• volontarresor-apor-gibbon-thailand-sepia

Volontärresa: Rehabilitera gibbonapor i Thailand

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  6,700 sek

På grund av COVID-19 och omstruktureringar hos vår lokala samarbetspartner kan vi tyvärr inte ta emot volontärer på det här projektet den närmsta tiden.

Volontärarbeta med gibbonapor som räddats från vanskötsel, olaglig handel och utnyttjande för att underhålla okunniga turister. Ta aldrig selfies med en söt apa på stranden – i de flesta fall har dess mamma skjutits för att någon ska kunna tjäna pengar!

Boendet är i dubbelrum med varm dusch
Minimiålder: 16 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns
Barnfamiljer välkomna
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2022
1 vecka: 6.400:-
2 veckor: 11.250:-
3 veckor: 16.150:-
4 veckor: 20.900:-
5 veckor: 25.850:-
6 veckor: 30.800:-
2022
inga datum inplanerade ännu.
Ingår:
💗 Hjälp med planering inför din resa
💗 Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
💗 Hämtning på flygplatsen i Bangkok (Suvarnabhumi eller Don Mueang) och transfer till volontärboendet i Mae Sot, oftast via Singburi
💗 Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
💗 Allt boende under din vistelse
💗 Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
💗 En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
💗 En donation till projektet
💗 Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Eventuella visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
❎ Transfer från volontärboendet till flygplatsen efter avslutat projekt
Du bör boka ditt flyg till Bangkok så att du landar helgen innan projektet börjar, dvs en lördag eller söndag. Vi kan ordna hämtning på båda flygplatserna i Bangkok (Suvarnabhumi och Don Mueang) hela dagen på lördagen och fram till klockan 15.00 på söndagen.

Du får först transfer till vår lokala samarbetspartners volontärcenter i Hua Hin, och på söndagkvällen ordnas transfer med nattbuss till Mae Sot. 

Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går det bra att stanna på boendet till efter frukost på lördagen. Då ordnas transport till busstationen till Mae Sot, och därifrån kan du ta buss eller minibuss till Bangkok. Ska du flyga hem direkt är det enklast att ta en taxi från busstationen till flygplatsen, men tänk på att vara ute i god tid. Man vet aldrig hur lång tid man fastnar i trafiken i Bangkok. Det finns även en flygplats i Mae Sot, och du kan flyga till både Suvarnabhumi och Don Mueang därifrån.

Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.  

Ska du vara i Thailand längre än 30 dagar rekommenderar vi att du skaffar ett turistvisum från Thailändska ambassaden i Stockholm. Det finns tre varianter: ”single entry tourist visa”, som är giltigt i tre månader och kostar 260 SEK, ”double entry tourist visa” gäller i sex månader och kostar 520 SEK och ”triple entry tourist visa” som också är giltigt i sex månader och kostar 780 SEK. Mer information finns här:
http://www.thaiembassy.se/en/visa
Vi rekommenderar att du inte uppger att du ska volontärarbeta när du ansöker om turistvisumet – det bara krånglar till processen.

Fullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A och i vissa fall hepatit B rekommenderas också. På det här projektet är rabiesvaccination starkt rekommenderat. Malaria kan finnas i västra delen av Tak-provinsen, på gränsen till Burma, och vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

På det här projektet får du volontärarbeta med omhändertagna gibbonapor, och bidra till att rehabilitera dem efter år av vanskötsel och utnyttjande för att underhålla turister i Thailand. 

 

Volontärarbete med gibbonapor i Mae Sot i nordvästra Thailand

Om du har varit i Thailand har du kanske sett personer som går runt med gibbonapor i turisttäta områden – ofta på stränderna. Kanske har du till och med fallit för frestelsen att få hålla i en, ta ett par bilder, gett en slant till ägaren för mat för apan och känt att du gjort en god gärning? Tyvärr har du då även bidragit till fortsatt exploatering av de här söta primaterna.

Som volontär på det här projektet får du hjälpa till att ta hand om gibbonapor som räddats från missförhållanden. Många av aporna kommer från personer som utnyttjat dem för att tjäna pengar. Många av dem har fångats i det vilda som ungar, efter att deras mamma skjutits ihjäl. Andra kommer från välmenande men okunniga personer som tyckt att en gibbon skulle vara ett gulligt husdjur, men inte kunnat ta hand om dem på ett bra sätt när de vuxit upp.

 

Om gibbonreservatet

Projektet ligger 45 kilometer söder om staden Mae Sot, i provinsen Tak i nordvästra Thailand. Det är bara 6 kilometer till gränsen till Burma. I det här vackra området köpte ett amerikanskt-thailändskt par mark 1991, för att njuta av ett lugnt och still liv när de pensionerade sig.

En dag kom en besökare till huset, och frågade om de ville köpa en gibbonunge. Han hade den innanför jackan, och ungen saknade två fingrar. De hade brutits av när mannen skjutit ned ungens mamma från ett träd i djungeln. Mamman hade han ätit upp, och nu blev paret erbjudna att köpa ungen för 500 baht (drygt en svensk hundralapp).

Det blev början på parets kamp för att rädda och rehabilitera gibbonapor i Thailand, och deras planer på en stilla ålderdom ersattes av ett ihärdigt arbete med att ha hand om gibboner i alla åldrar som på olika sätt hamnade hos dem. 2003 blev kvinnan – som heter Pharanee – ensam ansvarig för verksamheten när hennes make mördades, och hon är fortfarande eldsjälen bakom allt som händer här.

volontararbete-apor-gibbon-thailand

Idag finns det ungefär 70 omhändertagna gibbonapor här, och även runt 20 makaker, en svartbjörn och en schakal!

 

Volontärarbetet med gibbonapor

Under helgen ordnar vi så du blir upphämtad på flygplatsen i Bangkok och får transfer till vår samarbetspartners volontärboende i Singburi, norr om Bangkok. Om du vill kan du vara med på en valfri introduktionsvecka till den thailändska kulturen där innan du börjar volontärarbeta, och det går även bra att kombinera gibbonprojektet med ett av våra volontärprojekt i Singburi, Hua Hin, Kaeng Krachan eller Kanchanaburi.

På söndag kväll ordnas transfer med nattbuss från Singburi till Mae Sot (eller Hua Hin/Kaeng Krachan om du volontärarbetar där innan). Resan tar 6-7 timmar. När du kommer fram till reservatet på måndag morgon/förmiddag får du en introduktion till arbetet och en säkerhetsgenomgång. Det är viktigt att komma ihåg att all direktkontakt med aporna måste ske tillsammans med någon från den lokala personalen – det är extra viktigt de första dagarna, innan du och aporna lärt känna varandra.

På tisdag morgon börjar volontärarbetet på allvar! Var beredd på att vakna tidigt – du kommer att bo nära aporna, och de är morgonpigga. Deras oooooooOOO går att höra flera kilometer bort! Din arbetsdag börjar med att förbereda frukost till aporna, och se till att varje apa får i sig det han eller hon behöver. Städning av apornas inhägnader är också en stor del av arbetet.

frivillig-arbeid-dyr-thailand

Många av de räddade aporna har blivit illa behandlade av människor, och en stor del av volontärarbetet består även av att tillbringa tid med dem, socialisera dem och göra dem vana att hanteras av människor. Det är tyvärr sällan eller aldrig möjligt att återinföra en omhändertagen gibbon till ett liv i djungeln – de har inte den kunskap som behövs för att klara sig på egen hand.

Att tillbringa tid med dem och göra dem mindre rädda för människor gör det enklare att utföra enklare medicinska kontroller, och att hantera dem utan nedsövning när de behöver vård och omsorg.

volontararbete-djur-thailand

Ibland (men inte ofta) kommer besökare till centret, och då kan du bli ombedd att visa dem runt och berätta om verksamheten.

Arbetsdagen slutar ca klockan 15.30 – aporna går och lägger sig tidigt – och då kan du koppla av med en bra bok eller se en film i väntan på middagen. Det finns många böcker på engelska att låna, och ett tv-rum med dvd-filmer.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Kombinera ditt volontärarbete i Thailand med en kulturvecka!

Vill du uppleva mer av Thailand än ”bara” volontärarbetet? Anmäl dig till kulturveckan i Hua Hin också! Där får du lära dig mer om thiländs kultur på förmiddagarna och koppla av på en ny strand varje eftermiddag! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning.

 

Boende för våra gibbonvolontärer i Mae Sot

På söndag kväll ordnas transfer med nattbuss från Hua Hin till Mae Sot. På projektet får du eventuellt dela rum och badrum med en volontär av samma kön, och bjuds på tre mål mat varje dag. Maten är mestadels thailändsk. Du får tillgång till gratis wifi, och dusch med varmvatten. Du kan tvätta dina kläder för hand.

volontarboende-mae-sot

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete och deltagande.

Det finns ett litet samhälle nära projektet, med bankomat, apotek och några små restauranger och affärer – men var beredd på att det här är ett ganska litet volontärprojekt på landsbygden.

 


Observera att vi behöver kolla tillgänglighet med den lokala personalen innan vi kan garantera en volontärplats på det här projektet. Vi rekommenderar att vänta med att boka flyget till du har fått en bekräftelse från oss.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback