• volontärarbeta-med-pandor-kina

Volontärresa: Jobba med jättepandor i Kina

 • Destination:
 • Reslängd från : 1 vecka
 • Pris från:
  11,900 sek

Det finns bara runt 1 600 jättepandor kvar i vilt tillstånd i världen. Som volontär på det här projektet bland bergen i fantastiskt vackra Chengdu mitt i Kina bidrar du till deras fortlevnad och får garanterat minnen för livet! De senaste åren har antalet jättepandor på centret fördubblats – mycket tack vare engagerade volontärer som bidrar till både den dagliga driften och ekonomiskt till pandornas välbefinnande.

Första dagen är en introduktion till kinesisk kultur i Chengdu
Du bor på vandrarhem/enkelt hotell i både Chengdu och vid reservatet
Minimiålder: 8 år (i vuxens sällskap), 16 (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: 60 år, men undantag kan göras. Kontakta oss så försöker vi lösa det.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2023
1 vecka: 11 900:-
Det går bara att boka en veckas vistelse på det här projektet.

Eventuellt måste vi höja priset nästa år, men bokar du nu gäller priset för 2023.
2023 & 2024
Pandaprojektet nystartar i januari 2024, och kommer att starta varje måndag.
Ingår:
✅ Hjälp med planering inför din resa, inklusive ett inbjudningsbrev som du behöver till din visumansökan
✅ Dygnet-runt assistans innan avresa och under hela projekttiden
✅ Hämtning på flygplatsen och transfer till första boendet i Chengdu
✅ Introduktion till den lokala kulturen och projektet av de lokala samordnarna
✅ Allt boende under din vistelse
✅ Tre måltider per dag måndag till fredag, två på helgerna
✅ Transfer från Chengdu till pandacentret i Ya’an
✅ Transfer tillbaka till Chengdu efter projektet
✅ En donation till vår fond I Mina Skor, som går helt oavkortat till två barnhem och familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand
✅ En donation till pandareservatet
✅ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
❎ Flygbiljett – men vi hjälper dig gärna med förslag på flyg som kan passa
❎ Reseförsäkring – obligatoriskt, men oftast räcker din hemförsäkring
❎ Eventuella vaccinationer
❎ Visumkostnader
❎ Utdrag från belastningsregistret
Du ska boka ditt flyg till Chengdu så att du landar dagen innan projektets första dag, dvs på en söndag. Vi ordnar hämtning mellan kl 8 på morgonen och midnatt. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna! Då får skjuts tillbaka till Chengdu på lördagsförmiddagen, och om du ska direkt hem då bör du försöka hitta ett flyg från Chengdu på lördag eftermiddag eller kväll.
Turistvisum som gäller i 30 eller 60 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, på https://www.visumtillkina.se/
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i Chengdu eller Ya’an, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

 


 

Volontärarbete med pandor på Bifengxia pandareservat!

Äventyret börjar i Chengdu, huvudstad i Sichuan-provinsen. Du blir hämtad på flygplatsen på söndagen och skjutsad till vår samarbetspartners center där du kommer att sova de två första nätterna.

Måndagen börjar med en försmak av pandorna: vi besöker Chengdu Panda Breeding Center, som bidragit till jättepandornas fortlevnad sedan 1987. På eftermiddagen får du en guidad rundvandring i Chengdu, och kvällen avslutas med hot-pot på en lokal restaurang, något som är ett måste i Chengdu!

volontärresor-kina-introduktion

En liten försmak av vad som väntar dig i Kina hittar du här!

 

Hur ser din vardag ut som volontär med pandor i Kina?

Pandareservatet är det största i Kina och hör till Wolong naturreservat, 15 mil från Chengdu, som är huvudstad i Sichuanprovinsen. Som volontär här ges du en unik möjlighet att uppleva pandorna på nära håll, och samtidigt aktivt bidra till pandornas fortlevnad. Det har fötts så många nya pandor här att centret kunnat återinföra några av dem till det vilda – ett fantastiskt resultat! Målsättningen är att rädda jättepandorna från utrotning.

