• volontärarbete-orangutanger-malaysia-frivillig-arbeid

Volontärresa: Jobba med orangutanger i Malaysia!

 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  9,300 sek

Det här projektet genomgår omstrukturering, och går för tillfället inte att boka. Om du vill volontärarbeta med ett liknande projekt rekommenderar vi istället vårt projekt med att rehabilitera gibbonapor i Thailand.

Två inriktningar – allmänt volontärarbete eller praktikplats vid djurutbildning
Allmänt volontärarbete: Minst 2 veckor
Praktikplats: Minst 4 veckor
Minimiålder: 18 år
Maxålder: Ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Allmänt volontärarbete: Grundläggande engelska.
Praktikplats: Utbildning i veterinärmedicin/bevarandebiologi eller liknande.

2018
2 veckor: 9.300:-
3 veckor: 13.000:-
4 veckor: 16.700:-
5 veckor: 20.400:-
6 veckor: 24.100:-
7 veckor: 27.800:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Januari: 1, 15
Februari: 5, 19
Mars: 5, 19
April: 2, 16
Maj: 7, 21
Juni: 4, 18
Juli: 2, 9, 16, 23
Augusti: 6, 20
September: 3, 17
Oktober: 1, 15
November: 5, 19
December: 3, 17
 
2019:
Varje måndag

Ingår:
¤ Assistans på KL Sentral och tågbiljett från KL till Taiping
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till orangutangprojektet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Fickpengar
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Eftersom det finns två internationella flygplatser i Kuala Lumpur, båda med bra kollektivtrafik, hämtar vi upp dig på centralstationen – KL sentral. Dit kan du enkelt ta dig från båda flygplatserna med snabbtåg, buss eller taxi. Vi möter dig på KL Sentral mellan kl 8 och 20 på söndagen, för vidare transport till Taiping med tåg. Den tar ca fyra timmar. Sista dag på projektet är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Om du är svensk medborgare kan du stanna i Malaysia upp till 90 dagar utan visum! Vill du stanna ännu längre kan du ordna visum på plats i Malaysia.

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B och tyfoidfeber. Vaccination mot rabies rekommenderas också i vissa fall.

Volontärarbete med orangutanger i Perak i norra Malaysia

Ett projekt som både passar dig som har utbildning inom djurvård eller liknande och dig som bara tycker om djur – vi anpassar dina arbetsuppgifter efter dina förkunskaper.
volontärresor-borneo-regnskog

Projektet är baserat strax utanför Taiping, i Perak-provinsen i nordvästra Malaysia. Det är en mysig stad med ca 200.000 invånare, och namnet betyder ”Great Peace” på kinesiska. Liksom resten av Malaysia bjuder Taiping på en intressant blandning av muslimsk, malaysisk, kinesisk och indisk kultur. Här hittar du även god mat med ursprung i många olika länder.

Den lokala personalen möter dig i centrala Kuala Lumpur på söndagen, mellan kl 8 och 20, och ser till att du hamnar på rätt tåg till Taiping. Tågbiljetten ingår. Om du reser i Malaysia innan volontärarbetet går det även bra att ta en buss från exempelvis Penang/Georgetown till Taiping på söndagen

 

Introduktionsvecka till den lokala kulturen

Den första veckan är en introduktion till den lokala kulturen. Vi rekommenderar att vara med på den, men om du bara har möjlighet att stanna i två veckor brukar det gå bra att börja volontärarbeta direkt istället.

måndagen börjar vi med en genomgång av programmet, och därefter får du en introduktion till den lokala kulturen i Malaysia i allmänhet och i området runt Taiping i synnerhet. Vi besöker ett museum där du får lära dig mer om områdets intressanta historia, och vi avslutar dagen på vackra Taiping Lake Garden.

tisdagen väntar staden Kuala Kangsar och Galeri Sultan Azlan Shah, där Peraks sultanfamilj bor. På kvällen gör vi även ett besök på marknaden i Kuala Kangsar.

Efter frukost på onsdagen åker vi till Ipoh, huvudstaden i Perak-provinsen som även Taiping tillhör. Här besöker vi muséet Han Chin Pet Soo, som visar hur livet såg ut här när Malaysia (som då hette Brittiska Malaya) var en brittisk koloni och tennbrytning var den huvudsakliga inkomstkällan i Ipoh. Vi besöker även den vackra tågstationen som byggdes för över hundra år sedan, och avslutar med stranden Lumut beach och ett grottempel på eftermiddagen och kvällen.

volontärresor-malaysia-perak2

torsdagen besöker vi ön Penang. Huvudorten Georgetown har flera intressanta byggnader från den brittiska kolonialtiden. Hela Malaysia är en blandning av olika kulturer, och Penang är inget undantag – här finns kinesiska tempel, indisk musik och malaysisk charm.

