• volontaerresor-indonesien-komodo

Volontärresa: Hjälp till i Komodo nationalpark

På det här unika projektet får du volontärarbeta i Komodo nationalpark, där de imponerande komodovaranerna är den självklara huvudattraktionen för de flesta – men här finns även många andra intressanta djur och ett imponerande växtliv.

Du jobbar på Komodo i minst en vecka*
Du bor tillsammans med andra volontärer, i Labuan Bajo på Flores
Transfer med båt till och från nationalparken ingår varje arbetsdag
Minimiålder: 18 år
Maxålder: ca 65. Var beredd på hårt arbete i varmt och fuktigt klimat.
Förkunskapskrav: Grundläggande engelska

2019
1 vecka: 5.600:- *
2 veckor: 8.900:-
3 veckor: 11.500:-
4 veckor: 15.900:-
5 veckor: 19.500:-
6 veckor: 23.100:-**
 
*Kortast möjliga volontärvistelse är 2 veckor, men det går bra att kombinera det här projektet med kulturveckan eller med undervisningsprojektet på Flores. 
**Vill du stanna längre än 9 veckor? Kontakta oss! 
Eventuellt måste vi höja priserna vid årsskiftet, men om du bokar nu gäller samma pris som för 2019 även för projektstart under 2020.
2019
Det här projektet startar varje måndag, men notera att kulturveckan bara startar två gånger i månaden. Om du vill starta din volontärresa med kulturveckan behöver du därför starta på ett av de datumen.
Ingår:
¤ Hämtning på Komodo Airport utanför Lebuan Bajo
¤ Mat
¤ Boende
¤ Båttransfer varje arbetsdag
¤ Dygnet-runt assistans innan
avresa och under projektet
¤ En donation till I Mina Skor
¤ En donation till nationalparken
¤ Ett volontärintyg som stärker ditt CV
Ingår inte:
¤ Flygbiljett
¤ Reseförsäkring (obligatoriskt, men oftast räcker hemförsäkringen)
¤ Eventuella vaccinationer
¤ Visumkostnader
Du bör boka ditt flyg till Komodo Airport (LBJ) på Flores så att du landar mellan kl 06 och 20 dagen innan projektet börjar, dvs söndagen. Då ingår gratis hämtning på flygplatsen. Om du kommer en annan dag, senare på söndagskvällen eller med båt från någon av de andra Sundaöarna behöver du ta dig till boendet i Labuan Bajo på egen hand.
Sista arbetsdag är alltid en fredag, och det går bra att behålla rummet till lunchtid på lördagen.
Du behöver skaffa visum på Indonesiens ambassad i Stockholm innan du åker. Du kan antingen göra det personligen eller via post. Visumet du ska söka heter ”B-211” (Social Visa) och det tar högst tre arbetsdagar att utfärda. Med det visumet kan du stanna i Indonesien i upp till 60 dagar, och det går att förlänga på plats upp till fyra gånger.

Du behöver bifoga ett inbjudningsbrev som du får av oss när du har bokat, och vi hjälper dig självklart genom visumprocessen utan kostnad. Läs mer här:
https://indigotravel.se/nya-visumregler-for-volontararbete-pa-bali/
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och B, och i vissa fall tyfoidfeber. Det finns en risk att smittas av malaria på Flores. Diskutera med din husläkare eller vaccinationsklinik om du behöver malariaprofylax – det beror bland annat på hur länge du stannar och vilken tid på året du åker. Vi rekommenderar att alltid använda myggspray och ha tunna bomullskläder som täcker armar och ben när du är ute på kvällarna.

 

Volontärarbete i Komodo nationalpark, Flores

Nationalparken är belägen på fyra vulkaniska öar i Indonesien, mellan öarna Flores och Sumbawa. Nationalparken omfattar totalt drygt 2000 kvadratkilometer och den största ön är Komodo.

Nationalparken är mest känd för sina komodovaraner. Uppskattningsvis finns det bara 5 700 individer av denna art och i vilt tillstånd finns den bara på Komodo och några av öarna i närheten. I havet utanför öarna finns korallrev och bland de många djurarterna finns blåval, kaskelot och flera arter av delfin och sköldpadda.
volontaerarbete-komodo

 

Volontärarbeta med att bevara komodovaraner!

Komodovaranen är världens största nu levande ödla, med en normallängd på 2–3 meter och en vikt på omkring 70 kg. Dess storlek beror bland annat på långsam ämnesomsättning och på att arten lever på en isolerad ö där det saknas köttätande däggdjur som konkurrerar om samma föda. Även om komodovaraner vanligtvis är asätare är det också mycket vanligt att de jagar och anfaller andra byten, som ryggradslösa djur, fåglar och däggdjur.