På tisdagsförmiddagen åker vi till pandareservatet, som ligger utanför Ya’an – en vacker bussresa genom det kinesiska bergslandskapet. Efter en gemensam lunch på reservatet håller vi en briefing om dina kommande arbetsuppgifter, registrering, och du får din pandaskötaruniform. Du får träffa reservatets personal som du kommer att jobba tillsammans med.

volontärresor-kina-panda-volontär

Du som är intresserad av volontärarbete inom djurvård  kommer att lära dig mycket på det här projektet. Reservatet bedriver uppfödning, forskning och undervisning. Som volontär får du bland annat förbereda pandornas mat, mata dem och göra rent i deras inhägnader.

Resten av veckan jobbar du med att hjälpa centrets personal med rengöring, förbereda pandornas mat, som till största delen består av bambu, och annat som ingår i den dagliga skötseln.  Som volontär kommer du mycket närmare pandorna än turister som bara stannar ett par timmar.

Ungefär så här ser dagsschemat ut, onsdag till fredag: *

8.40 – 10.00 Städning av burar och inhägnader

10.00 – 11.20 Rast

11.20 – 11.40 Matning av pandorna

11.40 – 14.00 Lunchrast

14.00 – 14.20 Matning av pandorna

14.20 – 15.40 Rast

15.40 – ca 16.00 Matning av pandorna

*Schemat kan komma att ändras lite beroende på antalet volontärer och andra faktorer. Det är reservatets personal som fördelar arbetsuppgifterna, och vi kan inte garantera att man får vara med och mata pandorna vid alla tillfällen.

Under rasterna får du gå runt i parken som du vill, men tänk på att pandor behöver mycket lugn och ro mellan matningarna.

 


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 225 kr + porto och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra pandavolontärer i Kina

I Chengdu bor du på vandrarhem, där du eventuellt får dela rum med en eller flera andra volontärer. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Det finns varmvatten, centralvärme och luftkonditionering.

Pandacentret ligger utanför Ya’an (som betyder ”elegant och rofylld stad”). Här bor du på enkelt hotell inom gångavstånd från reservatet och du får eventuellt dela rum med en annan volontär. Hotellet håller en högre standard än de flesta andra volontärboenden. Det finns tv på rummet, varmvatten och privat badrum. Det finns wifi i allmänna utrymmen och tillgång till tvättmaskin mot en liten extra kostnad. Förvänta dig dock inget lyxhotell – det är jämfört med svensk standard fortfarande ganska enkelt, och under vinterhalvåret rekommenderar vi att du tar med en varm tröja att sova i eftersom det inte finns centralvärme.

frivillig-arbeid-panda-kina

Du bjuds på tre mål mat varje dag. Maten är av lokal karaktär – mycket ris, nudlar, grönsaker och lite kött.

Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

Den här volontärresan passar extra bra som både gymnasieprojekt och för dig som vill volontärarbeta utomlands tillsammans med familjen – medföljande barn måste dock ha fyllt 8 år.

 

Att tänka på inför din volontärresa med pandor i Kina

✔ I juli och augusti är det varmt och regnar det mycket – packa kläder och stövlar som är vattentäta eller torkar snabbt. Det är vinter från december till början av mars. Vintrarna är torra och milda, men ta med varma kläder.

✔ Ta ut pengar i Chengdu, det finns ingen bankomat i närheten av pandareservatet.

✔ Kulturutbyten är en central del av resande, ett tips är att ta med dig foton hemifrån att visa andra hur du har det hemma.

 

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Emma, 20, Halmstad
  Svara

  Jag kan verkligen rekommendera den här volontärresan för den som är intresserad av djur och natur. Själva jobbet med pandorna var jättekul och man får lära sig mycket. Kina var fantastiskt och jag har hittat vänner för livet. Längtar redan tillbaka!

 • Eric & Saga, Umeå
  Svara

  Stort tack för all hjälp vi fick innan avresan – det var så skönt att få snabba svar på alla våra frågor från någon som verkligen hade koll!! Själva resan var mycket bra. Faktiskt bättre än vi hade vågat hoppas på, och det var förstås fantastisk att kolla så nära pandorna. Tre veckor var lagom lång tid tyckte vi. Vi utnyttjade helgerna till max och har nog sett allt man kan se i närheten av centret. Fin natur. Shangli kändes lite turistigt, men vad gör det. Nu har vi sett det också. 🙂

 • Nina
  Svara

  Om man vill jobba längre, hur gör man då?

  • Lennie Segerblad
   Svara

   Hej Nina!

   För tillfället finns det tyvärr inte möjlighet att stanna längre än en vecka på pandaprojektet, men det går bra att kombinera det projektet med kulturveckan i Chengdu.