• volontararbete-elefanter-thailand

Volontärresa: Jobba med elefanter i norra Thailand

 • Destination:
 • Reslängd från : 2 veckor
 • Pris från:
  10,700 sek

Volontärarbeta med elefanter utanför Chiang Mai i norra Thailand! Här får du komma nära elefanter på ett etiskt sätt – utan elefantridning, tvång och våld.

Första två nätterna bor du på hotell i Bangkok och får en guidad tur i stan
Under volontärarbetet bor du enkelt – det är en del av charmen
Under helgen/helgerna bor du på hotell i Chiang Mai
Minimiålder: 17 år (med målsmans godkännande om du är under 18)
Maxålder: Ingen övre gräns. Familjer med barn från 10 år och uppåt är välkomna.
Antalet platser är mycket begränsade – boka gärna minst tre månader i förväg och invänta en bekräftelse från oss innan du bokar flyget

2019
2 veckor: 10.700:-
3 veckor: 13.700:-
4 veckor: 16.700:-

Observera att det ibland bara går att boka 2 eller 4 veckor på det här projektet. Kolla med oss om du vill stanna 3 veckor, eller längre än 4.
2019
Januari: Fullbokat
Februari: Fullbokat
Mars: Fullbokat
April: 5, 19
Maj: 3, 17
Juni: 7, 21
Juli: 5, 19
Augusti: 2. 16
September: 6, 20
Oktober: 4, 18
November: 1
December: 6, 20

2020
Januari: 3, 17
Februari: 7, 21
Mars: 6, 20
April: 3, 17
Maj: 1, 15
Juni: 5, 19
Juli: 3, 17
Augusti: 7, 21
September: 4, 18
Oktober: 2, 16
November: 6, 20
December: 4, 18

Ingår:
¤ Hämtning på flygplatsen i Bangkok
¤ Allt boende
¤ Dygnet-runt assistans innan avresa och under projektet
¤ Välkomstmiddag i Bangkok och all mat på elefantprojektet
¤ Nattåg till Chiang Mai, med sovplats
¤ En donation till projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt, men oftast räcker hemförsäkringen)
¤ Mat i Bangkok (utöver specificerat) och under helgerna. En bra måltid kostar 10-20 kr.
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Eventuella visumkostnader
Du bör boka ditt flyg till Bangkok så att du landar på resans första dag (det är alltid en fredag). Vi kan ordna hämtning på Suvarnabhumi flygplats (BKK) mellan klockan 6 och 20. Resan avslutas i Chiang Mai en lördag förmiddag. Om du ska åka hem direkt efter projektet går det att flyga från Chiang Mai, oftast via Bangkok. Vi hjälper dig gärna med förslag på biljetter.
Ska du stanna i högst 30 dagar behöver du inget visum.
Ska du vara i Thailand längre än 30 dagar rekommenderar vi att du skaffar ett turistvisum från Thailändska ambassaden i Stockholm. Det finns tre varianter: ”single entry tourist visa”, som är giltigt i tre månader och kostar 260 SEK, ”double entry tourist visa” gäller i sex månader och kostar 520 SEK och ”triple entry tourist visa” som också är giltigt i sex månader och kostar 780 SEK. Mer information finns här: http://www.thaiembassy.se/en/visa Vi rekommenderar att du inte uppger att du ska volontärarbeta när du ansöker om turistvisumet – det bara krånglar till processen.
Fullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A och B rekommenderas också. Malaria finns inte i Chiang Mai, men vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbete med elefanter i Thailand

I skogsområdena och bergen runt Chiang Mai i norra Thailand har elefanter använts vid skogsarbete och byggjobb i hundratals år. 1989 blev det olagligt att använda elefanter till släpa stockar i skogen, och många av dem blev ”arbetslösa”.

En elefant behöver äta runt 300 kg frukt och grönt varje dag för att må bra. Deras ägare är fattiga och det är en stor ekonomisk börda för familjen att köpa mat till en elefant. Därför tvingas många att ta sina elefanter till städer och turistområden, där de går runt och säljer bananer till både turister och thailändare som de får mata elefanterna med. Många tror att de hjälper elefanterna genom detta, men det bidrar istället till fortsatt ”tiggande”, och till att elefanterna vallas runt i en miljö där de inte mår bra. Elefanter är mycket känsliga för vibrationer och ljud, och att vandra runt i hårdtrafikerade städer är inte bara farligt med tanke på trafik och luftföroreningar, utan även mycket psykiskt påfrestande för elefanterna.volontär elefanter thailand

Som volontär på det här projektet bidrar du till att elefanterna i den här fristaden 6 mil utanför Chiang Mai får vara kvar i sin naturliga miljö och slipper storstadsstress och tiggeri.

