärer av samma kön. Där bor man 2-4 personer i samma rum. Det finns wifi på kontoret, och västerländska toaletter. Det finns inte varmvatten. Templet och skolan ligger i stadsdelen Nanshe, i östra Mandalay.

volontärboende-mandalay-burma

Du bjuds på tre måltider varje arbetsdag, brunch och middag på helgerna. Burmesisk mat innehåller mycket ris, nudlar, grönsaker och ägg, och en del kött. Missa inte burmesisk tebladssallad (stavas Lahpet Thoke, uttalas ”La-pey To” ) när du är i Mandalay – en favorit hos oss på IndiGo!

volontärboende-mandalay

 

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Visa hänsyn och sunt förnuft, särskilt när barnen är i närheten. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Den här volontärresan passar extra bra för dig som vill göra ditt gymnasieprojekt utomlands.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Mandalay

• Det är kyligt på nätterna mellan november och mars. Ta gärna med en sovsäck, eftersom boendet inte är uppvärmt.

• Ta med kläder som täcker axlar och knän, även under de varma månaderna – de behövs både vid tempelbesök och under volontärarbetet

• Förvänta dig massor av spännande upplevelser, i ett land som känns som en blandning av Thailand, Kina och Nepal men samtidigt är väldigt unikt!

 

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Sandra
  Svara

  Hej!

  Nu sitter jag på flygplatsen i Bangkok och har fem timmar att slå ihjäl, så jag passar på att ge lite feedback från min tid i Mandalay.

  I stort har allt varit toppen. Det var lite praktiska detaljer som kunde ha fungerat bättre men det får man nog räkna med i ett land som Burma. Att passa tider verkar inte vara så viktigt här, det är man väl inte riktigt van vid som svensk och det tog någon vecka innan jag förstod att klockan 12 lika gärna kan betyda kvart över ett… men när jag väl kommit in i deras tidsuppfattning blev det enklare.

  Själva projektet har varit väldigt givande, om jag rekommenderar verkligen en volontärresa till Burma om man vill uppleva något annorlunda. Det var fint att se att man faktiskt gjorde skillnad och barnen var hur goa som helst. Den lokala personalen var väldigt tillmötesgående och fixade det mesta.

  Man får vara beredd på att boendet är enkelt, och jag var ju där från mitten av april till mitten av maj som är den varmaste tiden på året. Det varnade ni ju för innan jag bokade så jag får skylla mig själv… får väl erkänna att det hade varit skönt med luftkonditionering ibland under de varmaste dagarna men det var bara att gilla läget.

  Mandalay var jättefint och det gjorde inte så mycket att jag hoppade över introduktionsveckan – det fanns gott om tid på helgerna att åka runt. Mandalay Hill är en favorit, där var jag flera gånger och satt och tittade ned över stan när solen gick ned. Otroligt vackert och fridfullt.

  Tack så mycket för all hjälp innan jag åkte, det var skönt att alltid få snabba och bra svar från någon som har koll.

  Jag tar gärna emot ett volontärintyg – ska börja söka jobb nu när jag kommer hem, så det kan bli värdefullt. 🙂