• volontärresor-zoo-djurpark-malaysia

Volontärresa: Jobba med exotiska djur i Malaysia!

 • Reslängd från : 3 veckor
 • Pris från:
  10,700 sek

På grund av omorganisation hos vår samarbetspartner i Malaysia har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot fler volontärer där för tillfället. Vi kommer att återkomma med nya volontärresor till Malaysiaunder 2019.

Jobba på zoo i norra Malaysia och se hur det går till bakom kulisserna i en av landets största djurparker – och kom nära mängder av exotiska djur!

Första veckan är en introduktionsvecka till Taipings och Peraks kultur
Du bor tillsammans med andra volontärer i centrala Taiping
Du jobbar med djuren i minst två veckor
Minimiålder: 16 år (14 i vuxens sällskap)
Maxålder: ingen övre gräns
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2018
3 veckor: 10.700:-
4 veckor: 14.100:-
5 veckor: 17.500:-
6 veckor: 20.900:-
7 veckor: 24.300:-
8 veckor: 27.700:-
 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2018 även för projektstart under 2019.
2018
Januari: 1, 15
Februari: 5, 19
Mars: 5, 19
April: 2, 16
Maj: 7, 21
Juni: 4, 18
Juli: 2, 9, 16, 23
Augusti: 6, 20
September: 3, 17
Oktober: 1, 15
November: 5, 19
December: 3, 17
 
2019
Varje måndag
Ingår:
¤ Assistans på KL Sentral och tågbiljett från KL till Taiping
¤ Mat
¤ Boende
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till djurparkens verksamhet
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Eftersom det finns två internationella flygplatser i Kuala Lumpur, båda med bra kollektivtrafik, hämtar vi upp dig på centralstationen – KL sentral. Dit kan du enkelt ta dig från båda flygplatserna med snabbtåg, buss eller taxi. Vi möter dig på KL Sentral mellan kl 8 och 20 på söndagen, för vidare transport till Taiping med tåg. Den tar ca fyra timmar. Sista dag på projektet är alltid en fredag, och det går bra att stanna på boendet till lunchtid på lördagen. Vi hjälper dig gärna att hitta de bästa biljetterna!
Om du är svensk medborgare kan du stanna i Malaysia upp till 90 dagar utan visum! Vill du stanna ännu längre kan du ordna visum på plats i Malaysia.

Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B och tyfoidfeber. Vaccination mot rabies rekommenderas också i vissa fall.

 

Introduktionsveckan – en bra start på din tid som volontär i Malaysia

Vår lokala samarbetspartner möter dig i centrala Kuala Lumpur på söndagen, mellan kl 8 och 20, och ser till att du hamnar på rätt tåg till Taiping. Tågbiljetten ingår. Om du reser i Malaysia innan volontärarbetet går det även bra att ta en buss från exempelvis Penang/Georgetown till Taiping på söndagen. Den första veckan är en introduktion till den lokala kulturen i Taiping och Perak-provinsen.

På måndagen börjar vi med en genomgång av programmet, och därefter får du en introduktion till den lokala kulturen i Malaysia i allmänhet och i området runt Taiping i synnerhet. Vi besöker ett museum där du får lära dig mer om områdets intressanta historia, och vi avslutar dagen på vackra Taiping Lake Garden.

På tisdagen väntar staden Kuala Kangsar och Galeri Sultan Azlan Shah, där Peraks sultanfamilj bor. På kvällen gör vi även ett besök på marknaden i Kuala Kangsar.

volontaerresor-malaysia

Efter frukost på onsdagen åker vi till Ipoh, huvudstaden i Perak-provinsen som även Taiping tillhör. Här besöker vi muséet Han Chin Pet Soo, som visar hur livet såg ut här när Malaysia (som då hette Brittiska Malaya) var en brittisk koloni och tennbrytning var den huvudsakliga inkomstkällan i Ipoh. Vi besöker även den vackra tågstationen som byggdes för över hundra år sedan, och avslutar med stranden Lumut beach och ett grottempel på eftermiddagen och kvällen.

På torsdagen besöker vi ön Penang. Huvudorten Georgetown har flera intressanta byggnader från den brittiska kolonialtiden. Hela Malaysia är en blandning av olika kulturer, och Penang är inget undantag – här finns kinesiska tempel, indisk musik och malaysisk charm.

Penang är även känt för sina kreativa väggmålningar och för sin goda mat – testa gärna en nasi kandar (ris med små sidorätter som kyckling, nötkött, fisk, räkor och bläckfisk, eller en vegetarisk variant med äggplanta eller okra), och avsluta med en kacang (en efterrätt med krossad is, sirap, gelé och nötter).

frivillig-arbeid-malaysia

Vi avslutar introduktionsveckan på fredagen med ett besök i den mysiga kuststaden Kuala Sepetang. Här finns bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur – prova gärna en skål Curry Mee, en lokal specialitet med äggnudlar och currysoppa med kokosmjölk.