Penang är även känt för sina kreativa väggmålningar och för sin goda mat – testa gärna en nasi kandar (ris med små sidorätter som kyckling, nötkött, fisk, räkor och bläckfisk, eller en vegetarisk variant med äggplanta eller okra), och avsluta med en kacang (en efterrätt med krossad is, sirap, gelé och nötter).

volontärarbete-orangutanger

Vi avslutar introduktionsveckan på fredagen med ett besök i den mysiga kuststaden Kuala Sepetang. Här finns bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur – prova gärna en skål Curry Mee, en lokal specialitet med äggnudlar och currysoppa med kokosmjölk.

Helgen är ledig. Du kan utforska Perak-provinsen på egen hand eller tillsammans med andra deltagare – kanske hittade du ett favoritställe under introduktionsveckan som du vill åka tillbaka till? Det går förstås lika bra att bara ta den lugnt i Taiping. Frukost på boendet ingår även under helgen.

 

Om projektet

Orangutangprojektet drivs av en stiftelse som heter Bukit Merah Orang Utan Island Foundation, och dess främsta mål är att bidra till orangutangernas överlevnad. Sedan starten år 2000 med tre omhändertagna orangutanger från Borneo har man idag utökat beståndet till mellan 25 och 30 orangutanger, och fungerar även som ett center för forskning och utbildning.

De orangutanger som är friska och tillräckligt gamla för att klara sig utan tillsyn släpps  ut på en egen liten ö i sjön vid forskningscentret. Här får de leva fritt, men får mat och tillsyn av centrets personal och volontärer. För att få in pengar till verksamheten tar man emot besökare, som mot betalning får en guidad tur till ön och en chans att se orangutangerna i sin naturliga miljö, dock endast på avstånd.

volontärresor-orangutang-malaysia

Den stilige herren till höger är BJ, öns alfahanne.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och den finns bara i vilt tillstånd i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. Det finns två arter av orangutanger. Den på Sumatra (Pongo abelii) är akut utrotningshotad och den på Borneo (Pongo pygmaeus) är utrotningshotad. Orangutangerna i Bukit Merah hör till arten Pongo pygmaeus, som är aningen mindre än sina nära släktingar på Sumatra.

Orangutanger är oftast snälla och fredliga, och spenderar sin mesta tid uppe bland trädtopparna i regnskogen.  Namnet orangutang betyder ”skogsmänniska” på malaysiska (orang = människa, hutan = skog), och de delar 97% av vår DNA.

 

Varför är orangutangen utrotningshotad?

Två huvudorsaker: skogsskövling och tjuvjakt.

Skövling av regnskogen har gjort att nästan 80% av Malaysias och Indonesiens ursprungliga skogar har försvunnit. Huvudorsakerna är den kommersiella avverkningen, beredning för jordbruk, och omvandling till plantager. Avverkningen av skogen är dessutom ofta olaglig och öppnar upp nya vägar som ger tjuvskyttar tillgänglighet in i tidigare orörda områden. Bränder som härjar okontrollerat för att rensa mark till oljepalmsplantager och jordbruk är också ett stort problem.

frivillig-arbeid-orangutang-malaysia

Trots att det är olagligt dödas orangutanger för sitt kött. De är dessutom lätta måltavlor då de rör sig sakta. I slutet av 1990-talet importerade Taiwan ca 1000 orangutanger, som bl a används som husdjur, på samma sätt som vi har hundar och katter.  Över 80% av infångade orangutanger dör i samband med fångst och transport, eller kort därefter.

 

Vad gör man som volontär på det här projektet?

Det finns två inriktningar:

Praktik:  Om du går en utbildning som innefattar djursjukvård, bevarande av utrotningshotade djurarter, zoologi eller liknande kan vi här erbjuda en unik möjlighet att få en praktikplats där du på nära håll kan studera orangutangernas beteende och utveckling. Om du har utbildning inom djursjukvård kan du i vissa fall bli ombedd att assistera vid enklare kirurgiska ingrepp och liknande, men det är inte praktikperiodens huvudinriktning.