Observera att vi på IndiGo inte stödjer elefantridning i någon form. Vi vill inte bidra till ökad fysisk påfrestning och stress för elefanterna, och vi vill inte bli ihopblandade med okunniga charterbolag som säljer utflykter med elefantridning till lika okunniga turister. Därför ber vi om förståelse för att du endast kommer att få jobba med elefanterna från markplan – elefanternas bästa sätts alltid främst.

 

Programmet dag för dag

Dag 1 (fredag): Vi ordnar så du blir upphämtad på flygplatsen i Bangkok och skjutsad till hotellet, som ligger inom gångavstånd från världsberömda Khao San Road. Beroende på vilken tid du landar har du dagen och/eller kvällen på dig att koppla av efter flygresan eller ge dig ut och utforska Bangkok på egen hand. Du bor i delat dubbelrum på ett mysigt trestjärnigt hotell med pool, som heter Wild Orchid Villa.

Dag 2 (lördag): Vår samarbetspartners guide tar dig med till några måsten i Bangkok, en fullspäckad dag som slutar med en välkomstfest på Khao San Road, Bangkoks backpackermekka.

tempel och mat i bangkok för volontärer

Dag 3 (söndag): En chans att sova ut, och i väntan på nattåget till Chiang Mai har du dagen på dig att utforska mer av Bangkok på egen hand eller tillsammans med dina nyfunna resekompisar. Det finns så mycket att se och göra i Bangkok att vi har svårt att välja ut något specifikt, men vi på IndiGo bodde i Bangkok i många år och kommer gärna med lite insidertips baserade på vad du är intresserad av.

Dag 4-8 (måndag): Vakna i Chiang Mai! Tåget kommer fram till norra Thailands största stad på morgonen, och åker direkt vidare till Chiang Mai Elephant Sanctuary – en fristad för några av Thailands omhändertagna elefanter!

Här får du en säkerhetsgenomgång innan det är dags att stifta bekantskap med elefanterna och börja volontärarbeta.

frivillig-arbeid-elefanter-thailand

Dag 5-8 (tisdag till fredag): Volontärarbetet här består bland annat av att ta elefanterna på promenader i djungeln, mata dem, ge dem gyttjebad och bada med dem i floden. Du kommer att få lära känna deras unika personligheter och se hur en mahout jobbar på ett humant sätt. Här används inget våld och elefantridning är inte tillåtet.

volontararbeta-med-elefanter-thailand

När du inte hänger med elefanterna får du hjälpa den lokala personalen med det krävande men givande arbetet att förbereda mat för dem. (Elefanterna alltså, inte personalen!). Det innebär bland annat att plantera och skörda sockerrör, rensa ogräs från odlingarna och annat som behöver göras för att varje elefant ska få i sig sina 300 kg mat varje dag. En samordnare finns hela tiden på plats och guidar dig genom de olika uppgifterna.

frivillig-arbeid-thailand-elefanter

Du får även möjlighet att prata med projektets veterinär eller annan medicinsk personal och lära dig mer om elefanternas hälsa och beteende, och hur de gör regelbundna hälsokontroller.

Det här projektet startades av Karen-folket, en av norra Thailands minoritetsbefolkningar. Förutom att ge en fristad för elefanterna har det även skapat arbetstillfällen för dem, och och många som jobbar här kommer från Karen-byar i bergen runt Chiang Mai.

volontarresor-elefanter-thailand

Dag 9-10 (lördag och söndag): På fredageftermiddagen ordnas transport tillbaka till Chiang Mai, och du får tillbringa helgen där hur du vill.

Gillar du gamla fina tempel rekommenderar vi Wat Chiang Man, stans äldsta tempel, som påbörjades redan i slutet av 1200-talet.

Ett annat ”måste” är Wat Doi Suthep, strax norr om Chiang Mai. Hit tar du dig enkelt med songtaew (delad taxi) från Chang Puak Gate. Det är bara 15 km fågelvägen till templet, men det kan ta upp till en timme eftersom vägen slingrar sig uppför branta bergväggar. Väl framme är det 309 trappsteg upp till själva templet, där en fantastisk utsikt över hela Chiang Mai väntar.

Vill du lära dig laga nordthailändsk mat? i Chiang Mai finns flera små familjerestauranger som ordnar matlagningslektioner. Vill du leka Tarzan? På Flight of the Gibbon kan glida fram bland trädkronorna i zipline.

volontararbete-med-elefanter

Besök gärna vår favoritrestaurang i Chiang Mai, Free Bird Cafe. Den ligger nära Chang Puak Gate, vid norra vallgraven, och drivs av politiska flyktingar från Burma. Allt överskott går till att hjälpa deras landsmän med utbildning och mänskliga rättigheter – och dessutom har de god burmesisk mat, många vegetariska alternativ och bra kaffe.

De flesta avslutar minst en av dagarna i Chiang Mai på den stora kvällsmarknaden.  Här finns allt du kan tänkas vilja köpa med dig, från kinesiskt krimskrams till äkta thailändska antikviteter – eller varför inte få ett porträtt målat av en duktig konstnär till ett bra pris?

Dag 11-15 (måndag-fredag): På måndag morgon bär det av till elefanterna igen, för ännu en fullspäckad vecka med elefanter och volontärarbete! Vid lunchtid på fredag ordnas transport tillbaka till Chiang Mai.

Dag 16 (lördag): Det går bra att stanna på hotellet fram till klockan 12, och här avslutas ditt äventyr – om du inte bokat in dig för fler veckor förstås.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Boende för våra elefantvolontärer

I Bangkok och under helgen/helgerna i Chiang Mai bor du i delat dubbelrum på hotell. Vid Chiang Mai Elephant Jungle Sanctuary bor du i flerbäddsrum tillsammans med andra volontärer. Man sover på madrasser på golvet och det finns fläktar och myggnät men ingen luftkonditionering och inget varmvatten i duschen – men efter en svettig dag med elefanterna brukar en svalkande dusch sitta perfekt.

Du kan handtvätta din egen tvätt, eller lämna in den och få den tvättad mot en billig penning. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Här hittar du en video från vårt elefantprojekt i Thailand – filmad och redigerad av en tidigare volontär!

 

Att tänka på inför din volontärresa till Thailand

• Jobba med elefanter gör man inte i finkläder. Ta med tunna bomullskläder som du inte är rädd om, en keps eller solhatt och solskyddskräm. Var beredd på lite skit under naglarna!

• Var beredd på enkelt boende hos elefanterna. Det är en del av charmen med det här projektet.

• Regnperioden varar från maj till oktober. Det regnar inte varje dag, men tropiska skyfall som dränker det mesta förekommer. Ta med paraply och flip-flops eller gummistövlar, eller köp det billigt i Bangkok.

 


Fotnot: Fram till februari 2019 fanns vårt elefantprojekt i Surin i östra Thailand. Upplägget är detsamma, men därför handlar tidigare kommentarer om Surin.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback

 • Sandra och Carolin, Västerås
  Svara

  Projektet i Surin var jättebra! Tycker allt var kul.
  Det vi tyckte var mindre bra var att ibland var det lite dötid på morgonen och eftermiddagen. Kunde ha vart lite mer jobb. Lr längre dagar. Eftersom på kvällen fanns det inte så mycket att göra. Så vi gick och la oss ganska tidigt.
  Men allt har ändå vart toppen!

 • John, 40, Malmö
  Svara

  Hej! Tack för en trevlig resa! Hade lite anteckningar uppskrivna om råd till blivande volontärer som ni gärna får upplysa dem om:

  -Det är ungefär samma schema varje vecka, kan vara bra att veta i valet hur många veckor man ska stanna.
  -Osmach-gränsen till Kambodja tog bara Baht (1350), inga dollar möjliga när vi var där.
  -Och typ bara kontanter i Kambodja/Siem Reap. Endast vissa fina restauranger tog motvilligt kort, men då mot en hög pålagd avgift.
  -Visst, gummistövlar funkar men kan kännas fel i värmen. Ordentliga kängor har fler användningsområden och framförallt önskvärda när det huggs sockerplantor och röjs i skog och mark.
  -En ordentligt tät mygghatt som täcker ansiktet är guld att ha runt huset i elefantbyn. Både mot flugor och mygg.

  Lite tips bara, hade ju själv en del frågor inför min resa 🙂

 • Sharon, 40+ & Hugo, 12
  Svara

  Hej Lennie,

  Vi kom hem för några dagar sedan. Det var fantastiskt i Thailand! Överlag är både jag och Hugo mycket nöjda med resan till Surin, en otrolig upplevelse. Vi uppskattade att få komma ut på landsbygden och självklart att få umgås med elefanter. Vi tyckte om vår värdfamilj och alla var så vänliga. Hugo älskade att vara i byn! De hade 2 pojkar, 5 och 11 år. Hugo brukade spela spel med 11-åringen, Kong. Vi skulle lätt kunna åka igen och det har väckt mersmak på att göra fler volontärresor!