Arten upptäcktes av forskare från västvärlden först år 1910. Komodovaranernas utbredning har minskat på grund av mänsklig inverkan på deras levnadsmiljö, och de listas idag som sårbara av Internationella Naturvårdsunionen. De är skyddade under indonesisk lag, och Komodo nationalpark grundades 1980 för att skydda dem.

Som volontär är dina arbetsuppgifter bland annat att:

 • Följa med parkvakterna när de guidar turistgrupper på ön
 • Hjälpa parkvakterna med research och insamling av information
 • Förbereda informationsmaterial, som planscher och kartor
 • Hjälpa till med andra sysslor, som kan variera beroende på behov, årstid och antal volontärer
 • Undervisa parkvakterna i engelska på ett informellt sätt

volontaerresor-indonesien

Var beredd på stundtals hårt arbete i varmt och fuktigt klimat. Om du är rädd för vilda djur eller insekter passar inte det här projektet för dig.

Säkerheten tas på största allvar, och alla volontärer måste följa de förhållningsregler som ges på plats. Om man bryter mot dem kan man i värsta fall bli avstängd från vidare volontärarbete och vistelse i nationalparken, och vi har då ingen möjlighet att betala tillbaka volontäravgiften för outnyttjade dagar eller veckor.


Obs: På det här projektet krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget. Vi behöver även ha en skannad kopia av intyget senast två veckor innan projektstart.

 

Kombinera ditt volontärarbete med en kulturvecka!

Vill uppleva mer av Flores och Komodo än bara volontärarbetet i nationalparken? Anmäl dig till kulturveckan också! De flesta bokar kulturveckan som inledning på sin volontärresa, men det går även att lägga den som avslutning.

 

Boende för våra volontärer på Flores

Du bor på vår lokala samarbetspartners center i Labuan Bajo, på Flores västra kust, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer av samma kön. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum.

Du får tillgång till wifi, det finns varm dusch och fläktar, och du får tre mål mat varje dag (två på helgerna – brunch och middag). Maten är mestadels lokal, och ris eller nudlar är basen i de flesta rätter. Det finns vegetariska alternativ.

volontaerresor-flores-indonesien-boende

Du handtvättar din egen tvätt, eller kan lämna in den för maskintvätt för en liten extrakostnad. Tänk på att inte slösa med vatten och el – hela projektet är miljöinriktat och du förväntas vara ett gott föredöme för lokalbefolkningen. Var måttlig med alkohol och rökning. Det är inte strikt förbjudet, men visa hänsyn och sunt förnuft. I volontärhuset får du inte dricka alkohol. Användning av illegala droger är inte tillåtet och kan leda till att du stängs av från fortsatt volontärarbete.

 

Att tänka på inför din volontärresa till Flores och Komodo

• Det finns tre bankomater i Labuan Bajo, så det går att få ut lokal valuta utan att växla.

• Ta med arbetskläder som du inte är rädd om, vandringsskor och solskydd.

• Det är regnperiod från december till mars.

Bokningsformulär

 • Kombinera
  Jag vill kombinera två eller flera projekt, eller lägga till en eller flera veckor utöver det ordinarie projektet. Det här vill jag också vara med på:
 • Vi bekräftar alltid din bokning manuellt, kontrollerar att startdatumen stämmer och justerar totalpriset om du anmäler dig till mer än ett projekt eller mer än en resa.
 • Här kan du t ex ange om du reser tillsammans med någon, om du har några allergier eller om du vill boka ett eget rum mot enkelrumstillägg (ej tillgängligt överallt). Om du redan har bokat ditt flyg får du gärna ange dina flygdetaljer här: Ankomstdatum, tid och flightnummer. Har du inte bokat flyget ännu går det bra att komplettera med det senare.
 • VIll du ha ett gratis volontärintyg efter avslutad resa?
 • Jag godkänner och samtycker till IndiGo Travels resevillkor
 • En donation till I Mina Skor
  För varje bokning går minst 100 kr helt oavkortat till att hjälpa utsatta barn i Thailand. Just nu går pengarna till undervisningsavgifter, skoluniformer, skolmaterial, kläder, julklappar och födelsedagspresenter till våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen kommer från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS, och har en sammanlagd inkomst på under 1.500 kr i månaden. Vi följer upp på plats att pengarna verkligen används på bästa sätt. Vill du skänka mer än 100 kr? Välj belopp här:
 • 0,00 Kr
  När du skickat in bokningen kontrollerar vi att det finns platser kvar på projektet (om du inte varit i kontakt med oss tidigare), och återkommer med en bekräftelse inom kort. Därefter skickar vi ut en e-faktura på anmälningsavgiften, för att kunna garantera att du får en plats. Den är på 1.500 kr och dras från slutfakturan. Om du bokar med kortare varsel än sex veckor skickar vi ut en faktura på hela summan direkt.

Kommentarer & Feedback