För att få en sådan praktikplats krävs att du stannar i minst fyra veckor. Om du är student behöver visa upp ett intyg på att du går en relevant utbildning och ett rekommendationsbrev från ditt universitet, högskola eller i vissa fall annan eftergymnasial utbildning. Om du redan är färdigutbildad behöver du visa upp intyg från din utbildning och/eller din nuvarande arbetsplats.

praktik-orangutanger-malaysia

Allmänt volontärarbete: Om du bara tycker om djur och orangutanger och vill hjälpa till, är du lika välkommen. Då kommer dina arbetsuppgifter att anpassas till dina förkunskaper, och kortaste volontärperioden är två veckor.

På båda inriktningarna är det orangutangernas bästa som står i fokus, och centret strävar efter att behålla deras naturliga instinkter och sin distans till människor. Därför kommer du inte att få bära runt på orangutangbebisar eller ha annan onödig närkontakt med orangutangerna. Om du hittar en volontärresa med orangutanger där sådant ingår i arbetsuppgifterna bör du vara mycket skeptisk. En vanlig förkylning kan exempelvis smitta från människa till orangutang, och i värsta fall vara dödlig för den. De är väldigt infektionskänsliga. Hur gulliga orangutangbebisarna än är ligger det inte i deras bästa intresse att bli hanterade av många olika människor, och därmed öka risken för smitta och infektioner.

volontärarbete-orangutang-malaysia

Dina arbetsuppgifter kommer därför i första hand att bestå av bl a följande:

 • Förbereda orangutangernas måltider, och leverera dem till utfordringsplattformarna i parken
 • Se till att de har en ren och säker miljö att vistas i
 • Hjälpa till med byggnation och underhåll av de plattformar och klätterrep som orangutangerna använder
 • Plantera och skörda ekologiskt odlad frukt och grönsaker
 • Berika orangutangernas vardag genom att exempelvis skapa ”skattjakter” på frukt för att hålla dem aktiva och i god fysisk form
 • Delta i forskning och faktainsamling (gäller i första hand praktikanter)
 • Andra arbetsuppgifter inom centrets verksamhet, som även tar emot betalande besökare för att få in nödvändiga pengar till verksamheten

Var beredd på ett ganska fysiskt krävande men väldigt givande arbete, mestadels utomhus i varmt klimat med hög luftfuktighet.

orangutang-frivillig-arbied

 

Projektet pausar på följande lokala helgdagar:

2018: 1 januari, 16 februari, 30 mars, 1 maj,  29 maj-1 juni, 15 juni, 22 och 31 augusti, 11 september, 6 och 20 november, 25 december.

2019: 1 och 21 januari, 5-6 februari, 1 maj, 20 och 22 maj, 5-6 juni, 22 juli, 12 augusti, 2, 9 och 16 september, 28 oktober, 1 november, 25 december.

 

Boende för våra volontärer

Du bor i vår lokala samarbetspartners center i Taiping, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det är gångavstånd till Taiping Zoo, köpcentret Taiping Mall och det finns många restauranger, cafeer och annat som är bra att ha tillgång till i närheten av boendet.

volontärresor-djurpark-malaysia-boende

Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns luftkonditionering på kvällar och nätter (mellan kl 20 och 08), wifi och dusch med varmvatten. Du bjuds på tre mål mat måndag till fredag, och frukost på helgerna. Maten är helt eller delvis vegetarisk och mestadels av lokal karaktär, dvs mycket ris och nudlar som bas.

frivillig-arbeid-dyr-malaysia-bolig

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft.  Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

 

Att tänka på inför din volontärresa till Malaysia

• Tänk på att majoriteten av invånarna i Malaysia är muslimer, och visa respekt genom att inte dricka alkohol öppet eller klä dig i linne och kort kjol.

• Köp gärna ett lokalt simkort för att enkelt hålla kontakten med personalen och andra volontärer.

• Det är regnperiod i Taiping från november till mars, och då är kraftiga monsunregn ganska vanliga.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Kajsa
  Svara

  Hej! Kan man besöka detta utan att jobba alltså om man vill åka dit och titta?

  Tacksam för svar!

 • Ida
  Svara

  Vill tacka för all hjälp jag fick innan avresa – nu har jag massor av med underlag till mitt arbete! Det var en fantastisk upplevelse att få vara med om och jag har haft en jätte bra resa. Kan starkt rekommendera den till andra, man lär sig massor och all personal var kanon. 🙂

 • Ewa Graff
  Svara

  Hej. Jag Vill gärna boka men måste kolla semester.
  Vill såå gärna åka ned med sambo i i hjälpa till.
  Går detta, Får vi plats?

  • Lennie Segerblad
   Svara

   Hej Ewa,

   Ni är välkomna – hittills finns det volontärplatser kvar hela sommaren! 🙂