Helgen är ledig. Du kan utforska Perak-provinsen på egen hand eller tillsammans med andra deltagare – kanske hittade du ett favoritställe under introduktionsveckan som du vill åka tillbaka till? Det går förstås lika bra att bara ta den lugnt i Taiping. Frukost och middag på boendet ingår även under helgen.

 

Volontärarbete med djur på Taiping Zoo

Projektet är baserat i Taiping, i Perak-provinsen i nordvästra Malaysia. Det är en mysig stad med ca 200.000 invånare, och namnet kommer betyder ”Great Peace” på kinesiska. Det är inte så många turister i Taiping, men många av de som besöker staden besöker även dess zoo, som även har ett nattsafari. Nu kan du få en unik inblick i verksamheten bakom kulisserna här, som volontär.

frivillig-arbeid-zoo-malaysia

Liksom resten av Malysia bjuder Taiping på en intressant blandning av muslimsk, malaysisk, kinesisk och indisk kultur. Här hittar du även god mat med ursprung i många olika länder.

 

Om djurparken

Du får volontärarbeta på ett zoo i Asien, med allt det innebär. Vi som gillar djur vill förstås helst se dem i frihet och inte i bur eller i en inhängnad, men ibland får man göra det bästa av den situation som finns. Djuren på Taiping Zoo har det relativt bra jämfört med många andra djurparker i Asien – man tillåter exempelvis inte elefantridning och annan skadlig och onödig interaktion mellan djur och människor – men du bör vara förberedd på att djurhållningen inte har samma standard som på liknande anläggningar i exempelvis Skandinavien.

Det finns över 180 djurarter i parken, och över 1.300 djur. Här hittar du bland annat lejon, tigrar, elefanter, zebror, flodhästar, giraffer, apor, reptiler och fåglar. Man bedriver även forskning och viss avel på en del av djuren. Många djurrättsorganisationer menar att avel av djur i djurparker är inte bra. Vi håller till viss del med – djur ska helst få leva i det fria. Å andra sidan har många djur en bättre chans att överleva och må bra i en djurpark där de får mat och tillsyn varje dag och veterinärvård om de blir sjuka eller skadade än de har i det vilda. Det är ingen lätt fråga.

volontaerresor-djur-malaysia

 

Vad gör man som volontär här?

Utfordring och rengöring: Förbereda djurens måltider tillsammans med den ordinarie personalen och andra volontärer, och hjälpa till att ufordra dem. För vissa djur är det tillåtet att göra det på nära håll, men exempelvis lejon och tigrar måste du självklart hålla dig på rekommenderat avstånd från och alltid följa de säkerhetsföreskrifter du får på plats. Och den mat som äts kommer såklart ut i andra änden så småningom, och då ingår det även i dina arbetsuppgifter att hålla burar och inhängnader rena och hygieniska för djuren.

frivillig-arbied-zoo-dyrepark

Berikning: Din kanske viktigaste uppgift som volontär på det här projektet är att berika djurens vardag. Utan volontärernas hjälp finns det oftast inte tid till att exempelvis skapa små ”skattjakter” på mat för att hålla dem aktiva och i god fysisk form, och inte bara sitta eller stå still hela dagarna. Dina egna initiativ och förslag kommer att uppskattas här.

Bygg och renovering: Du kommer även att få vara med och bygga och renovera klätterställningar för djuren, underhålla krokodilernas och vattensköldpaddornas konstgjorda dammar, bygga och renovera gångbroar för personal och besökare och vara med och bygga nya inhängnader för djuren.

volontärresor-djurpark-asien

Städning: Du förväntas även hjälpa den ordinarie personalen hålla rent och snyggt i parken, och exempelvis plocka bort tomma plastpåsar som kan blåsa in i djurens inhängnader och kväva dem eller hamna i deras magar.

Var beredd på ett ganska fysiskt krävande men väldigt givande arbete, mestadels utomhus i varmt klimat med hög luftfuktighet.
Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra volontärer

Du bor på ett enkelt hotell i centrala Taiping, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Det finns även möjlighet att boka ett privat rum för en eller två personer mot en extra kostnad.

boende-taiping

Du bjuds på tre mål mat måndag till fredag, och frukost och middag på helgerna. Maten är helt eller delvis vegetarisk och mestadels av lokal karaktär, dvs mycket ris och nudlar som bas.

Från hotellet är det gångavstånd till djurparken och köpcentret Taiping Mall, och det finns många restauranger, caféer och annat som är bra att ha tillgång till i närheten av boendet.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Malaysia

• Tänk på att majoriteten av invånarna i Malaysia är muslimer, och visa respekt genom att inte dricka alkohol öppet eller klä dig i linne och kort kjol.

• Köp gärna ett lokalt simkort för att enkelt hålla kontakten med personalen och andra volontärer.

• Det är regnperiod i Taiping i juli och augusti, och då är kraftiga monsunregn ganska vanliga

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback